Kesihatan

Diabetes Menyebabkan Berpeluh Berlebihan? Ini adalah penjelasan perubatan dan cara memperbaikinya!

Berpeluh berlebihan boleh dikaitkan dengan penyakit kronik, termasuk diabetes. Diabetes boleh menyukarkan seseorang untuk mengekalkan suhu yang stabil dan menghasilkan jumlah peluh yang tepat untuk menjaga kesegaran badan.

Masalah berpeluh ini boleh menjadi tanda bahawa seseorang perlu mengkaji semula kadar gula darah di badannya. Baiklah, untuk mengetahui hubungan antara diabetes dan berpeluh berlebihan, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Faedah Tidur, Meringankan Tekanan untuk Meningkatkan Ingatan!

Apa kaitan diabetes dengan berpeluh berlebihan?

Dilaporkan dari Medical News Today, berpeluh berlaku kerana dua sebab, iaitu ketika cuaca panas dan aktiviti fizikal. Keadaan perubatan tertentu, seperti diabetes, juga boleh mengganggu pengeluaran peluh yang normal, menyebabkan penghidapnya berkeringat dengan banyak.

Berpeluh boleh mempengaruhi ketiak, muka, dada, leher, tangan dan kaki. Orang yang menghidap diabetes jenis 1 mungkin berpeluh berlebihan pada bahagian atas badan dan bahagian bawah badan seperti kaki cenderung tidak berpeluh.

Sebab yang paling biasa untuk berpeluh berlebihan pada pesakit kencing manis adalah tahap gula darah rendah (kesan sampingan ubat) dan kerosakan pada sistem saraf. Gula darah yang sangat rendah, biasanya di bawah 70 miligram per desiliter atau mg / dl, mencetuskan pelepasan hormon yang meningkatkan peluh.

Apabila kadar gula darah terlalu tinggi terlalu lama, ia boleh menyebabkan kehilangan fungsi saraf, juga dikenal sebagai neuropati diabetes.

Menurut American Diabetes Association atau ADA, kira-kira separuh orang yang menghidap diabetes mengalami beberapa bentuk kerosakan saraf. Kerosakan pada saraf yang mengawal kelenjar peluh boleh menyebabkan mesej dihantar dengan tidak betul.

Oleh itu, ia boleh menyebabkan berpeluh berlebihan atau terlalu sedikit. Beberapa keadaan dikaitkan dengan diabetes dan berpeluh berlebihan, seperti:

Hiperhidrosis

Hyperhidrosis adalah istilah untuk berpeluh berlebihan yang tidak selalu disebabkan oleh senaman atau suhu panas. Secara teknikal, hiperhidrosis sekunder adalah gejala atau kesan sampingan dari perkara lain.

Orang dengan diabetes yang tidak terkawal yang sudah mengalami kerosakan saraf boleh mengalami masalah berpeluh, lebih cenderung mengalami masalah kawalan pundi kencing dan kelainan irama jantung.

Biasanya disebabkan oleh kerosakan pada saraf yang mengawal fungsi pundi kencing, tekanan darah, dan berpeluh.

Peluh bernafas

Keringat berpeluh adalah keadaan di mana kita berpeluh ketika makan makanan pedas. Tetapi pada orang yang menghidap diabetes yang tidak terkawal, jumlah peluh dapat lebih banyak, walaupun hanya berbau makanan boleh menjadi sangat berpeluh. Gangguan saraf akibat diabetes adalah salah satu penyebabnya.

Berpeluh malam

Berpeluh malam atau berpeluh malam sering disebabkan oleh gula darah rendah. Ini biasanya berlaku pada orang yang mengambil ubat diabetes atau sulfonylurea diabetes.

Apabila gula darah turun terlalu rendah <70 mg / dl badan akan menghasilkan adrenalin berlebihan yang mengakibatkan berpeluh.

Untuk itu, kawalan glukosa darah adalah kaedah terbaik untuk mengelakkan masalah berpeluh malam.

Cara yang betul untuk mengatasi peluh berlebihan

Perlu diingat bahawa berpeluh adalah tindak balas semula jadi yang dibuat oleh badan, salah satunya adalah mengekalkan suhu badan yang stabil. Sekiranya anda seorang yang cenderung berpeluh, anda harus lebih memperhatikan pengambilan cecair harian anda.

Sudah tentu, dalam menangani peluh berlebihan, pemeriksaan oleh doktor diperlukan untuk menentukan akar masalahnya. Kerana, ada beberapa keadaan lain yang boleh menyebabkan keluhan serupa.

Sekiranya setelah pemeriksaan dan hasilnya didapati bahawa aduan tersebut memang berkaitan dengan diabetes dan rawatannya, maka doktor anda akan membuat penyesuaian terhadap rawatan anda.

Baca juga: Mengapa makanan pedas tidak dibenarkan semasa perut kosong?

Maklumat kesihatan lain boleh diminta kepada doktor di Good Doctor. Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found