Kesihatan

Zika Virus: Gejala, Sebab dan Rawatan

Pada tahun 2015, dunia dikejutkan dengan wabak penyakit virus Zika yang berlaku di Brazil. Kejadian ini malah merebak ke 50 negara lain di Amerika.

Dilaporkan NCBI, keadaan yang menyedihkan ini bukan sahaja mempengaruhi kesihatan penduduk dunia, tetapi juga menyebabkan wabak yang tidak dijangka pada bayi baru lahir.

Antaranya ialah peningkatan kes bayi dengan mikrosefali dan gangguan neurologi lain. Oleh itu, apa yang perlu anda ketahui mengenai virus Zika itu sendiri?

Apakah penyakit virus zika (demam zika)?

Virus Zika adalah penyakit yang ditularkan oleh nyamuk Aedes. Ini adalah spesies yang sama yang menyebarkan virus denggi dan chikungunya.

Virus Zika pertama kali dikenal pasti pada monyet di Uganda pada tahun 1947. Selepas itu virus ini terus berkembang dan berjaya menjangkiti manusia di berbagai pelosok dunia. Contohnya di Afrika, Asia, Kepulauan Pasifik, dan Amerika Selatan dan Tengah.

Baca juga: Harus Tahu, Ini Banyak Khasiat Bayam untuk Kesihatan Tubuh

Apa yang menyebabkan penyakit virus Zika muncul?

Dilaporkan Covid19Virus Zika terutama disebarkan melalui gigitan nyamuk Aedes aegypti yang dijangkiti. Nyamuk ini biasanya menggigit pada siang hari, dan memuncak pada waktu pagi atau petang.

Virus Zika juga boleh ditularkan dari ibu ke janin semasa kehamilan. Selain itu, virus ini dapat ditularkan melalui kontak seksual, pemindahan darah, dan pemindahan organ.

Apakah tanda dan gejala penyakit virus Zika?

Orang yang dijangkiti virus Zika mungkin tidak kelihatan sakit, kerana pada umumnya gejala yang timbul hanya ringan dan tidak jelas. Beberapa gejala awal biasanya merangkumi:

 1. Demam
 2. Ruam
 3. Sakit sendi
 4. Konjungtivitis atau mata merah
 5. Sakit otot
 6. Sakit kepala
 7. Sakit di belakang mata
 8. Gag

Perlu diingat bahawa komplikasi Zika boleh menjadi sangat teruk, terutama jika ia berlaku pada wanita hamil. Ini boleh menyebabkan kecacatan otak yang dikenali sebagai microcephaly, di mana otak dan kepala bayi yang baru lahir lebih kecil daripada biasa.

Baca juga: Bukan hanya menggemaskan, mari kita lihat perkembangan bayi 1 bulan!

Siapa yang lebih berisiko mendapat virus Zika?

Terdapat beberapa kategori orang yang mempunyai risiko lebih besar terkena penyakit virus Zika daripada orang pada umumnya, termasuk:

 1. Seseorang yang melakukan perjalanan ke kawasan wabak
 2. Orang yang melakukan hubungan seks dengan orang yang menghidap penyakit ini
 3. Penerima pemindahan darah dari penderma yang dijangkiti virus Zika

Kumpulan usia yang rentan terhadap infeksi virus ini, berdasarkan penelitian yang dilakukan oleh CDC, adalah yang paling tinggi pada orang berusia 20-29 tahun (1.150 kes per 100,000 penduduk) dan 10-19 tahun (1,111 per 100,000).

Bagaimana cara mencegah penyakit virus Zika?

Hingga kini, langkah pencegahan dalam bentuk vaksinasi untuk melindungi terhadap Zika belum dijumpai. Jadi kaedah termudah yang boleh anda lakukan adalah dengan mengelakkan gigitan nyamuk. Untuk meningkatkan perlindungan, disarankan agar anda:

 1. Menggunakan penghalau nyamuk
 2. Pakai lengan panjang dan seluar panjang
 3. Meletakkan kelambu di atas katil
 4. Menggunakan skrin tingkap dan pintu
 5. Elakkan kawasan dengan air yang berdiri, dengan mengosongkan tangki atau memilih untuk berkemah dari tasik atau kolam

Baca juga: Resipi Mangkuk Smoothies untuk Makanan Sahur, Mudah dan Sihat!

Bagaimana menangani dan merawat virus Zika?

Walaupun jarang menyebabkan gejala cukup parah sehingga memerlukan kemasukan ke hospital atau kematian. Penyakit virus Zika biasanya diubati dengan cara berikut:

Rawatan virus Zika di doktor

Dilaporkan Berita Perubatan Hari Ini, CDC mengesyorkan agar tidak mengambil aspirin atau ubat anti-radang nonsteroid lain (NSAID) sehingga diagnosis denggi dikesampingkan pada mereka yang berisiko kerana risiko pendarahan.

CDC juga mengesyorkan agar wanita hamil yang didiagnosis dengan Zika harus dipertimbangkan untuk pemantauan pertumbuhan janin dan program anatomi setiap 3 hingga 4 minggu.

Cara mengatasi virus Zika secara semula jadi di rumah

Memandangkan sehingga kini rawatan khusus untuk mengatasi penyakit ini belum dijumpai, maka untuk membantu proses pemulihan, anda akan dinasihatkan untuk:

 1. Rehat
 2. Tingkatkan pengambilan cecair untuk mengelakkan dehidrasi
 3. Ambil ubat sakit di kaunter (OTC) untuk melegakan kesakitan dan demam

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Virus Zika biasanya akan tinggal di dalam darah orang yang dijangkiti selama kira-kira seminggu. Segera berjumpa doktor jika anda mempunyai simptom atau baru-baru ini telah pergi ke kawasan yang berisiko untuk Zika.

Doktor anda mungkin memerintahkan ujian darah atau air kencing untuk membantu menentukan sama ada anda menghidap Zika atau tidak.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!