Kesihatan

Manfaat Bayam Merah untuk Kesihatan, Menguatkan Akar Rambut untuk Menjaga Kesihatan Kulit!

Manfaat bayam merah tidak diketahui oleh banyak orang, sehingga keberadaannya sering diabaikan. Sebenarnya, bayam merah mengandungi banyak nutrien yang sangat baik untuk tubuh jika dimakan secara berkala.

Khasiat yang ditawarkan oleh bayam merah juga berguna untuk kulit dan rambut yang sihat. Nah, untuk mengetahui faedah bayam merah untuk kesihatan badan, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Senarai Sesak Ubat Nafas yang Boleh Dibeli di Farmasi dengan Cara Semula Jadi

Kandungan nutrien bayam merah

Dilaporkan dari Styleatlife.com, bayam merah adalah sejenis sayuran berdaun dengan nama saintifik Amaranth Dubius. Sayuran yang satu ini tergolong dalam keluarga Amaranthus Genus dan dikenali dengan daunnya yang kemerahan.

Batangnya juga mempunyai warna merah, tetapi tidak seperti Amaranthus langsing yang berwarna hijau. Bayam merah tidak berkaitan dengan bayam hijau, tetapi mendapat namanya kerana penampilannya yang serupa.

Perlu diingat, warna makanan yang lebih cerah, lebih baik untuk kesihatan. Oleh itu, bayam merah mendahului makanan yang memberikan faedah penuh untuk kesihatan. Ini kerana bayam merah mengandungi zat besi yang dapat mencegah anemia.

Bayam merah juga sarat dengan vitamin C dan antioksidan semula jadi yang lain. Sekiranya bayam merah dimakan secara berkala, ia dapat membantu menguatkan sistem imun sehingga tubuh menjadi lebih sihat.

Kelebihan bayam merah yang perlu anda ketahui

Meningkatkan penghadaman

British Journal of Nutrition menyatakan bahawa makanan yang kaya dengan serat, seperti bayam merah, juga dapat melegakan sembelit, mencegah barah usus besar, diabetes, dan kolesterol. Sekiranya anda ingin memakannya, disarankan memakan batang dan daun bayam merah untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Membantu menurunkan berat badan

Dipetik dari Perpustakaan Perubatan Nasional, serat bayam merah juga dapat membantu menahan rasa lapar. Serat makanan dalam jumlah yang tinggi akan meningkatkan kadar metabolisme sehingga dapat membantu menurunkan berat badan.

Rawat anemia

The New England Journal of Medicine menyatakan bahawa pengambilan makanan kaya zat besi secara berkala akan membantu meningkatkan kadar hemoglobin dan membersihkan darah.

Pengambilan bayam merah dapat membantu meningkatkan darah dalam badan.

Menguatkan akar rambut

Salah satu kelebihan bayam merah yang selalu dimakan adalah meningkatkan kualiti rambut.

Pengambilan bayam merah dapat membantu menguatkan akar rambut dan mencegah pertumbuhan uban.

Menjaga kesihatan kulit

Kandungan vitamin C dalam bayam merah juga dapat membantu meningkatkan kualiti kulit dengan memperbaiki sel kulit mati dan mengembangkan sel baru.

Dalam 1 mangkuk bayam merah mengandungi 20-24 peratus vitamin C yang dapat membantu memperbaiki keadaan kulit.

Baca juga: Sering Disebut Minuman Ajaib, Inilah Kelebihan Meminum Teh Jiaogulan Untuk Tubuh!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found