Kesihatan

Teknik Relaksasi Imej Berpandukan: Membayangkan Tempat Tenang untuk Bersantai

Relaksasi adalah cara yang baik untuk merehatkan badan, terutamanya ketika anda mengalami banyak fikiran dan tekanan. Terdapat banyak teknik relaksasi yang boleh anda cuba, salah satunya adalah gambar berpandukan.

Apa itu gambar berpandukan? Apakah faedah untuk badan? Juga, bagaimana untuk melakukannya? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Apa itu gambar berpandukan?

Imej berpandu adalah salah satu teknik dalam relaksasi dan meditasi, yang memerlukan kemampuan untuk fokus atau menumpukan perhatian pada objek, suara, atau perkara lain yang dapat menenangkan fikiran.

Semasa melakukan teknik ini, anda dengan sengaja membayangkan atau memikirkan sesuatu yang damai. Tujuannya adalah untuk mewujudkan kesedaran yang tenang dan santai. Teknik ini berpunca dari idea bahawa badan anda akan bertindak balas terhadap apa yang anda fikirkan.

Contohnya, apabila anda membayangkan sesuatu yang menyenangkan, badan anda akan berehat dan tenang. Sebaliknya, jika anda memikirkan perkara-perkara yang membuat anda merasa tertekan, badan anda akan tegang, jantung dan tekanan darah anda juga akan meningkat, yang boleh mencetuskan kegelisahan dan kesukaran untuk fokus.

Pelbagai faedah gambar berpandukan untuk kesihatan

Imej berpandu dapat memberikan banyak faedah untuk tubuh dan kesihatan, terutama dari sisi mental. Berikut adalah beberapa faedah dan kesan positif yang dapat anda perolehi daripada melakukan teknik ini: gambar berpandukan:

Meredakan tekanan dan kegelisahan

Tekanan adalah reaksi tubuh terhadap perubahan yang memerlukan tindak balas, baik secara fizikal, emosi, atau mental. Petikan WebMD, tekanan tidak selalu sinonim dengan perkara buruk, kadang-kadang ia benar-benar membantu anda untuk terus bermotivasi, berjaga-jaga, dan bersedia menghadapi sesuatu.

Namun, tekanan yang berlaku secara berterusan tanpa sebarang proses penyembuhan boleh berubah menjadi kemurungan. Persatuan Psikiatri Amerika mendefinisikan kemurungan sebagai gangguan mood yang serius.

Anda dapat menghilangkan tekanan dengan pelbagai cara, salah satunya adalah teknik gambar berpandukan. Kajian tahun 2014 menyatakan bahawa jika dilakukan secara berkala, gambar berpandukan dapat mengurangkan tekanan perasaan dengan ketara.

Kajian lain juga menerangkan teknik gambar berpandukan dapat membantu mengurangkan kegelisahan, terutama sebelum menghadapi sesuatu yang penting, seperti pembedahan.

Baca juga: Sering dianggap sama, ini adalah perbezaan antara tekanan dan kemurungan

Meningkatkan kualiti tidur

Kegelisahan dan tekanan boleh membuat anda tidak tidur. Selain melegakan kedua-duanya, teknik relaksasi gambar berpandukan didakwa membantu meningkatkan kualiti tidur.

Menurut penerbitan tahun 2015, latihan kesedaran dan teknik relaksasi seperti gambar berpandukan dapat mempermudah seseorang untuk tidur, kerana terdapat peningkatan cara tubuh bertindak balas terhadap tekanan.

Mengurangkan kesakitan

Manfaat teknik seterusnya gambar berpandukan adalah untuk membantu mengurangkan kesakitan. Satu kajian pada tahun 2017 menjelaskan, gambar berpandukan dapat memudahkan seseorang menguruskan kesakitan, termasuk setelah menjalani pembedahan.

Mengatasi gejala kemurungan

Depresi sering dikaitkan dengan gambaran mental yang negatif. Walau bagaimanapun, imej positif yang muncul dari melakukan gambar berpandukan mungkin mengubahnya.

Kajian oleh saintis di Universiti Sains Perubatan Kerman, Iran, menyatakan, penerapan teknik gambar berpandukan selama satu minggu dikaitkan dengan penurunan gejala depresi, termasuk pada penderita barah yang mengalami kemurungan kerana telah lama menjalani kemoterapi.

Bagaimana hendak melakukannya?

Teknik gambar berpandukan boleh dilakukan bila-bila masa dan di mana sahaja, tidak memerlukan peralatan khas. Yang anda perlukan hanyalah tempat yang tenang. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Duduk atau berbaring di tempat yang tenang dan selesa
 2. Tutup mata anda, tarik nafas dalam-dalam dan hembuskan
 3. Bayangkan sesuatu atau tempat yang damai, misalnya pemandangan gunung, hutan yang subur, pantai tropika yang tenang, atau tempat kegemaran yang dapat membuat anda merasa santai
 4. Fikirkan perincian di tempat itu, dari suara, bau, atau sensasi berada di sana
 5. Bayangkan anda berjalan di tempat itu sambil menikmati setiap bunyi di sekitarnya
 6. Tenang, terus tarik nafas dalam-dalam
 7. Selepas 15 minit hitung hingga tiga kemudian buka mata anda

Petua untuk pemula

Seseorang yang biasa melakukan teknik gambar berpandukan akan mudah bercampur dengan gambar atau bayangan yang dibuat. Tetapi bagi pemula, untuk membuatnya lebih mudah, anda boleh mencubanya selepas yoga atau ketika badan sudah mula relaks.

Inilah petua yang boleh anda ikuti:

 • Anda mendengar rakaman audio sambil memejamkan mata
 • Pilih tempat atau kawasan yang benar-benar tenang sehingga tidak ada yang mengganggu anda
 • Pakai pakaian yang selesa dan longgar
 • Matikan telefon pintar dan alat elektronik lain agar tidak mengganggu. Sekiranya menggunakan audio di telefon anda, sesuaikan tetapannya telefon pintar ke mod senyap
 • Mulakan dengan lima minit sehari, kemudian tingkatkan waktu pada keesokan harinya
 • Sekiranya anda menghadapi masalah untuk membayangkan tempat yang damai, lihat gambar atau video di internet dan bayangkan anda berada di sana

Nah, itu adalah tinjauan teknik relaksasi gambar berpandukan bersama dengan faedah dan cara melakukannya. Oleh itu, bilakah anda berminat untuk memulakannya?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!