Kesihatan

Hidung tersumbat Tidak Pernah Sembuh, Mungkin Hasil Sinusitis Kronik!

Kesesakan hidung adalah penyakit ringan yang biasanya berlaku akibat selesema atau selesema. Namun, jika hidung tersumbat tidak hilang, itu mungkin merupakan gejala masalah kesihatan yang lain.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, hidung tersumbat untuk waktu yang lama juga boleh menjengkelkan dan menyebabkan masalah lain.

Baiklah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sebab dan rawatan kesesakan hidung, mari lihat penjelasan berikut!

Baca juga: Warna dan tekstur lilin telinga anda menunjukkan keadaan kesihatan tertentu!

Apa yang menyebabkan hidung tersumbat yang tidak akan hilang?

Dilaporkan Garis Kesihatan, kesesakan hidung biasanya menjadi lebih baik dalam seminggu. Namun, jika ia bertahan lebih lama dari waktu itu, itu mungkin merupakan gejala masalah kesihatan yang lain.

Beberapa penyebab kesesakan hidung yang tidak hilang termasuk demam hay, demam hay, pertumbuhan bukan barah seperti polip hidung, dan tumor jinak.

Salah satu penyebab kesesakan hidung dalam jangka masa panjang yang cukup berbahaya adalah sinusitis kronik.

Penyebab sinusitis kronik

Sinusitis adalah keradangan yang menyebabkan rasa sakit, tekanan, dan pembengkakan pada sinus. Sinusitis kronik boleh bertahan lama, biasanya lebih dari 12 minggu.

Penyebab sinusitis kronik yang paling biasa termasuk:

Penyumbatan yang menghalang pengeringan sinus

Ini boleh berlaku kerana kerosakan pada hidung atau muka, polip hidung dan tumor, atau dari jangkitan kronik. Orang dengan septum yang menyimpang cenderung menghidap sinusitis kronik.

Jangkitan yang tidak biasa

Banyak jangkitan pada sinus disembuhkan dengan antibiotik. Walau bagaimanapun, beberapa jangkitan seperti jangkitan kulat dan jangkitan yang tahan terhadap antibiotik tidak hilang dengan mudah dengan rawatan ini.

Biofilm

Biofilm adalah koloni bakteria yang menghasilkan lapisan tebal yang serupa dengan plak pada gigi. Biofilm sukar dikeluarkan, tetapi pembersihan sinus termasuk pengairan hidung dan pembedahan dapat membantu.

Pendedahan kepada perengsa dan alergen

Orang yang mengalami alahan atau asma lebih cenderung menghidap sinusitis kronik kerana keadaan ini dapat meningkatkan tekanan dan kerengsaan saluran hidung dan sinus. Biasanya, orang yang mengalami alahan atau asma boleh bertindak balas terhadap asap rokok, zarah debu, dan pencemaran.

Masalah sistem imun

Penyakit yang melemahkan sistem imun boleh menjadikan tubuh lebih sukar untuk melawan jangkitan dan keradangan. Oleh kerana itu, penghidap fibrosis kistik mungkin terdedah kepada sinusitis kronik.

Adakah terdapat komplikasi dari sinusitis kronik?

Sinusitis walaupun dalam bentuk kronik biasanya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, ini mungkin menunjukkan keadaan asas yang serius.

Komplikasi sinusitis yang paling biasa adalah jangkitan, baik dari sinus atau struktur di sekitarnya. Jangkitan yang tidak dirawat ini boleh merebak dan menyebabkan penyakit serius.

Oleh itu, kadang-kadang sinusitis kronik boleh menyebabkan komplikasi lain termasuk penurunan bau, mukokel iaitu sista yang terbuat dari lendir yang dapat menyekat sinus, serta jangkitan otak.

Rawatan apa yang boleh dilakukan?

Sinusitis kronik dipercayai gangguan keradangan yang serupa dengan asma dan alahan. Beberapa rawatan untuk sinusitis kronik yang boleh dilakukan, termasuk yang berikut:

Antibiotik

Walaupun doktor masih tidak bersetuju mengenai peranan antibiotik sebagai rawatan untuk resdung kronik. Walau bagaimanapun, sebilangan orang mungkin mendapati bahawa amoksisilin dengan kalium klavulanat dapat membantu.

Ubat steroid

Ubat steroid juga kadang-kadang disyorkan kerana boleh membantu menyembuhkan, mengurangkan, dan melegakan keradangan. Tetapi sesetengah orang mengalami kesan sampingan steroid, jadi penting untuk berjumpa doktor terlebih dahulu.

Pengairan hidung

Pengairan hidung ini adalah rawatan bebas untuk membersihkan resdung. Semburan garam, periuk neti, dan alat lain untuk membilas sinus dengan air dapat membantu membersihkan jangkitan dan mengurangkan kerengsaan.

Terapi pelengkap

Perubatan Cina dalam bentuk akupunktur diketahui dapat membantu mengatasi kesesakan hidung.

Penyelidikan yang diterbitkan pada bulan Mac 2012 di Arkib Otolaringologi menunjukkan bahawa akupunktur selama 8 minggu dapat membantu meningkatkan gejala dan kualiti hidup pada orang dengan sinusitis kronik.

Pembedahan

Sebilangan orang dengan sinusitis kronik mungkin memerlukan pembedahan untuk membersihkan sinus. Ini kadang-kadang dapat dicapai dengan pelebaran belon oleh pakar. Sekiranya pembedahan tidak berjaya, maka resdung mungkin perlu dikeluarkan.

Baca juga: Terapi Akupunktur untuk Mengatasi Insomnia, Berkesan atau Tidak?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!