Kesihatan

Jangan keliru, ini adalah kaedah yang betul untuk melakukan Pilates untuk Scoliosis

Pilates untuk scoliosis dikatakan dilakukan untuk membantu proses penyembuhan. Scoliosis adalah keadaan di mana tulang belakang melengkung ke sisi.

Nah, Pilates telah menjadi salah satu kaedah rawatan bukan pembedahan untuk merawat keadaan ini.

Ayuh, cari tahu apa itu skoliosis dan kaedah Pilates untuk scoliosis dalam artikel di bawah!

Mengenal skoliosis

Scoliosis adalah kelengkungan tulang belakang yang biasa dialami oleh kanak-kanak.Keadaan ini umumnya ringan dan tidak memerlukan rawatan khas.

Walau bagaimanapun, keadaan ini masih harus dipantau oleh ibu bapa untuk mengetahui kemajuan dan mengelakkan komplikasi.

Punca scoliosis

Scoliosis boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Foto: Shutterstock.com

Sebanyak 80% kes, doktor tidak menemui sebab yang pasti untuk kelengkungan tulang belakang. Ia juga dikenali sebagai idiopatik, penyebabnya belum jelas.

Walaupun nampaknya melibatkan keturunan, beberapa jenis skoliosis mempunyai sebab yang jelas, termasuk:

  1. Keadaan neuromuskular, seperti cerebral palsy dan distrofi otot
  2. Kecacatan kelahiran yang mempengaruhi perkembangan tulang belakang
  3. Kecederaan atau jangkitan tulang belakang

Baca juga: Jangan takut, puasa ternyata mempunyai banyak manfaat bagi penghidap diabetes

Gejala scoliosis

Untuk mengesahkan skoliosis, segera berjumpa doktor. Foto: Shutterstock.com

Gejala scoliosis dapat dilihat dari perubahan penampilan seperti satu bahu menjadi lebih tinggi, panjang kaki tidak seimbang, satu bilah bahu kelihatan lebih menonjol, dan satu pinggul kelihatan lebih menonjol.

Keadaan ini menyebabkan bahagian tubuh orang yang menghidap skoliosis kelihatan lebih cenderung ke satu sisi.

Selain gejala fizikal yang dapat dilihat, terdapat beberapa gejala lain dari keadaan ini, iaitu sakit belakang yang tidak dialami oleh semua penghidapnya. Pada penderita dewasa, kesakitan akan berpusat pada titik selekoh.

Sekiranya keadaan ini dibiarkan, scoliosis dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan gangguan fungsi paru-paru dan jantung.

Tulang rusuk dapat memberi tekanan pada paru-paru yang menjadikannya sukar untuk bernafas dan lebih sukar bagi jantung untuk mengepam darah.

Adakah benar Pilates untuk scoliosis boleh dilakukan?

Pilates untuk scoliosis. Foto: Shutterstock.com

Ramai pengidap skoliosis menjalani pembedahan sebagai langkah untuk merawat skoliosis sekiranya keadaan ini tidak mendapat rawatan yang baik.

Namun, selain prosedur perubatan seperti pembedahan, ternyata ada kaedah lain yang dapat digunakan untuk merawat skoliosis sebelum menjadi parah, salah satunya adalah Pilates.

Kaedah Pilates dilakukan dengan tujuan meningkatkan kekuatan, fleksibiliti, dan kesedaran postur.

Pilates difokuskan untuk menjaga keseimbangan keadaan muskuloskeletal (keadaan yang mengganggu fungsi sendi, ligamen, otot, saraf dan tendon, serta tulang belakang), jadi ia akan melibatkan struktur yang menyokong anggota badan, leher dan punggung.

Terapi pilates telah terbukti berkesan untuk memperbaiki keadaan ketidakseimbangan tubuh di kawasan yang lemah atau tidak sesuai, misalnya pada orang dengan skoliosis.

Baca juga: Mengenal Ginekomastia: Pertumbuhan Payudara Besar pada Lelaki

Latihan pilates untuk scoliosis

Berikut adalah beberapa gerakan Pilates yang dapat dilakukan untuk pengidap skoliosis untuk memperbaiki postur dan menormalkan kedudukan tulang belakang. Pergerakan ini merangkumi yang berikut:

  • Langkah ke bawah dan satu lengan dicapai. Pertama, berbaring di atas tikar. Kemudian bengkokkan kaki kanan anda untuk membentuk sudut yang betul. Selepas itu, luruskan kaki kiri anda lurus ke belakang dan selari dengan badan, sambil mengangkat tangan kanan anda. Lakukan pergerakan ini secara bergantian selama 10 kali
  • Anjing ke atas dan ke bawah.Pertama, letakkan diri anda dengan kepala menghadap ke bawah dengan kaki dan tangan sehingga badan anda membentuk segitiga isoseles. Kemudian, turunkan badan dengan kedua kaki lurus ke belakang, kemudian angkat bahagian atas badan sehingga meregang lurus seperti kedudukan kobra. Pegang setiap posisi selama 10 saat, dan ulangi pergerakan ini 5 kali
  • Sikap berpisah dengan jangkauan lengan. Pertama, anda boleh berdiri lurus dengan kaki kiri sedikit ke depan dan kaki kanan anda ke belakang. Kemudian, tarik bahagian badan ke belakang. Pegang kedudukan ini selama 10 saat. Seterusnya, bengkokkan kaki kiri anda untuk membentuk segitiga kanan dan kaki kanan ke belakang. Tarik bahagian badan ke belakang, kemudian tahan kedudukan ini selama 10 saat
  • Latissimus dorsi menarik dengan kelainan. Pertama, berbaring di perut anda dengan bantal kecil di bawah perut anda untuk mengurangkan lordosis tulang belakang. Kemudian kedua-dua tangan lurus ke atas selari dengan kepala.
  • sebelah kanan. Pertama, sesuaikan kedudukan dengan berbaring di lantai. Untuk memastikan leher anda rileks, angkat kepala dan lengan anda kira-kira 10 darjah dari lantai. Kemudian, tarik nafas diikuti dengan gerakan memutar leher 90 darjah ke kanan sambil perlahan-lahan melukis busur separuh bulatan ke arah pinggul kanan dengan lengan kanan.

Kemudian semasa menghembuskan nafas, gerakkan lengan kiri anda ke arah busur separuh bulatan ke arah pinggul kiri anda. Lakukan pergerakan ini 5-10 kali pengulangan

Hasil akhir rawatan Pilates untuk skoliosis adalah untuk menentukan sama ada pesakit mengalami penurunan kesakitan dan peningkatan fungsi sistem rangka dan otot.

Amat penting bahawa senaman seperti Pilates jika dilakukan dengan betul boleh menjadi alternatif yang berkesan untuk fisioterapi bagi pesakit scoliosis.

Ingat, masih perlu berjumpa dengan pakar pemulihan perubatan atau pakar fisioterapi untuk pesakit scoliosis untuk mengelakkan risiko kecederaan.

Jangan ragu untuk berjumpa doktor yang berkaitan dengan masalah kesihatan anda dalam aplikasi Good Doctor. Doktor yang dipercayai kami akan membantu dengan perkhidmatan 24/7.