Kesihatan

Orang dengan keadaan apa yang paling mudah dijangkiti ribut sitokin?

Pada masa ini, ribut sitokin pada pesakit COVID-19 menjadi topik perbincangan hangat kerana menimbulkan risiko kematian yang tinggi. Tetapi adakah benar bahawa setiap pesakit COVID-19 akan mengalami ribut sitokin? Kemudian, orang dengan keadaan seperti itu terdedah kepada ribut sitokin?

Apakah ribut sitokin?

Melancarkan penjelasan dari halaman NCBIBadai sitokin adalah istilah umum yang digunakan untuk pembebasan sitokin maladaptif sebagai tindak balas terhadap jangkitan dan rangsangan lain.

Patogenesis adalah kompleks tetapi merangkumi kehilangan kawalan peraturan pengeluaran sitokin proinflamasi, baik pada peringkat tempatan dan sistemik. Penyakit ini berkembang dengan cepat, dan menyebabkan kadar kematian yang cukup tinggi.

Beberapa bukti menunjukkan bahawa, semasa wabak penyakit COVID-19, kemerosotan yang teruk pada beberapa pesakit juga berkait rapat dengan pelepasan sitokin yang berlebihan dan tidak teratur.

Gejala sindrom ribut sitokin

Ribut sitokin boleh menyebabkan banyak gejala yang berbeza. Kadang-kadang ini hanyalah gejala seperti selesema ringan. Pada masa lain, ia boleh menjadi teruk dan mengancam nyawa. Gejala yang berlaku pada pesakit biasanya merangkumi:

 • Demam dan menggigil
 • Keletihan
 • Bengkak di hujung kaki
 • Pening dan muntah
 • Sakit otot dan sendi
 • Sakit kepala
 • Ruam
 • Batuk
 • Susah bernafas
 • Nafas pantas
 • Kejang
 • Getaran
 • Kesukaran menyelaraskan pergerakan
 • Kekeliruan dan halusinasi
 • Rasa lesu dan bertindak balas dengan teruk.

Tekanan darah yang sangat rendah dan peningkatan pembekuan darah juga boleh menjadi tanda sindrom badai sitokin yang teruk. Jantung mungkin tidak mengepam seperti biasa.

Akibatnya, ribut sitokin dapat mempengaruhi banyak sistem organ, berpotensi menyebabkan kegagalan organ dan kematian.

Apakah keadaan yang paling mudah dijangkiti oleh ribut sitokin?

Pakar perubatan dalaman, dr. Ceva Wicaksono Pitoyo, SpPD-KP menjelaskan bahawa sehingga kini setelah melihat beberapa kes pada pesakit COVID-19, keadaan ribut sitokin ini kebanyakannya dialami oleh orang berusia 55-65 tahun.

Jadi faktor usia sangat mempengaruhi seseorang boleh mengalami ribut sitokin atau tidak.

Orang berumur 55-65 tahun terdedah kepada ribut sitokin, mungkin kerana seiring bertambahnya usia, kemampuan sel imun untuk mengatur tindak balas imun mereka akan menurun.

Baca juga: Mengetahui Ribut Sitokin, Gangguan Imun Mengalami Raditya Oloan

Cara mencegah ribut sitokin pada pesakit COVID-19

Menurut penjelasan dari halaman Sempadan dalam ImunologiTerdapat tiga peringkat progresif jangkitan SARS-CoV-2, iaitu:

 • Jangkitan awal
 • Fasa pulmonari
 • Fasa hiper-radang.

Kemudian rawatan yang diperlukan untuk mencegah ribut sitokin tidak terjadi, dan peringkat awal jangkitan tanpa gejala ringan atau tidak lama adalah tempoh utama untuk rawatan aktif untuk mengawal kerosakan selanjutnya.

Ubat antivirus yang menghalang penularan virus dan menghancurkan replikasi virus dapat mengurangkan kerosakan selular langsung yang disebabkan oleh COVID-19.

Kombinasi yang tepat dengan terapi imunoregulasi yang menghalang tindak balas keradangan hiperaktif dapat menahan ribut sitokin yang dipicu oleh virus.

Telah diketahui bahawa pada masa ini beberapa ujian klinikal telah dimulai untuk menyelidiki kemungkinan intervensi dalam mengendalikan ribut sitokin pada pesakit dengan COVID-19, terutama di bidang penghambatan sitokin langsung dan terapi imunomodulator.

Bagi pesakit COVID-19 yang mengalami simptom yang teruk, terutama yang menjalani rawatan di hospital, pemeriksaan akan dilakukan sebelum pulang ke rumah, termasuk sitokin. Ini dilakukan kerana ribut sitokin tidak muncul lama setelah pesakit COVID-19 dinyatakan sembuh.

Rawatan ribut sitokin pada pesakit COVID-19

Para penyelidik secara aktif meneroka banyak terapi yang berbeza untuk merawat sindrom sitokin ribut pada pesakit COVID-19.

Sebagai contoh, seperti yang dilaporkan oleh Kesihatan yang Sangat Baik, kineret (anakinra) adalah terapi biologi yang kadang-kadang digunakan untuk merawat orang dengan arthritis rheumatoid dan keadaan perubatan lain yang boleh mempengaruhi sistem imun.

Terapi ini menyekat aktiviti sitokin tertentu yang dikenali sebagai interleukin 1 (IL-1). Kadang-kadang membantu orang yang mengalami ribut sitokin dengan keadaan autoimun

Para penyelidik kini sedang mengkaji sama ada terapi ini dapat membantu orang sakit parah dengan sindrom sitokin ribut dari COVID-19.

Contoh lain ialah Actemra (tocilizumab), terapi biologi yang boleh digunakan untuk artritis reumatoid dan keadaan lain. Terapi ini menyekat aktiviti sitokin lain, interleukin 6 (IL-6).

Actemra sebelumnya digunakan untuk merawat ribut sitokin yang dihasilkan sebagai kesan sampingan terapi seperti leukemia.

Para saintis sedang menyiasat terapi ini, serta banyak kemungkinan intervensi lain. Sebaik-baiknya, terdapat beberapa terapi yang dapat membantu mengurangkan kesan ribut sitokin, yang menyebabkan pengurangan kematian akibat COVID-19.

Rundingan lengkap mengenai COVID-19 di Klinik Terhadap COVID-19 dengan rakan doktor kami. Ayuh, klik pautan ini untuk memuat turun Doktor yang Baik!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found