Kesihatan

Kerap Membalas Mesej Semasa Tidur? Hati-hati dengan Keadaan Teks Tidur!

Adakah anda pernah membalas mesej di telefon anda semasa anda tidur? Ini boleh menjadi tanda tidur teks, gangguan tidur yang boleh membuat anda melakukan sesuatu ketika anda sedang tidur.

Lalu, apa sebenarnya? tidur teks itu? Bagaimana ia berlaku? Bagaimana mengatasinya? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Apa itu tidur teks?

Tidur teks adalah keadaan semasa anda menggunakan telefon bimbit anda untuk menghantar pesanan teks semasa anda masih tidur. Sering kali, teks yang dihantar adalah tindak balas atau balasan kepada mesej yang diterima sebelumnya.

Dipetik dari garis kesihatan, Walaupun terdengar mustahil, sebenarnya tidak sedikit orang dapat membalas mesej walaupun mereka sedang tidur.

Seseorang mungkin mengalami tidur teks kerana beberapa sebab, salah satunya adalah akses yang sangat mudah untuk mencapai telefon bimbit. Tidur teks biasanya berlaku setelah seseorang mendengar bunyi pemberitahuan yang menunjukkan mesej masuk.

Malangnya, semasa tidur, anda mungkin tidak 'mahir' menghantar teks seperti yang anda lakukan pada waktu siang. Akibatnya, teks yang ditaip boleh salah eja atau tidak kemas dalam struktur ayatnya.

Sebab tidur teks

Sebilangan orang dapat melakukan pelbagai tingkah laku semasa tidur, seperti berjalan, bercakap, dan bahkan membalas pesanan teks. Dalam dunia perubatan, tingkah laku ini disebut parasomnias.

Parasomnias dikaitkan dengan mimpi yang tidak normal atau kitaran tidur. Pada satu tahap seperti pergerakan mata yang cepat (REM) misalnya, seseorang akan tidur nyenyak, jadi dia tidak menyedari apa yang berlaku di sekelilingnya.

Nah, orang yang mengalami gangguan atau merasa sukar untuk mencapai tahap REM biasanya sering mengalami parasomnias. Walaupun dapat membalas mesej, itu tidak bermaksud bahawa orang itu mempunyai kawalan sepenuhnya terhadap dirinya sendiri, tetapi hanya separuh sedar.

Semasa mengalami parasomnia, bahagian otak yang mengawal pergerakan dan koordinasi badan 'dihidupkan'. Namun, bahagian otak yang mengawal fungsi memori dan rasional dimatikan.

Baca juga: Seks Boleh Membuat Anda Tidur Lebih Baik dan Lebih Sedap, Benarkah?

Faktor-faktor risiko tidur teks

Seperti yang telah dijelaskan, otak tidak sepenuhnya dalam mod tidur dapat membuat seseorang mengalami parasomnia, termasuk membalas mesej teks. Terdapat beberapa faktor yang boleh mencetuskan ini, iaitu:

  • Tekanan: Apabila mengalami tekanan atau tekanan yang banyak, seseorang akan mudah terkilan. Ini mempengaruhi prestasi otak dan mempengaruhi tidur anda.
  • Aktiviti berlebihan pada waktu siang: Kesibukan di siang hari dapat membuat otak berfungsi dan tidak berehat sepenuhnya semasa anda tidur, yang boleh mempengaruhi minda bawah sedar.
  • Kurang tidur: Orang yang kurang tidur terutamanya terdedah kepada parasomnia. Bunyi dan rangsangan dari luar lebih mudah mengganggu tidur.
  • Genetik: Gangguan parasomnia (bukan sahaja tidur teks) boleh disebabkan oleh keturunan.

Gejala dan tanda tidur teks

Terdapat banyak tanda atau contoh yang berbeza di mana tidur teks boleh berlaku. Perkara yang paling biasa adalah bahawa selepas pemberitahuan mesej masuk berbunyi di telefon anda, anda pergi dan memeriksa dan membalas seperti pada siang hari.

Contoh lain, anda boleh lakukan tidur teks kerana mimpi. Semasa tidur, anda bermimpi bahawa anda menggunakan telefon bimbit dan mendapatkan pesanan teks. Namun, tindak balas yang diberikan oleh badan dilakukan dengan cara yang sebenarnya di luar mimpi, iaitu meraih telefon bimbit dan menaip mesej.

Sebaliknya, menghantar teks semasa tidur boleh menjadi kebiasaan, tidak kira sama ada pemberitahuan itu berbunyi atau tidak. Dengan tabiat ini, tubuh juga akan melakukannya walaupun dalam keadaan separuh sedar.

Baca juga: Detox Media Sosial Semakin Popular, Inilah 4 Manfaat untuk Kesihatan Mental

Bagaimana mengatasinya?

Tidur teks bukan masalah yang serius. Apa yang anda boleh lakukan adalah menghalangnya. Contohnya, jika sudah tiba masanya untuk tidur, cuba:

  • Matikan telefon anda atau letakkan dalam mod malam
  • Matikan suara atau suara pemberitahuan
  • Letakkan telefon di lokasi yang jauh sehingga sukar dijangkau
  • Elakkan menggunakan telefon bimbit beberapa jam sebelum tidur

Bukan sahaja tidur teks, meletakkan peranti teknologi atau alat di bilik boleh mempengaruhi kualiti dan kuantiti tidur, anda tahu.

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Perubatan Tidur Klinikal dijelaskan, penggunaan peranti teknologi interaktif seperti telefon bimbit dikaitkan dengan kesukaran untuk tidur dan tidak tidur lena. Ia lebih biasa pada remaja dan dewasa muda.

Kajian lain juga menunjukkan bahawa penggunaan alat elektronik dikaitkan dengan jangka waktu tidur yang lebih pendek atau lebih lama.

Nah, itulah tinjauan mengenai tidur teks apa yang anda perlu tahu. Walaupun cenderung tidak berbahaya, ada baiknya mengambil langkah pencegahan agar anda tidur lena, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!