Kesihatan

Adakah benar anda boleh melahirkan secara normal selepas pembedahan caesar? Mari Fahami Prosedur VBAC Ibu!

Pada masa ini, diketahui bahawa sebilangan besar ibu ingin mencuba melahirkan secara normal setelah melahirkan secara caesar semasa kehamilan mereka sebelumnya.

Prosedur kelahiran normal selepas cesarean adalah VBAC atau kelahiran faraj selepas caesar. Tetapi apakah syarat yang diperlukan untuk menjalani prosedur tersebut? Lihat penjelasannya.

Apa itu VBAC?

Melancarkan dari Klinik Mayo, VBAC atau kelahiran faraj selepas caesar adalah proses melahirkan bayi yang normal setelah menjalani pembedahan caesar pada kehamilan sebelumnya.

Sekiranya anda telah melahirkan bayi dengan pembedahan caesar dan hamil lagi, jangan risau kerana masih ada kemungkinan untuk bersalin normal atau menggunakan prosedur VBAC.

Bagi banyak ibu, percubaan bersalin selepas pembedahan caesar adalah mungkin. Tetapi VBAC ini tidak sesuai untuk semua orang atau dengan kata lain mempunyai syarat tertentu.

Faktor-faktor tertentu, seperti parut rahim berisiko tinggi, dapat menurunkan kemungkinan dan menjadikan pilihan itu tidak sesuai. Beberapa hospital tidak menawarkan VBAC kerana mereka tidak mempunyai kakitangan atau sumber daya untuk menangani bahagian C kecemasan.

Mengapa VBAC mesti dilakukan?

Ternyata ada beberapa kelebihan yang dapat diperoleh jika anda memilih untuk melakukan prosedur VBAC:

Baik untuk kehamilan masa depan

Sekiranya anda merancang untuk mempunyai lebih banyak anak, VBAC dapat membantu mengelakkan risiko kelahiran caesar berulang, seperti plasenta previa atau plasenta accreta.

Risiko komplikasi yang lebih rendah semasa pembedahan

Kejayaan VBAC dikaitkan dengan risiko pendarahan berlebihan, jangkitan dan pembekuan darah yang lebih rendah pada satu atau lebih urat dalam badan (trombosis urat dalam).

VBAC juga dapat menurunkan risiko pembedahan membuang rahim (histerektomi) dan kecederaan pada organ perut, seperti pundi kencing atau usus.

Masa pemulihan lebih pendek

Kelebihan lain ialah tempoh pemulihan anda akan menjadi lebih pendek jika anda memilih prosedur VBAC daripada selepas pembedahan caesar berulang. Mengelakkan pembedahan akan membantu meneruskan aktiviti normal dengan lebih cepat.

Syarat untuk melakukan VBAC

Berikut adalah beberapa syarat yang menjadikan anda calon yang kuat untuk dapat memilih prosedur VBAC:

  • Mengandung satu bayi, mempunyai sejarah satu atau dua bahagian caesar sebelumnya, dan tidak mempunyai masalah yang dapat mencegah VBAC.
  • Mengandung satu bayi, mempunyai riwayat pembedahan caesar sebelumnya dengan jenis sayatan rahim yang tidak diketahui, dan tidak mempunyai masalah untuk mencegah VBAC kecuali jika terdapat insisi tinggi rahim menegak sebelumnya.

Apakah syarat yang tidak dibenarkan untuk melaksanakan prosedur VBAC?

Berikut adalah beberapa keadaan kesihatan yang tidak dibenarkan melakukan prosedur VBAC, iaitu:

  • Sayatan rahim menegak tinggi (klasik) sebelumnya.
  • Jenis sayatan rahim yang sebelumnya tidak diketahui dan disyaki adalah sayatan menegak tinggi (klasik).
  • Pecah rahim sebelumnya, di mana parut cesarean di rahim pecah.
  • Beberapa jenis pembedahan rahim sebelumnya, seperti penyingkiran fibroid.

Risiko menjalani prosedur VBAC

Sekiranya bekas luka pada rahim dari sesar sebelumnya terkoyak semasa VBAC, pembedahan caesar kecemasan diperlukan untuk mengelakkan komplikasi yang mengancam nyawa dan bayi.

Rawatan mungkin melibatkan pembedahan membuang rahim (histerektomi). Sekiranya rahim dikeluarkan, anda tidak akan dapat hamil lagi.

Baca juga: Prosedur Pembedahan Cesarean dan Julat Kos

Bagaimana persediaan untuk prosedur VBAC?

Sekiranya anda pernah menjalani pembedahan caesar sebelum ini, anda mungkin mula bercakap mengenai VBAC pada lawatan pranatal pertama anda.

Bincangkan kebimbangan dan harapan dengan doktor anda. Pastikan doktor mempunyai sejarah perubatan yang lengkap, termasuk catatan mengenai pembedahan caesar sebelumnya dan prosedur rahim yang lain.

Doktor anda mungkin menggunakan sejarah perubatan anda untuk mengira seberapa berjaya prosedur VBAC.

Bukan hanya itu, anda harus merancang untuk melahirkan bayi di hospital yang mempunyai kemudahan untuk menangani pembedahan caesar. Kemudian bincangkan risiko dan faedah VBAC semasa kehamilan, terutamanya jika terdapat faktor risiko tertentu.

Sekiranya anda memilih VBAC semasa bersalin, anda akan mengikuti proses yang sama seperti yang digunakan untuk kelahiran vagina.

Doktor berkemungkinan akan mengesyorkan pemantauan berterusan mengenai degupan jantung bayi dan menyediakan bahagian C jika diperlukan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!