Kesihatan

Tidak banyak yang tahu, ini adalah pelbagai faedah daun Afrika untuk kesihatan!

Sebilangan daripada anda mungkin tidak biasa dengan daun Afrika. Tapi jangan salah, manfaat daun Afrika untuk kesihatan tubuh sangat banyak, anda tahu. Sebenarnya, daun Afrika sering dijadikan ubat tradisional.

Baiklah, agar anda mengetahui lebih lanjut mengenai faedah daun Afrika, mari lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Ayuh, Ketahui Manfaat Myriad Di Sebalik Propolis

Sebelum mengetahui khasiat daun Afrika, ketahui terlebih dahulu kandungan khasiatnya

Vernonia amygdalina atau lebih dikenali sebagai daun afrika sering digunakan dalam makanan dan perubatan tradisional di Afrika. Vernonia amygdalina diri mereka termasuk dalam keluarga Asteraceae. Daun Afrika mempunyai warna hijau gelap dengan rasa pahit.

Untuk menghilangkan rasa pahit, biasanya daun dicuci terlebih dahulu dengan air, kadang-kadang menggunakan campuran air dan garam. Daun Afrika telah lama dipercayai mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Kandungan nutrien daun Afrika termasuk:

  • Protein: 33.3 peratus
  • Lemak: 10.1 peratus
  • Serat kasar: 29.2 peratus

Tidak hanya itu, daun Afrika juga mengandung zat besi, yodium, thiamin, vitamin A, vitamin E, kalium, magnesium, sodium, kalsium, dan zink.

Khasiat daun Afrika untuk kesihatan

Ia mempunyai kandungan nutrisi yang banyak, jadi tidak hairanlah bahawa manfaat daun Afrika untuk kesihatan sangat banyak. Inilah pelbagai faedah daun Afrika yang perlu anda ketahui.

1. Mengawal tahap kolesterol

Kolesterol tinggi, terutama kolesterol LDL "buruk", adalah faktor risiko untuk keadaan tertentu, seperti penyakit jantung, strok, dan penyakit Alzheimer. Berdasarkan Jurnal Kesihatan Vaskular dan Pengurusan RisikoManfaat daun Afrika dapat mengurangkan kadar kolesterol jahat dan kolesterol total.

Dalam kajian haiwan, ekstrak daun Afrika membantu mengurangkan kolesterol LDL sebanyak 50 peratus sambil meningkatkan kolesterol HDL "baik".

Walau bagaimanapun, kajian manusia masih sangat diperlukan untuk menentukan faedah daun Afrika pada tahap kolesterol.

2. Mengandungi antioksidan yang baik untuk tubuh

Daun Afrika juga mempunyai sifat antioksidan. Harus diingat bahawa tekanan oksidatif dapat menyebabkan keradangan dan menyebabkan perkembangan penyakit kronik. Nah, antioksidan dapat membantu memperbaiki kerosakan yang disebabkan oleh radiasi, patogen, atau tekanan oksidatif.

Sebaliknya, antioksidan juga dapat menangkal radikal bebas. Malah dalam laporan dari Kimia Makanan Pada bulan Disember 2006, para penyelidik menambahkan bahawa sifat antioksidan daun Afrika dapat menjadikannya makanan sihat yang dapat melawan penyakit.

3. Mampu mencegah barah

Manfaat lain dari daun ini ialah ia dapat membantu mencegah barah. Ekstrak air daun Afrika dapat membantu memperlambat pertumbuhan sel barah.

Bukan hanya itu, ekstrak daun Afrika juga dapat membantu melawan sel barah. Ia berfungsi dengan menekan penyebaran sel barah.

Sebaliknya, ekstrak daun Afrika juga mampu menekan pengeluaran enzim yang bertanggungjawab untuk pengeluaran hormon estrogen yang tinggi, yang dikaitkan dengan perkembangan barah payudara jika dihasilkan secara berlebihan.

mengikut Biologi dan Perubatan Eksperimen, pengambilan daun Afrika dapat membantu memerangi pertumbuhan sel barah payudara.

4. Mencegah penyakit kardiovaskular

Daun Afrika mengandungi asid lemak tak jenuh ganda, seperti asam linoleat dan linoleat. Anda perlu tahu bahawa, tubuh tidak dapat menghasilkan dua lemak ini, oleh itu untuk mendapatkan kedua-duanya diperlukan dari makanan.

Kajian pada tahun 2001 mendapati bahawa makan makanan yang kaya dengan linoleat dan asid linoleik dapat melindungi tubuh dari penyakit kardiovaskular.

Dalam kajian ini, orang yang menggunakan asid lemak linoleik dan linoleik dalam jumlah yang baik mempunyai risiko 40% lebih rendah terkena penyakit kardiovaskular dibandingkan dengan orang yang jarang mengonsumsi lemak.

5. Faedah daun Afrika untuk diabetes

Daun Afrika telah banyak digunakan sebagai rawatan diabetes di banyak negara Afrika. Penggunaan daun Afrika digabungkan dengan terapi antidiabetik konvensional.

Melancarkan dari halaman Globin Med, dalam kajian haiwan yang dilakukan untuk menilai aktiviti antidiabetik daun Afrika mendapati bahawa ekstrak etanol dapat menurunkan glukosa.

Baca juga: Air Berkilau Mempunyai Banyak Manfaat Bagi Tubuh, Tetapi Perhatikan Kesan Sampingannya

6. Membantu merawat penyakit malaria

Daun juga dikenali sebagai daun pahit ia mempunyai faedah untuk merawat malaria.

Ekstrak daun Afrika dan kulit akar menunjukkan aktiviti antimalarial terhadap Plasmodium berghei dan Plasmodium falciparum, parasit yang menyebabkan malaria. Ia berfungsi dengan menekan pertumbuhan parasit.

Nah, itulah beberapa faedah daun Afrika, banyak, bukan? Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian manusia diperlukan mengenai faedah daun Afrika untuk membuktikan keberkesanannya. Ini kerana penyelidikan masih terhad pada haiwan.

Ingat, jangan mengambil daun ini secara sembarangan, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu. Ini dilakukan untuk mengelakkan kemungkinan kesan sampingan.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai kesihatan? Sila berbual dengan kami melalui Aplikasi Doktor Baik. Rakan doktor kami sedia membantu anda dengan akses perkhidmatan 24/7. Jangan teragak-agak untuk berunding, ya!