Kesihatan

Mari Kenali Makanan yang Baik untuk Cirit-birit

Makanan untuk cirit-birit biasanya disarankan mengandungi probiotik untuk mempercepat penyembuhan. Kerana probiotik dapat mencetuskan pertumbuhan bakteria baik yang bermanfaat bagi tubuh.

Cirit-birit biasanya berlaku kerana jangkitan bakteria atau makanan yang tercemar kerana tidak dijamin kebersihannya. Apabila usus mula dijangkiti, proses kerja tidak optimum.

Makanan untuk cirit-birit

Apabila anda mengalami cirit-birit, anda perlu memerhatikan pengambilan makanan anda. Pengambilan makanan yang baik akan dapat membantu sistem pencernaan anda kembali berfungsi sebagaimana mestinya.

Berikut adalah beberapa jenis makanan yang disyorkan untuk dimakan semasa cirit-birit, termasuk:

1. Makanan yang mengandungi probiotik

Tinjauan dalam Journal of Clinical Gastroenterology mencadangkan bahawa makan makanan yang mengandungi probiotik dapat membantu mengatasi cirit-birit.

Makanan yang mengandungi probiotik dapat berfungsi dengan memusnahkan toksin yang dihasilkan oleh bakteria tidak sihat yang menyebabkan penyakit seperti cirit-birit.

Beberapa makanan yang mengandungi probiotik adalah:

 • Yogurt atau susu dibuat melalui penapaian bakteria
 • Kombucha atau teh yang ditapai
 • Kefir atau minuman yang diperbuat daripada susu yang ditapai
 • Kubis parut yang diperam secara semula jadi menggunakan air garam mengandungi banyak probiotik
 • Kimchi atau acar dari pelbagai bahan sayuran yang ditapai

2. Makanan dari diet BRAT

Diet BRAT adalah diet yang sangat disyorkan untuk cirit-birit. Brat adalah singkatan dari Pisang (pisang), Nasi (beras), Applesauce (apel tumbuk), dan Roti Bakar (roti bakar).

Semua makanan ini mengandungi serat, protein, dan rendah lemak, sehingga dapat mengatasi rasa mual, muntah, dan cirit-birit.

Makan makanan BRAT juga dianggap makanan yang mengikat. Ini bermaksud bahawa mereka rendah serat dan dapat menghentikan cirit-birit dengan mengetatkan najis agar lebih padat.

Makanan lain dengan fungsi yang sama seperti diet BRAT

Selain empat makanan di atas, terdapat banyak makanan lain yang boleh anda makan untuk merawat cirit-birit, seperti:

 • Biskut
 • bijirin seperti oatmeal atau krim gandum
 • jus epal
 • Kentang rebus
 • Pretzel
 • Ayam bakar tanpa kulit dan lemak

3. Sup makanan

Pengambilan sup kaldu yang jelas, seperti sup stok ayam atau sup kaldu daging tanpa minyak dapat membantu membuat perut terasa lebih selesa semasa cirit-birit.

4. Pengambilan cecair yang sesuai

Apabila anda mengalami cirit-birit, anda akan kehilangan banyak cecair badan. Atas sebab ini, pengambilan cecair yang betul akan membantu anda mengelakkan dehidrasi.

Anda boleh mengambil cecair isotonik yang mengandungi elektrolit. Sentiasa berusaha untuk tidak mengambil air yang tinggi kandungan gula.

Setelah keadaan cirit-birit bertambah baik, disarankan untuk kembali makan makanan yang seimbang.

Tetapi ingat juga bahawa anda mesti sentiasa memperhatikan faktor kebersihan dalam setiap makanan yang anda makan.

Makanan yang harus dielakkan semasa cirit-birit

Selain memperhatikan pengambilan makanan dan cecair semasa cirit-birit. Anda juga harus mengelakkan memakan jenis makanan dan minuman tertentu yang berisiko memburukkan lagi keadaan cirit-birit anda.

Beberapa makanan yang harus dielakkan semasa anda mengalami cirit-birit adalah:

1. Makanan berminyak dan tinggi lemak

Makan makanan berminyak dan tinggi lemak mempunyai risiko buruk menyebabkan cirit-birit menjadi lebih teruk.

Ini berlaku kerana makanan berminyak dapat membuat otot di dinding saluran pencernaan menjadi tegang.

2. Produk tenusu

Pengambilan produk tenusu seperti susu, mentega, ais krim, dan keju semasa cirit-birit menyukarkan usus menghasilkan enzim laktase.

Enzim ini adalah enzim yang diperlukan oleh tubuh untuk mencerna laktosa dalam susu.

Apabila anda mengalami cirit-birit, usus anda menjadi sensitif terhadap susu untuk sementara waktu, walaupun anda tidak mempunyai masalah tenusu sebelumnya.

Khusus untuk yogurt, anda masih boleh memakannya kerana yogurt adalah produk tenusu yang kaya dengan probiotik.

3. Alkohol dan minuman bersoda

Apabila anda mengalami cirit-birit, alkohol mempunyai sifat diuretik yang menjadikan anda mudah mengalami dehidrasi. Manakala minuman ringan mempunyai fruktosa tinggi yang boleh menyebabkan masalah ketika anda mengalami cirit-birit.

Menurut kajian yang diterbitkan dalam edisi Kesihatan 2017 edisi Jun 2017, sejumlah besar fruktosa dapat membanjiri sistem pencernaan anda, menyebabkan anda mengalami kembung dan cirit-birit.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!