Kesihatan

Penyakit Psikologi Suka Menunda, aka Prokrastinasi, Tahukah Anda?

Setiap orang mesti menangguhkan pekerjaan dengan alasan tertentu sehingga menimbulkan rasa malas. Sekiranya ia dilakukan secara berterusan dan menjadi kebiasaan, maka keadaan ini juga sering disebut penundaan.

Penundaan cenderung mencerminkan perjuangan seseorang dengan kawalan diri. Baiklah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kebiasaan menunda-nunda kerja atau menunda-nunda, mari kita lihat fakta lengkap berikut.

Baca juga: Selera Tinggi Semasa Menstruasi, Ayuh Wanita Ketahui Fakta!

Fakta mengenai penundaan atau kebiasaan menunda-nunda

Dilaporkan Psikologi Hari Ini, penundaan melibatkan penipuan diri di mana pada tahap tertentu tindakan dan akibat yang akan diterima sudah disedari. Bagi sesetengah orang, kebiasaan ini boleh membuang masa berjam-jam.

Punca kelewatan kerja mungkin berbeza dari orang ke orang. Walau bagaimanapun, penyebab yang paling biasa adalah kebosanan, kesukaran menumpukan perhatian, keletihan, kekurangan motivasi, kerana takut gagal.

Prokrastinator sering bersifat perfeksionis, tetapi secara psikologi tidak pernah menyelesaikan sesuatu pekerjaan dengan baik.

Sebilangan orang yang suka menunda-nunda berpendapat bahawa lebih baik bekerja dalam pekerjaan walaupun ini juga buruk sekiranya berlaku secara berterusan.

Penundaan adalah corak tingkah laku mengalahkan diri sendiri, terutama bagi orang yang mempunyai kecenderungan perfeksionis. Ini biasanya dilakukan untuk melindungi diri daripada takut akan kegagalan, penilaian orang lain, dan hukuman terhadap diri sendiri.

Bagaimana cara mengatasi penundaan?

Penundaan atau kelewatan umum dalam kehidupan seharian jadi langkah berjaga-jaga perlu diketahui. Nah, beberapa langkah pencegahan yang dapat diambil untuk keadaan psikologi penundaan adalah seperti berikut:

Ketahui ketakutan sebenarnya

Fungsi semula jadi otak adalah membeku ketika menghadapi ketakutan, yang dapat menyekat sistem tubuh daripada bertindak. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa banyak pekerjaan yang tersisa untuk sementara waktu.

Masalah dapat diatasi sekiranya ketakutan itu diakui segera sebelum keadaan bertambah buruk. Ketakutan dapat memberitahu anda apa yang harus anda lakukan, jadi penting untuk mengenal pasti penyebabnya sendiri.

Beritahu saya apa keutamaan

Kebiasaan menunda kerja dapat dicegah jika pekerjaan yang menjadi keutamaan ditetapkan dengan baik. Sekiranya tugas disusun dan diutamakan, akan lebih mudah untuk dikendalikan dan mencapai tujuan yang diinginkan.

Ingat motivasi yang anda ada

Adalah sangat penting untuk mengetahui apa yang ingin anda capai atau disebut juga motivasi. Menggariskan langkah menuju matlamat perlu dilakukan agar tidak ada ruang untuk kesamaran.

Hargailah diri anda

Apabila anda melakukan pekerjaan dengan baik dan tidak ada penundaan, maka memberi penghargaan kepada diri sendiri boleh menjadi pilihan untuk tetap termotivasi pada keesokan harinya.

Kesedaran mengenai hasil positif akan meningkatkan harga diri dan tetap termotivasi untuk melakukan pekerjaan seterusnya.

Luangkan masa untuk berehat

Bekerja dengan keadaan badan yang letih akan mendorong diri anda untuk menunda. Oleh itu, penting untuk mendapatkan tidur yang cukup pada waktu yang tepat pada waktu malam.

Pertimbangkan bahawa tidur malam yang baik dapat meningkatkan ingatan sehingga kerja dapat dilakukan dengan cepat tepat pada waktunya.

Bilakah masa yang tepat untuk berjumpa doktor?

Penundaan boleh menjadi tanda penghindaran kerana masalah psikologi yang lain, seperti kemurungan atau kegelisahan. Sekiranya anda fikir anda telah menunda-nunda dan menyedari kesan buruknya, segera beritahu pakar untuk mendapatkan rawatan.

Penundaan terlalu sering boleh menjadi halangan kepada perkembangan dan pertumbuhan peribadi.

Biasanya doktor pakar atau psikologi dapat membantu mengenal pasti dan merawat masalah dengan memberi nasihat dan cara yang sesuai untuk menghilangkan kebiasaan tersebut.

Baca juga: Zuriat Fruit for Promil, mari kita ketahui lebih lanjut mengenai faedah yang boleh diperoleh

Masalah kesihatan lain boleh diajukan terus kepada doktor di Good Doctor. Rujuk juga dalam talian hanya di Grabhealth Apps, atau klik pautan ini!