Kesihatan

Jangan Lepaskan, Berikut adalah 9 keadaan perubatan yang menyebabkan darah dalam air kencing

Terdapat darah dalam air kencing adalah salah satu keadaan yang tidak boleh dipandang rendah. Dalam beberapa kes, ini boleh menjadi tanda masalah kesihatan yang serius.

Contohnya, seperti tanda gangguan pundi kencing, buah pinggang, dan uretra.

Dalam dunia perubatan, darah dalam air kencing dikenali sebagai hematuria. Terdapat dua jenis hematuria, iaitu hematuria kasar (jika anda dapat melihat darah dalam air kencing dengan jelas) dan hematuria mikroskopik (darah dalam air kencing yang hanya dapat dilihat melalui mikroskop).

Apakah penyebab darah dalam air kencing?

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan darah dalam air kencing. Dalam beberapa kes, penyebab darah dalam air kencing tidak berbahaya, tetapi yang lain boleh disebabkan oleh masalah yang lebih serius.

Berikut adalah beberapa penyebab darah dalam air kencing yang harus anda ketahui.

1. Jangkitan saluran kencing

Jangkitan saluran kencing berlaku apabila bakteria memasuki badan melalui uretra (tiub yang membawa air kencing keluar dari badan) dan membiak di pundi kencing.

Beberapa simptom yang boleh timbul termasuk keinginan untuk membuang air kecil secara berterusan, sakit dan rasa terbakar ketika membuang air kecil, dan kencing yang berbau kuat.

Bagi sesetengah orang, terutama orang dewasa yang lebih tua, satu-satunya gejala yang boleh disebabkan oleh jangkitan ini adalah hematuria mikroskopik.

2. Batu pundi kencing atau buah pinggang

Mineral dalam air kencing kadang-kadang membentuk kristal di dinding ginjal atau pundi kencing. Lama kelamaan, kristal boleh menjadi batu kecil dan keras.

Batu besar boleh menyebabkan penyumbatan yang menyebabkan darah dalam air kencing dan boleh menyakitkan.

3. Pembesaran prostat

Pada lelaki yang menghampiri usia pertengahan, kehadiran darah dalam air kencing biasanya disebabkan oleh prostat yang membesar. Kelenjar prostat terletak di bawah pundi kencing dan mengelilingi bahagian atas uretra.

Apabila kelenjar prostat membesar, ia dapat memberi tekanan pada uretra yang dapat menyebabkan masalah membuang air kecil dan dapat menyekat aliran air kencing.

Gejala prostat yang membesar termasuk kesukaran membuang air kecil, keinginan berterusan untuk membuang air kecil, dan darah dalam air kencing yang dapat dilihat melalui mikroskop.

4. Penyakit buah pinggang

Penyakit atau jangkitan buah pinggang boleh menyebabkan hematuria. Keadaan ini boleh berlaku sendiri atau boleh menjadi sebahagian daripada penyakit lain, seperti diabetes.

Penyakit ginjal dapat mempengaruhi kemampuan tubuh membersihkan darah, menyaring air tambahan dari darah, dan mengawal tekanan darah.

Bukan hanya itu, keadaan ini juga dapat mempengaruhi pengeluaran sel darah merah dan metabolisme vitamin D, yang diperlukan untuk kesihatan tulang.

Baca juga: Tanda Sakit Belakang Penyakit Ginjal, Apa Ciri-Ciri?

5. Kanser

Kanser pundi kencing, buah pinggang, atau bahkan prostat juga boleh menyebabkan darah dalam air kencing. Ini adalah tanda-tanda dan gejala yang sering terjadi pada kes barah lanjut.

6. Keadaan lalai

Bentuk sel darah merah yang tidak normal atau lebih dikenali sebagai anemia sel sabit adalah gangguan genetik yang boleh menyebabkan darah dalam air kencing, baik hematuria kotor dan mikroskopik.

Bukan hanya itu, sindrom Alport, yang mempengaruhi membran penapisan pada glomeruli (gumpalan kecil di ginjal untuk menyaring darah) juga boleh menjadi penyebab kencing dalam darah.

7. Kecederaan

Pukulan atau kecederaan yang mempengaruhi buah pinggang akibat kemalangan atau sukan juga boleh menyebabkan darah dalam air kencing.

8. Pengambilan ubat-ubatan tertentu

Kehadiran darah dalam air kencing juga boleh disebabkan oleh pengambilan ubat-ubatan tertentu. Beberapa ubat yang boleh menyebabkan ini berlaku adalah:

  • Penisilin
  • Aspirin
  • Pengencer darah seperti heparin dan warfarin
  • Cyclophosphamide, ubat yang boleh digunakan untuk merawat jenis kanser tertentu

Sekiranya darah dalam air kencing disebabkan oleh ubat, anda harus berjumpa doktor.

9. Latihan terlalu berat

Dalam kes yang jarang berlaku, hematuria juga boleh disebabkan oleh senaman yang berat. Penyebabnya sendiri masih belum diketahui, tetapi mungkin berkaitan dengan trauma pada pundi kencing, dehidrasi, atau kerosakan sel darah merah yang berlaku akibat senaman aerobik yang berterusan.

Selain penyebab yang disebutkan di atas, kehadiran darah dalam air kencing juga boleh disebabkan oleh faktor lain, ini termasuk haid dan aktiviti seksual.

Sekiranya anda melihat darah di dalam air kencing anda tetapi bukan kerana haid, anda harus segera berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!