Kesihatan

Mata bengkak setelah menangis? Ternyata inilah penyebabnya dan bagaimana memperbaikinya!

Setelah menangis, ramai di antara kita tidak dapat menyembunyikannya. Ini kerana setelah menangis mata menjadi bengkak dan kelihatan sangat jelas. Apa yang menyebabkan mata bengkak selepas menangis? Ayuh, lihat penjelasan lengkapnya.

Apa yang menyebabkan mata bengkak selepas menangis?

Melancarkan dari halaman Berita Perubatan Hari Ini, mata selalu menitiskan air mata. Apabila mata anda membengkak setelah menangis, itu kerana anda menangis.

Cecair air mata, yang berasal dari kelenjar lakrimal, mengalir di permukaan mata dan mengalir keluar dari sudut kelopak mata.

Air mata melindungi permukaan mata dan membantu menghilangkan kotoran dari mata. Berikut adalah tiga jenis air mata seperti yang dilaporkan dari halaman: Berita Perubatan Hari Ini:

Air mata basal

Ini adalah air mata asas dan berfungsi yang selalu ada di mata. Jenis air mata melincirkan dan melindungi kornea, sambil menjauhkan kotoran dan habuk.

Air mata refleks

Air mata ini bertindak balas terhadap perengsa, seperti benda asing, asap, dan bau bawang. Mata menghasilkan lebih banyak air mata refleks daripada air mata basal, dan mengandungi antibodi yang membantu melawan bakteria.

Air mata emosi

Perasaan yang kuat boleh mencetuskan air mata emosi. Jenis air mata ini dikaitkan dengan kesakitan fizikal, empati, keletihan, atau belas kasihan.

Apabila seseorang menangis dengan emosi, mereka dapat mengeluarkan lebih banyak air mata daripada yang dapat ditangani oleh sistem saliran lakrimal.

Ini menyebabkan air mata mengalir dari mata dan kadang-kadang hidung. Tisu di sekitar mata kemudian dapat menyerap kembali air mata, menjadikan kawasan itu kelihatan bengkak. Oleh itu, jika mata anda bengkak setelah menangis, ini bermakna anda mengeluarkan air mata emosi.

Cara mengatasi mata yang bengkak setelah menangis

Menurut penjelasan Berita Perubatan Hari IniTerdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan penampilan mata yang bengkak dengan rawatan di rumah berikut:

1. Kompres dengan air sejuk

Apa-apa yang sejuk dapat membantu mengatasi keradangan dan pembengkakan, kerana ia dapat mengurangkan aliran darah. Oleh itu, kompres dengan air sejuk, pek ais atau juga sudu sejuk atau beku boleh digunakan.

Terdapat banyak topeng mata kompres sejuk yang ada. Sebagai alternatif, seseorang boleh merendam tuala atau kain lap dengan air sejuk dan memasangkannya ke kawasan mata selama 5-10 minit pada satu masa.

2. Menggunakan timun

Penggunaan timun pada mata yang bengkak sudah terkenal. Kerana kandungan airnya yang tinggi, timun menghidrat kulit dan mengurangkan pembengkakan, bekerja dengan cara yang serupa dengan kompres sejuk.

Timun juga mempunyai aktiviti anti-radang dan antioksidan dan mengandungi vitamin K yang dapat membantu mengurangkan lingkaran hitam.

3. Kompres dengan beg teh

Bahan utama dalam ubat semula jadi ini adalah kafein dan tanin semula jadi. Tanin berfungsi sebagai astringen, yang bermaksud mereka dapat menyekat tisu badan. Kafein dapat menembusi penghalang kulit, mempunyai sifat antioksidan yang kuat, dan meningkatkan peredaran darah di kulit.

Cukup rendam teh dalam air suam, kemudian masukkan beg ke dalam peti sejuk sebentar. Letakkan beg teh pada setiap mata selama beberapa minit.

4. Menggunakan roller mata

Terdapat banyak pilihan penggelek mata di pasaran yang dapat membantu mengurangkan bengkak, menghilangkan lingkaran hitam, dan menawarkan manfaat anti-penuaan.

Penggelek biasanya diperbuat daripada logam dan boleh disejukkan. Peranti ini menyejukkan kawasan mata dan memberikan urutan ke kawasan bawah mata, yang membantu meningkatkan peredaran darah.

5. Sapukan krim muka dan mata

Banyak krim muka dan mata dapat membantu menghilangkan bengkak, menyejukkan kawasan mata, dan menyempitkan saluran darah. Krim yang mengandungi bahan seperti:

  • Retinol
  • Vitamin C
  • Phenylephrine
  • Asid hyaluronik

6. Beri urut

Juga, rawatan diri yang sederhana adalah menggunakan jari anda untuk mengurut kawasan mata dengan lembut.

Orang boleh menyejukkan jari mereka di bawah air ais, meletakkan jari telunjuk mereka di jambatan hidung (di bawah alis), dan mengurut di kawasan bawah mata.

Baca juga: Pilihan Perubatan Mata Bengkak, dari yang ada di farmasi hingga ubat semula jadi

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!