Kesihatan

5 Permainan untuk Kanak-kanak untuk Mengisi Masa Semasa #StayAtHome

Dilaporkan dari Keluarga yang sangat baikRata-rata, kanak-kanak menghabiskan 7 jam sehari menggunakan alat elektronik. Jumlah ini boleh meningkat semasa pandemik COVID-19. Kerana lebih banyak anak di rumah tanpa dapat bermain dengan rakan sebaya di luar.

walaupun Akademi Pediatrik Amerika mengesyorkan agar ibu bapa perlu konsisten dalam menguruskan masa skrin atau penggunaan alat elektronik untuk kanak-kanak berumur lebih dari 6 tahun. Adakah mungkin untuk mengganti aktiviti masa skrin dengan permainan tradisional?

Permainan tradisional alternatif untuk mengisi masa lapang kanak-kanak

Tidak mustahil untuk mengajak kanak-kanak bermain permainan tradisional. Ibu boleh memperkenalkan permainan tradisional dan memberikan pengalaman baru untuk si kecil anda.

Nah, dari pelbagai permainan tradisional, berikut adalah senarai permainan yang boleh anda cuba lakukan dengan anak-anak anda sebagai alternatif untuk menayangkan masa dan mengisi masa anda di rumah.

ketukan

Engklek adalah salah satu permainan tradisional yang popular. Permainan ini biasanya dimainkan secara berkumpulan, atau sekurang-kurangnya dua orang. Dipetik dari Keseronokan Permainan Tradisional Kanak-kanak Purba, engklek adalah permainan yang berasal dari England.

Semasa di Indonesia, permainan ini telah terkenal sejak zaman Belanda. Sejak diperkenalkan di Indonesia, permainan ini sangat disukai kerana betapa senang dan senangnya bermain.

Caranya ialah, pertama anda harus membuat denah lantai, biasanya plot 7 atau 9. Setelah rancangan dibuat, pemain akan bergilir-gilir bermain.

Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah melempar batu atau jubin di denah lantai. Kemudian pemain akan melompat dengan satu kaki melalui rancangan yang telah dibuat, sambil kembali dengan batu yang sebelumnya dilemparkan.

Congklak

Pelbagai sumber mengatakan bahawa pada masa lalu permainan congklak sering dimainkan oleh gadis-gadis di persekitaran kerajaan. Permainan ini boleh dimainkan oleh dua orang.

Untuk memainkannya, anda memerlukan papan congklak, yang mempunyai 16 lubang. Kemudian dua pemain duduk bertentangan antara satu sama lain dan papan diletakkan di tengah-tengah pemain.

Setiap pemain mempunyai 7 lubang kecil dan 1 lubang besar, yang berada di satu sisi papan. Kemudian setiap pemain akan mempunyai 49 biji congklak, yang akan dibahagi sama menjadi 7 lubang kecil.

Cara bermain, adalah dengan mengambil biji di salah satu lubang dan menyebarkannya mengikut arah jam. Dengan pembahagian ini, lama kelamaan benih akan tersebar dan orang yang mengumpulkan biji congklak paling banyak akan keluar sebagai pemain.

Main tali lompat

Walaupun di rumah, anak-anak masih boleh bermain dengan adik-beradik mereka. Salah satu permainan yang boleh dimainkan bersama adalah melompat tali. Permainan ini kebanyakannya dimainkan oleh kanak-kanak perempuan.

Untuk memainkannya, anda memerlukan alat dalam bentuk tali yang diperbuat daripada tali getah yang disatukan menjadi tali panjang dan fleksibel.

Cara bermain cukup mudah. Dua orang perlu memegang setiap hujung tali getah. Sementara orang lain akan melompat tali yang dipegang.

Bukan hanya melewati tali, tetapi ada beberapa tahap ketinggian tali yang mesti dilalui. Dari pinggang hingga tinggi kepala. Sekiranya anda gagal melompat tali, itu adalah petanda bahawa anda perlu bergilir dengan pemain lain.

Permainan ABC

Pernah dengar permainan ABC? Mainan yang akan menguji pengetahuan umum si kecil anda. Pikat dia untuk memikirkan lebih banyak nama buah, haiwan atau benda di sekelilingnya.

Permainan ini biasanya dimainkan oleh sekumpulan kanak-kanak. Tidak kira sama ada ibu dan ayah mahu bermain dengan anak kecil. Permainan ini sangat mudah. Bermula dengan menentukan persoalan, dapat menyebut nama binatang, nama buah, bunga atau objek.

Kemudian pemain akan menentukan huruf. Caranya, seperti melakukan hompimpa, semua pemain akan menunjukkan jari. Setiap pemain bebas menunjukkan bilangan jari. Kemudian jumlah jari pemain akan dikira mengikut abjad.

Sekiranya anda berhenti pada huruf S, misalnya, maka setiap orang harus dapat mencari jawapan untuk setiap soalan. Katakan soalannya ialah menamakan buah dengan huruf S. Kemudian anda boleh menjawabnya dengan Tembikai.

Sekiranya ada yang tidak dapat memberikan jawapan yang tepat, mereka akan dihukum. Hukumannya boleh menjadi hiburan seperti menyanyi atau mengoles wajah dengan serbuk.

Pemeriksa

Mungkin permainan ini tidak begitu terkenal dengan permainan lain. Tetapi permainan ini tidak kurang menarik. Walaupun sudah ada versi digital, akan lebih menarik jika dapat dimainkan secara langsung menggunakan papan halma yang banyak dijual di pasar tradisional atau kedai mainan.

Halma sebenarnya adalah permainan yang dicipta oleh George Howard Monks, dari Amerika dan permainan ini juga dikenali sebagai permainan papan strategi.

Permainan ini boleh dimainkan oleh sehingga empat orang. Di mana setiap orang akan mempunyai nombor, seperti catur. Tetapi peraturannya lebih mudah. Di mana setiap pemain bergilir-gilir menggerakkan bidaknya.

Peraturan menggerakkan bidak, mesti melompati satu bidak di hadapan atau di sebelah bidak yang lain. Dan setiap pemain mesti menggerakkan bidak ke sebelah lawan atau lawan. Sesiapa yang dapat menggerakkan bidaknya terlebih dahulu, dialah yang muncul sebagai pemenang.

Kelebihan bermain permainan tradisional

Selain dapat merehatkan anak-anak dari masa layar atau masa bermain alat, permainan tradisional mempunyai banyak faedah untuk si kecil anda.

Seperti permainan congklak yang dapat melatih fokus dan perhatian anak-anak. Anak-anak juga akan belajar memahami strategi, mencari cara terbaik untuk dapat memindahkan biji congklak dengan betul.

Permainan lain seperti halaman dan ABC mempunyai kelebihan untuk mengasah kemahiran berfikir kanak-kanak. Sekiranya kanak-kanak biasanya dimanjakan dengan kemudahan permainan yang disokong oleh teknologi, kali ini anak-anak akan lebih dicabar kerana mereka memerlukan lebih banyak kemahiran berfikir.

Di samping itu, permainan lain seperti tali lompat dan poros engkol juga memberikan faedah sukan, sihat dan menjadikan anak-anak lebih aktif.

Berikut adalah beberapa permainan kanak-kanak yang boleh dilakukan semasa berada di rumah. Semoga permainan yang telah disebutkan dapat memberi inspirasi kepada Moms untuk mengajak anak-anak anda bermain semasa wabak ini.

Rundingan kesihatan dan maklumat ibu bapa boleh diminta daripada doktor pakar di Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!