Kesihatan

6 punca sakit puting apabila disentuh, adakah ia berbahaya?

Terdapat banyak kemungkinan penyebab sakit puting pada sentuhan. Bermula dari perkara sederhana seperti memasang coli yang tidak sesuai, hingga yang memerlukan perhatian khusus seperti barah payudara.

Itulah sebabnya anda harus berjumpa doktor mengenai sakit puting jika tidak sembuh. Kerana penting untuk mengetahui sebab sebenar untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Baca juga: 4 Cara Mengatasi Bayi Yang Suka Menggigit Puting Semasa Menyusu

Gejala sakit puting apabila disentuh

Dilaporkan Kesihatan yang Sangat BaikKesakitan puting boleh berupa rasa sakit, tekanan, kesemutan, berdenyut-denyut, atau sensasi terbakar. Ini boleh berlaku pada lelaki dan wanita.

Kesakitan puting boleh disebabkan oleh beberapa sebab, tetapi kebanyakannya tidak serius. Lazimnya, sakit pada puting berpunca dari beberapa jenis trauma pada puting, dan kadang-kadang trauma itu sangat halus dan sukar untuk dilihat.

Cara yang paling penting untuk mengenal pasti penyebab sakit puting adalah dengan mempertimbangkan apa yang anda lakukan tepat sebelum rasa sakit itu berlaku.

Punca sakit puting apabila disentuh

Dilaporkan Garis KesihatanSalah satu penjelasan paling mudah untuk sakit puting pada sentuhan adalah geseran. Bra yang longgar atau baju ketat juga boleh menggosok puting yang sensitif dan menjengkelkannya.

Sekiranya ini bukan penyebabnya, berikut adalah beberapa syarat lain yang perlu dipertimbangkan.

1. Masa haid

Sebilangan wanita menyedari bahawa payudara mereka terasa sakit sebelum haid.

Kesakitan ini disebabkan oleh peningkatan hormon estrogen dan progesteron, yang menyebabkan payudara dipenuhi dengan cecair dan membesar. Secara amnya, kesakitan ini akan hilang sebaik sahaja haid tiba atau tidak lama selepas itu.

2. Kehamilan

Kehamilan adalah masa ketika tubuh mengalami banyak perubahan. Salah satunya adalah sakit payudara hingga pergelangan kaki bengkak. Ini berlaku kerana komposisi hormon badan berubah untuk menyokong pertumbuhan bayi dalam kandungan.

Payudara yang membesar dan lembut adalah salah satu tanda awal kehamilan. Anda mungkin melihat beberapa lebam kecil muncul di sekitar puting susu. Tanda-tanda lain yang mungkin anda hamil termasuk:

  • Kehilangan kitaran haid
  • Mual atau muntah, termasuk sakit pagi
  • Buang air kecil lebih kerap daripada biasa
  • Keletihan

Kesakitan puting pada kehamilan akan hilang dengan sendirinya, tetapi payudara anda mungkin akan terus membesar ketika kehamilan anda berlangsung.

3. Ekzema atau dermatitis

Mengeraskan kulit, mengelupas, atau lepuh di sekitar puting boleh menyebabkan kesakitan. Ini dapat menunjukkan bahawa anda mempunyai keadaan kulit yang disebut dermatitis. Ekzema adalah sejenis dermatitis.

Dermatitis berlaku apabila sel-sel imun di kulit berlebihan dan menyebabkan keradangan. Kadang-kadang anda boleh mendapat dermatitis daripada bersentuhan dengan bahan yang menjengkelkan seperti detergen atau sabun.

Baca juga: Ibu, Inilah 5 Makanan Yang Dilarang Untuk Ibu Menyusui!

4. Kanser payudara

Sakit puting adalah tanda barah payudara. Bersama dengan kesakitan, anda mungkin juga mengalami gejala lain seperti:

  • Ketulan payudara
  • Puting menjadi merah, bersisik, atau bertukar ke dalam
  • Pembuangan dari puting selain susu ibu
  • Perubahan ukuran atau bentuk satu payudara

Kesakitan puting kemungkinan besar bukan barah. Sekiranya anda mempunyai simptom barah payudara yang lain, ada baiknya berjumpa doktor.

5. Hubungan seksual

Aktiviti seksual boleh menjadi penyebab sakit puting yang lain. Geseran badan atau aktiviti seksual yang melibatkan puting boleh menyebabkan kesakitan.

Kesakitan ini biasanya bersifat sementara dan dapat diatasi hanya dengan memberi masa kepada puting untuk sembuh dengan sendirinya. Menggunakan pelembap juga dapat membantu mengurangkan geseran dan mencegah gejala menjadi lebih teruk.

6. Penyusuan susu ibu

Ibu yang menyusukan bayi mungkin mengalami sakit puting kerana penyetelan bayi yang tidak betul. Sekiranya bayi tidak mempunyai payudara yang cukup di mulutnya, puting akan melekat pada gusi dan lelangit keras.

Ini akan menjadikan bayi menekan puting terlalu keras di antara gusi dan atap mulutnya, sehingga aliran darah ke puting dapat tersekat.

Ini boleh menyebabkan apa yang disebut vasospasme, yang menyakitkan dan menyebabkan puting menjadi putih, kemudian merah, kemudian ungu.

Sekiranya anda menggunakan pam payudara, ia juga boleh menyebabkan sakit puting. Kesakitan mungkin disebabkan oleh penyedut terlalu banyak atau penggunaan pelindung puting yang tidak sesuai.

Menyesuaikan pam payudara ke tetapan yang lebih selesa dan mendapatkan pelindung puting yang sesuai dapat membantu mengurangkan rasa tidak selesa.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.