Kesihatan

Jangan keliru, ini adalah perbezaan antara anemia dan talasemia!

Selalunya orang menyamakan anemia dan talasemia. Ini kerana kedua-duanya mempunyai sebab dan gejala yang hampir sama. Tetapi jangan salah didiagnosis, berikut adalah perbezaannya.

Perbezaan antara anemia dan talasemia

Talasemia adalah gangguan darah yang diwarisi di mana tubuh membuat bentuk hemoglobin yang tidak normal. Hemoglobin adalah molekul protein dalam sel darah merah yang membawa oksigen.

Gangguan ini mengakibatkan pemusnahan sel darah merah yang berlebihan, dan menyebabkan anemia.

Anemia adalah keadaan di mana badan tidak mempunyai sel darah merah normal dan sihat yang mencukupi. Ini boleh dicetuskan oleh banyak perkara, termasuk gaya hidup, persekitaran, atau makanan.

Melancarkan penjelasan dari Jurnal Perubatan Barat, banyak keadaan yang diperhatikan dalam pemeriksaan darah pesakit bahawa terdapat kemiripan antara talasemia minor dan anemia kekurangan zat besi.

Satu kajian dibuat mengenai persamaan dan kontras antara ciri darah dan sumsum tulang dalam kedua-dua keadaan untuk tujuan diagnosis pembezaan.

Perbezaan yang mencolok adalah bahawa hemosiderin sumsum tulang terdapat dalam jumlah normal pada pasien dengan talasemia minor, tetapi tidak pada pesakit dengan anemia kekurangan zat besi.

Gejala anemia dan talasemia

Anemia

Tanda dan gejala anemia berbeza-beza bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya anemia disebabkan oleh penyakit kronik, gejalanya juga akan menjadi halus kerana penyakit itu, jadi anemia dapat dikesan dengan menguji keadaan lain.

Bergantung pada penyebab anemia, beberapa kes mungkin tidak mempunyai gejala. Dan ada yang mengalami simptom, secara amnya akan merasakan perkara berikut:

 • Keletihan.
 • Kulit pucat atau kekuningan.
 • Denyutan jantung tidak teratur.
 • Susah bernafas.
 • Pening.
 • Sakit dada.
 • Tangan dan kaki sejuk.
 • Sakit kepala.

Pada mulanya, anemia boleh menjadi sangat ringan sehingga anda tidak menyedarinya. Tetapi simptomnya bertambah buruk apabila anemia bertambah buruk.

Talasemia

Gejala talasemia boleh berbeza-beza. Beberapa yang paling biasa adalah:

 • Kecacatan tulang, terutama pada wajah.
 • Air kencing gelap.
 • Pertumbuhan dan perkembangan yang tertangguh.
 • Rasa keletihan berlebihan.
 • Kulit kuning atau pucat

Tidak semua orang mengalami gejala talasemia. Tanda-tanda gangguan juga cenderung muncul pada masa kanak-kanak atau remaja.

Penyebab anemia dan talasemia

Seperti yang dijelaskan di atas, perbezaan antara dua penyebabnya adalah bahawa anemia kekurangan zat besi disebabkan oleh kekurangan zat besi dan hemoglobin dalam tubuh.

Sementara talasemia adalah penyakit keturunan di mana bentuk hemoglobin tidak teratur.

Penyakit yang diwariskan bermaksud bahawa sekurang-kurangnya salah seorang ibu bapa adalah pembawa penyakit tersebut. Keadaan ini disebabkan oleh mutasi genetik atau penghapusan serpihan gen kunci tertentu.

Baca juga: 17 Makanan untuk Meningkatkan Darah Baik untuk Orang yang Mengalami Anemia

Cara mencegah anemia dan talasemia

Anemia

Banyak jenis anemia tidak dapat dicegah. Tetapi anda boleh mengelakkan anemia kekurangan zat besi dan anemia kekurangan vitamin dengan memakan makanan yang mengandungi pelbagai vitamin dan mineral, seperti:

Kandungan besi

Makanan kaya zat besi termasuk daging lembu dan daging lain, kacang, bijirin diperkaya besi, sayur-sayuran berdaun hijau gelap, dan buah kering.

Folat

Nutrien ini, dan bentuk sintetiknya dari asam folat, terdapat dalam jus buah-buahan dan buah-buahan, sayur-sayuran berdaun hijau gelap, kacang hijau, kacang ginjal, kacang tanah, dan produk biji-bijian yang diperkaya, seperti roti, bijirin, pasta, dan beras.

Vitamin B-12

Makanan yang kaya dengan vitamin B12 termasuk daging, produk tenusu, dan bijirin dan produk soya yang diperkaya.

Vitamin C

Makanan yang kaya dengan vitamin C termasuk buah sitrus dan jus, paprika, brokoli, tomato, tembikai, dan strawberi. Ia juga membantu meningkatkan penyerapan zat besi.

Sekiranya anda bimbang mendapat cukup vitamin dan mineral dari diet anda, tanyakan kepada doktor anda mengenai multivitamin yang boleh membantu.

Talasemia

Seperti anemia, talasemia pada umumnya tidak dapat dicegah.

mengikut Klinik ClevelandTalasemia adalah penyakit darah yang diwarisi (diturunkan dari ibu bapa kepada anak-anak). Dan untuk pencegahan awal anda dapat mengenal pasti pembawa gangguan ini dengan ujian genetik.

Cara mengatasi anemia dan talasemia

Orang yang menderita anemia pada umumnya akan diberi zat besi kerana mereka memerlukan zat besi tambahan.

Namun, anda harus tahu bahawa orang yang mengonsumsi zat besi dan mempunyai talasemia boleh membahayakan kerana zat besi dapat meningkat hingga tahap toksik. Keadaan ini disebabkan kerana tubuh pesakit tidak dapat memecahnya secara normal.

Kemudian bagi sesetengah orang yang menderita beta talasemia minor, rehat adalah satu-satunya cara untuk mengatasi.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!