Kesihatan

Badminton Markis Kido Meninggal Serangan Jantung, Inilah Pertolongan Cemas Yang Harus Diuasai!

Berita sedih datang dari dunia badminton Indonesia, salah satu legenda negara itu, Markis Kido, meninggal dunia pada hari Isnin (14/6) malam. Agaknya, pemenang pingat emas Olimpik 2008 meninggal dunia akibat serangan jantung.

Serangan jantung adalah kejadian tiba-tiba yang boleh mengancam nyawa. Walau bagaimanapun, anda boleh memberikan pertolongan cemas kepada orang yang mengalami ini untuk meningkatkan peluang mereka untuk terus hidup. Bagaimana untuk? Lihat ulasan berikut!

Apa yang berlaku kepada Markis Kido?

Markis Kido mengalami serangan jantung ketika bermain badminton bersama rakan-rakannya di Dewan Sukan Petrolin, Tangerang. Menurut Candra Wijaya, rakan atlet yang juga bermain, Kido jatuh dalam kedudukan yang rawan di padang pada pukul 18.30 WIB.

Rakan-rakannya segera bergegas menolong dengan duduk, memberinya air, dan berusaha mengepam jantungnya. Kido dibawa ke hospital.

Malangnya, pihak hospital menyatakan bahawa atlet berusia 36 tahun itu mengalami pernafasan dan serangan jantung ketika dia tiba. Dengan kata lain, Kido dinyatakan mati sebelum dia dapat mendapatkan rawatan perubatan dari hospital.

Inilah yang berlaku pada badan semasa serangan jantung

Serangan jantung berlaku secara tiba-tiba kerana otot di organ tersebut tidak mendapat aliran darah dan oksigen yang mencukupi. Beberapa tanda pada badan ketika mengalami serangan jantung termasuk:

  • Rasa sangat tidak selesa di dada
  • Kesakitan yang merebak ke bahagian badan yang lain, seperti punggung, leher, gigi, rahang, lengan, dan perut atas
  • Sesak nafas yang luar biasa
  • Sakit kepala
  • Berpeluh
  • Loya yang berlebihan
  • Pingsan dan jatuh (apabila keadaan semakin teruk).

Pertolongan cemas untuk serangan jantung

Pertolongan cemas yang betul dapat meningkatkan kemungkinan seseorang mengalami serangan jantung untuk bertahan, sekurang-kurangnya sehingga bantuan perubatan tiba. Berikut adalah bantuan pertama yang perlu dikuasai ketika seseorang mengalami serangan jantung:

1. Buat panggilan kecemasan

Perkara pertama yang harus dilakukan apabila seseorang mengalami serangan jantung adalah mendapatkan bantuan perubatan. Sekiranya Amerika Syarikat mempunyai 911 perkhidmatan kecemasan, Indonesia juga mempunyai 112.

Perkhidmatan ini adalah milik Kementerian Komunikasi dan Teknologi Maklumat, terus berhubung dengan agensi yang berkaitan apabila anda memerlukan bantuan. Beberapa wilayah atau daerah / bandar sudah mempunyai perkhidmatan ini secara bebas.

Anda juga boleh menghubungi terus nombor telefon hospital terdekat, jika anda tahu.

2. Tenang dan jangan panik

Pastikan diri anda tenang dan tidak panik ketika seseorang mengalami serangan jantung. Panik hanya akan menyukarkan anda membuat keputusan. Keadaan ini boleh memburukkan keadaan. Tarik nafas dalam-dalam, kemudian fikirkan apa yang harus dilakukan.

3. Bantu untuk berbaring

Sebilangan orang berpendapat bahawa orang yang mengalami serangan jantung memerlukan pertolongan ketika duduk.

Namun, menurut penjelasan dr. Vito A. Damay, pakar kardiologi dan pakar vaskular Persatuan Doktor Pakar Kardiovaskular Indonesia (PERKI), orang tersebut harus berada dalam posisi berbaring.

Sekiranya perlu, angkat kaki sekitar 30 sentimeter untuk membolehkan darah mengalir kembali ke jantung. Darah akan menjadi lebih mudah untuk mengepam ke seluruh badan, termasuk otak. Ini akan membantu orang yang tidak sedar untuk cepat sedar semula.

4. Beri aspirin

Sekiranya orang yang mengalami serangan jantung masih sedar, segera beri aspirin. Tidak ditelan secara langsung seperti mengambil ubat secara umum, tetapi dikunyah. Ubat yang dikunyah akan bertindak balas lebih cepat di dalam badan dan memberi kesan secepat mungkin.

Aspirin dapat membantu menjaga darah daripada pembekuan. Apabila diambil semasa serangan jantung, ubat ini dapat mengurangkan risiko kerosakan pada organ ini.

Bagi orang yang mempunyai sejarah penyakit jantung, doktor biasanya menetapkan aspirin untuk digunakan pada bila-bila masa.

5. Lakukan CPR

CPR atau bantuan pernafasan adalah teknik kecemasan bagi seseorang yang mengalami pernafasan dan serangan jantung.

Letakkan satu tapak tangan anda di atas yang lain dengan siku anda lurus. Tolak dengan kuat dan laju di bahagian tengah dada (sedikit di bawah puting) orang yang mengalami serangan jantung. Tolak pada kadar sekurang-kurangnya 100 kali seminit.

Baca juga: Mengenal CPR: Teknik Kecemasan yang Menyelamatkan Pemain Bola Sepak Christian Eriksen dari Keruntuhan

6. Beri nitrogliserin

Selain aspirin, orang yang mempunyai sejarah masalah jantung biasanya mempunyai nitrogliserin. Cari ubat ini di dalam begnya ketika orang itu mengalami serangan jantung.

Nitrogliserin dapat membantu menghilangkan rasa sakit di dada kiri dengan membuka dan melebarkan saluran darah, sehingga memudahkan kerja jantung.

Itulah ulasan pertolongan cemas bagi seseorang yang mengalami serangan jantung. Penting untuk melakukannya dengan betul supaya orang yang mengalaminya mempunyai peluang untuk bertahan hidup lebih tinggi.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!