Kesihatan

Luka canker di farmasi dan pilihan semula jadi untuk dipilih, apakah itu?

Sprue pasti akan membuat anda tidak selesa kerana kesakitan yang ditimbulkannya. Untuk mengatasi kesakitan, terdapat beberapa sariawan di farmasi yang boleh menjadi pilihan.

Sebilangan ubat ini terdiri dari bentuk cair hingga lozenges yang terbukti dapat melegakan sariawan dan merawat sariawan akibat jangkitan bakteria.

Apa itu sariawan?

Sariawan atau dalam dunia perubatan yang disebut stomatitis aphthous atau aphthous adalah bisul kecil yang menyakitkan di mulut. Luka canker pada lidah dan lapisan dalam pipi, luka sariawan di bibir, sariawan pada gusi dan tekak juga mungkin.

Ia biasanya berwarna putih, kelabu, atau kuning, dan di sekitarnya berwarna merah. Thrush adalah jenis lesi mulut yang paling biasa.

Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan sariawan di mulut, beberapa di antaranya termasuk:

 • Cedera mulut kecil kerana menggosok gigi, menggigit lidah secara tidak sengaja sehingga menyebabkan luka pada lidah. Menyikat gigi, secara tidak sengaja juga boleh menyebabkan sariawan
 • Sensitif terhadap makanan berasid
 • Kekurangan mineral penting, terutama vitamin B12, zink, folat, dan zat besi
 • Tindak balas terhadap bakteria mulut
 • Perubahan hormon semasa haid
 • Tekanan emosi atau kurang tidur
 • Menggunakan pendakap juga boleh menyebabkan sariawan pada gusi, sariawan di bibir atau sariawan di lidah

Luka canker juga boleh menjadi tanda keadaan kesihatan yang lebih serius yang memerlukan perhatian perubatan. Beberapa waktu yang lalu sariawan juga dikaitkan dengan pandemi. Disebutkan bahawa sariawan adalah gejala covid dan telah terjadi pada beberapa pesakit.

Walau bagaimanapun, masih menjadi persoalan sama ada sariawan adalah gejala covid, atau sariawan berlaku ketika pesakit sudah dijangkiti COVID-19. Penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk menentukan sama ada sariawan adalah gejala covid yang perlu diperhatikan.

Bagaimana merawat sariawan?

Terdapat dua pilihan untuk merawat sariawan. Boleh menggunakan ubat di farmasi atau menggunakan ubat rumah. Berikut adalah senarai cara untuk merawat sariawan, sama ada menggunakan ubat bebas atau rawatan di rumah.

Pilihan ubat sariawan di farmasi

Apabila sariawan muncul, pasti terasa tidak selesa dan membuat kita mengalami kesakitan dan kesakitan ketika bercakap atau makan. Sudah tentu anda tidak mahu meneruskannya, bukan?

Luka canker sebenarnya dapat sembuh sendiri setelah 2-3 minggu, tetapi ada beberapa ubat sariawan di farmasi yang boleh anda gunakan untuk merawat sariawan dengan mempercepat proses penyembuhan, termasuk:

Pencuci Mulut

Sakit kanker di farmasi pertama yang boleh anda pilih adalah jenis ubat kumur, terdapat pelbagai jenis, seperti:

1. Suspensi Diphenhydramine

Pencuci mulut yang mengandungi suspensi diphenhydramine tidak sukar diperoleh di farmasi. Ia mempunyai kesan anestetik topikal pada tisu mulut dan sariawan, sehingga dapat menghilangkan rasa sakit akibat sariawan.

Berkumur dengan cecair ini selama 30 saat hingga satu minit, kemudian ludah, jangan menelannya.

2. Steroid Dexamethasone

Untuk dapat menggunakan ubat kumur steroid dexamethasone, anda memerlukan preskripsi doktor. Anda boleh meminta doktor menetapkannya sebagai ubat thrush.

Kandungan steroid dexamethasone mempunyai kegunaan untuk mengurangkan kesakitan dan keradangan atau lidocaine untuk mengurangkan kesakitan.

3. Klorheksidin

Ini dapat mencegah jangkitan sekunder dengan mengurangkan penumpukan bakteria yang terdapat di dalam mulut. Untuk hasil rawatan yang berkesan, berkumur dengan ubat kumur 2 kali sehari.

Antibiotik tetrasiklin untuk sariawan di farmasi

Luka sariawan antibiotik tetrasiklin mesti dibeli dengan preskripsi doktor, ubat ini terbukti dapat mengurangkan kesakitan dan meningkatkan penyembuhan sariawan.

Tetapi jika anda hamil atau mempunyai sejarah alergi tetrasiklin, anda tidak boleh menggunakan ubat ini, ya.

Canker meredakan kesakitan di farmasi

Penghilang rasa sakit seperti ibuprofen, acetaminophen, atau naproxen boleh digunakan untuk membantu ketidakselesaan dari sariawan. Penghilang rasa sakit boleh digunakan sebagai ubat untuk sariawan pada kanak-kanak. Tetapi pastikan memberi dos yang sesuai untuk usia kanak-kanak.

Sekiranya ia dapat digunakan untuk anak-anak, dapatkah ia juga digunakan sebagai ubat sariawan untuk bayi? Jawapannya, beberapa ubat penghilang rasa sakit seperti ibuprofen dapat diberikan kepada bayi yang berusia lebih dari 6 bulan.

Sekiranya bayi mengalami sariawan belum mencapai usia itu, anda harus berjumpa dengan doktor sebelum memberi ubat sariawan kepada bayi.

Thrush biasanya berlaku pada kanak-kanak kecil dan kanak-kanak usia sekolah. Walaupun bayi agak jarang mengalaminya. Oleh itu, anda tidak boleh memberi ubat sariawan secara sembarangan kepada bayi.

Nutrisi tambahan

Salah satu penyebab sariawan adalah kekurangan zink atau vitamin B12 dan vitamin C. Anda juga boleh mengubati sariawan dengan makanan tambahan dalam bentuk lozenges, yang biasanya terdapat di farmasi dengan pelbagai rasa.

Produk topikal untuk sariawan di farmasi

Produk over-the-counter dalam bentuk gel, pasta, krim, atau cecair dapat membantu melegakan sariawan di bibir atau di tempat lain dan mempercepat penyembuhan. Terdapat beberapa ubat yang mengandungi bahan aktif, seperti:

 • Benzocaine
 • Fluokinonida
 • Hidrogen peroksida

Terdapat banyak produk topikal lain untuk merawat sariawan, termasuk yang tanpa bahan aktif. Minta nasihat doktor atau ahli farmasi anda yang paling sesuai untuk anda. Anda juga boleh bertanya kepada doktor mengenai keselamatan produk topikal jika anda ingin menggunakannya untuk sariawan kanak-kanak.

Ubat anti-radang topikal

Ubat steroid seperti triamcinolone acetonide atau fluocinonide boleh digunakan secara topikal untuk merawat sariawan dan radang. Ubat ini biasanya memerlukan preskripsi doktor dan harus digunakan tepat seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Antibiotik topikal

Sekiranya ternyata sariawan yang anda alami dijangkiti bakteria, jenis ubat sariawan yang boleh anda pilih di farmasi adalah antibiotik topikal. Minta doktor anda memasukkannya ke dalam preskripsi anda.

Tanda-tanda sariawan yang dijangkiti bakteria biasanya kemerahan, kerak, nanah, dan disertai demam.

Sekiranya ia berlaku pada kanak-kanak, kanak-kanak biasanya menjadi tidak selesa kerana kesakitan dan untuk menentukan ubat untuk sariawan pada kanak-kanak, anda boleh mengesahkannya terlebih dahulu dengan doktor.

Ubat rumah untuk sariawan

 • Berkumur dengan air garam. Dengan menggunakan air garam atau baking soda yang dilarutkan dalam air suam dan digunakan untuk berkumur, anda boleh menggunakannya untuk menyembuhkan sariawan.
 • Gunakan susu magnesia. Mengamalkan susu magnesia pada sariawan boleh beberapa kali sehari boleh menjadi ubat rumah untuk sariawan.
 • Elakkan makanan berasid atau pedas. Makanan ini boleh menyebabkan kerengsaan dan memperburuk keadaan sariawan.
 • Kompres dengan ais. Memampatkan sariawan dengan ais sehingga larut perlahan dapat membantu menyembuhkan sariawan.
 • Sapukan madu. Madu mempunyai sifat antibakteria dan anti-radang. Satu kajian mendedahkan, penggunaan madu berkesan dalam mengurangkan sariawan. Penggunaannya cukup untuk menyapukan madu di kawasan yang terjejas empat kali sehari.
 • Minyak kelapa. Sifat antimikroba dapat membantu menyembuhkan sariawan dan mencegahnya merebak. Sapukan beberapa kali pada sakit kanker, ini akan membantu menyembuhkannya.
 • Gargle cuka sari apel. Campurkan satu sudu cuka sari apel dengan satu cawan air dan gunakannya untuk berkumur selama kira-kira 30 saat hingga 1 minit untuk membantu merawat sariawan.

Bagaimana tanda-tanda sariawan akan sembuh?

Walaupun berbeza dari orang ke orang, masa penyembuhan sariawan biasanya berlaku dalam 2 minggu tanpa rawatan. Boleh lebih cepat jika dengan rawatan.

Sementara itu, dari awal muncul hingga akhirnya sembuh, orang yang mengalami sariawan akan melalui beberapa tahap. Tahap-tahap ini adalah:

 • tahap prodromal. Ini adalah peringkat awal penampilan sariawan. Selalunya berlangsung 1 hingga 3 hari. Pada peringkat ini anda akan merasakan sensasi terbakar atau menyengat dan kawasan sakit kanker akan kelihatan kemerahan.
 • Tahap pembentukan luka. Apabila luka muncul, rasa sakit akan menjadi lebih kuat. Luka akan kelihatan kuning-kelabu, khas sariawan. Ini boleh berlangsung selama 3 hingga 6 hari.
 • Barulah tahap penyembuhannya. Tanda-tanda sariawan akan sembuh yang kelihatan dari luka yang mula menutup. Tanda lain dari sariawan adalah bahawa tisu yang sihat akan mula menutup luka. Tempoh masa penyembuhan ini berbeza dari orang ke orang.

Itulah beberapa sariawan di farmasi yang boleh menjadi pilihan anda untuk mempercepat proses penyembuhan. Sentiasa perhatikan arahan dari doktor dan ahli farmasi, dan perhatikan peraturan minum pada bungkusan, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!