Kesihatan

Berhenti Merokok dengan Gula-gula, Berkesan atau Tidak?

Adakah anda seorang perokok aktif? Sekiranya demikian, anda harus segera menghentikan kebiasaan tersebut. Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan, salah satunya adalah berhenti merokok dengan gula-gula. Mengurangkan atau mengelakkan merokok dapat membantu mengurangkan risiko terkena penyakit.

Sebenarnya, menurut data Kementerian Kesehatan, setiap tahun, tidak kurang dari 200 ribu orang Indonesia mati akibat penggunaan produk tembakau.

Lalu, bagaimana untuk berhenti merokok dengan gula-gula? Adakah kaedah ini cukup berkesan? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Bahaya merokok

Merokok adalah aktiviti yang dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit, salah satunya adalah barah. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) menyatakan, Hampir 90 peratus kes barah paru-paru di seluruh dunia disebabkan oleh merokok.

Sebilangan kandungan rokok dianggap berbahaya bagi kesihatan, seperti nikotin. Bahan-bahan ini bertanggungjawab untuk munculnya ketagihan dan ketagihan.

Tidak sedikit yang beralih kepada e-rokok untuk mengelakkan daripada terkena bahan ini. Sebenarnya, menurut satu kajian, e-rokok mempunyai kadar nikotin yang lebih tinggi daripada rokok konvensional.

Persatuan Jantung Amerika mendefinisikan nikotin sebagai bahan yang merosakkan, kerana boleh tinggal di dalam badan sehingga lapan jam selepas pendedahan pertama. Cepat atau lambat, nikotin dapat dibawa oleh darah ke pelbagai organ penting, termasuk jantung.

Sepanjang perjalanan, bahan berbahaya ini dapat melekat pada dinding arteri, dengan perlahan merosakkan saluran darah.

Baca juga: Mendiagnosis menghidap barah paru-paru walaupun anda tidak merokok, kenapa?

Berhenti merokok, mungkin?

Merokok bukanlah aktiviti utama yang boleh mempengaruhi kelangsungan hidup, seperti makan dan minum. Maksudnya, berhenti merokok bukanlah sesuatu yang mustahil dilakukan.

Namun, akan ada banyak cabaran yang harus dihadapi. Dilaporkan dari HealthHub, perokok yang cuba menghentikan aktiviti ini mungkin mengalami beberapa perkara, termasuk:

  • Sukar menumpukan perhatian
  • Mudah tersinggung
  • Sakit kepala
  • Letih dengan mudah
  • Mudah lapar atau dahaga

Oleh itu, prosesnya tidak dapat dilakukan dengan segera, tetapi secara beransur-ansur. Ini akan membantu tubuh untuk menyesuaikan diri dengan tabiat baru.

Berhenti merokok dengan gula-gula

Berhenti merokok dengan gula-gula adalah salah satu alternatif yang banyak dipilih. Tidak tanpa sebab, kaedah ini diklaim dapat mengurangkan keinginan untuk merokok produk tembakau ini.

Menurut Dr. Erlang Samoedro, SpP, FISR, Setiausaha Umum Persatuan Doktor Paru Indonesia (PDPI), gula-gula dapat membantu mengurangkan keinginan untuk merokok, tetapi tidak cukup optimum jika anda melihat kesannya. Gula-gula hanya bertindak sebagai pengganti rasa masam di lidah.

Perlu melakukan aktiviti lain yang dapat menggantikan sifat rokok yang ketagihan. Latihan, misalnya, mempunyai kesan yang sama dengan merokok, yang melepaskan dopamin dan endorfin dari otak. Kedua-duanya adalah hormon yang dapat membangkitkan perasaan senang.

Pilihan gula-gula untuk berhenti merokok

Tidak ada cara khusus untuk berhenti merokok dengan gula-gula. Anda boleh menghisap gula-gula apabila anda merasa seperti merokok. Gula-gula berperisa masam dianggap mempunyai kesan terbaik untuk 'menahan' keinginan untuk merokok. Walaupun begitu, terdapat beberapa pilihan gula-gula yang boleh anda cuba, iaitu:

1. Gula-gula susu

Gula-gula yang mengandungi susu dipercayai dapat menghilangkan selera merokok.

Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Penyelidikan Nikotin dan Tembakau, Rokok akan terasa kurang enak jika merokok setelah memakan produk atau makanan yang diperbuat daripada susu, termasuk gula-gula.

2. Gula-gula berperisa buah

Satu kajian pada tahun 2013 yang melibatkan 1,000 perokok mendapati bahawa, seperti susu, buah-buahan manis dapat memperburuk rasa rokok jika merokok selepas itu. Ini dapat mengurangkan selera merokok.

3. Gula-gula kayu manis

Walaupun jarang diketahui, ternyata gula-gula kayu manis dapat membantu anda berhenti merokok, anda tahu. Dilaporkan dari Kesihatan Setiap Hari, Kayu manis mempunyai rasa yang khas, dapat mengurangkan keinginan untuk merokok.

4. Gula-gula pudina

Gula-gula pudina mempunyai aroma yang dapat menyegarkan mulut. Beberapa jenis rokok juga terdapat dalam rasa ini. Sekiranya anda sering menghisap rokok mentol, adalah idea yang baik untuk perlahan-lahan menggantinya dengan gula-gula yang mempunyai rasa pudina. Rasanya hampir sama, tetapi kesannya pada kesihatan sangat berbeza.

Perkara yang perlu diberi perhatian

Berhenti merokok dengan gula-gula mungkin merupakan salah satu pilihan yang boleh dilakukan. Namun, ada beberapa perkara yang harus anda perhatikan, iaitu kandungan gula dalam gula-gula itu sendiri.

Terlalu kerap makan gula-gula boleh meningkatkan pengambilan gula harian di dalam badan. Ini pasti akan memberi kesan kepada kesihatan anda.

Penyelesaiannya, jika anda dapat mengawal diri untuk berhenti merokok dengan gula-gula, mulailah mengurangkan penggunaannya. Pengambilan gula-gula secara berterusan dapat meningkatkan risiko diabetes dan kenaikan berat badan.

Itulah ulasan mengenai cara berhenti merokok dengan gula-gula yang boleh anda pakai. Seimbangkan juga dengan gaya hidup sihat untuk mengelakkan pelbagai penyakit, ya. Semoga berjaya!

Jangan ragu untuk membincangkan masalah kesihatan anda dengan doktor yang dipercayai di Good Doctor. Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!