Kesihatan

Terlalu Selalunya Mempunyai Punca Intim Sukar Mengandung, Benarkah?

Mempunyai anak tentunya sesuatu yang diinginkan oleh hampir semua pasangan. Tidak dapat dinafikan, beberapa pasangan juga melakukan banyak cara untuk segera mendapatkan keturunan. Termasuk melakukan hubungan seks lebih kerap daripada biasa.

Tetapi di sisi lain, terdapat banyak mitos mengenai seks dan kehamilan. Salah seorang dari mereka mengatakan bahawa terlalu kerap melakukan hubungan seks sebenarnya menyukarkan kehamilan. Adakah itu benar? Mari lihat penjelasan berikut.

Hubungan antara kekerapan hubungan seksual dengan kehamilan

Sebenarnya, melakukan hubungan seks yang kerap tidak menurunkan peluang untuk hamil. Bagi pasangan yang ingin mempunyai anak, melakukan hubungan seks dianjurkan setiap dua hingga tiga hari sepanjang masa subur.

Berita yang beredar di masyarakat juga sering menyebut bahawa seks yang kerap dapat mengurangkan kualiti sperma dan menyebabkan kemandulan. Ini tentu tidak benar.

Sebenarnya, sperma akan dihasilkan oleh badan lelaki setiap hari dan melakukan hubungan seks setiap hari tidak akan mengurangkan kualitinya. Di samping itu, menurut penyelidikan, sperma yang disimpan dalam tubuh terlalu lama rentan terhadap kerusakan DNA atau penurunan kualiti.

Sperma dalam badan akan sensitif terhadap panas dan pendedahan. Apabila dibebaskan untuk jangka masa yang panjang atau lebih dari 25 hari mobiliti mereka dapat berkurang kerana terdedah kepada panas dan radiasi.

Oleh itu, sperma yang dilepaskan mempunyai bentuk yang tidak normal, jumlah yang rendah dan pergerakan yang rendah.

Sebaliknya, Hamed Al-Taher, pakar obstetrik dan sakit puan mengatakan bahawa lelaki yang mempunyai masalah dengan jumlah sperma yang rendah tidak disarankan untuk melakukan hubungan seks lebih dari sekali sehari.

Menurutnya, melakukan hubungan seks lebih dari sekali sehari boleh menjadikannya lebih sukar untuk hamil. Ini disebabkan oleh badan yang mempunyai kelewatan masa untuk menghasilkan sperma baru. Jadi jika terlalu kerap, tubuh tidak dapat menghasilkan sperma yang cukup untuk ejakulasi.

Walaupun begitu, setiap lelaki mempunyai tubuh yang berbeza. Tidak ada angka tepat yang dapat menunjukkan berapa lama tubuh lelaki dapat mengisi sperma.

Sebilangan besar doktor mengesyorkan agar lelaki menunggu sekurang-kurangnya antara 24-36 jam untuk tubuh meningkatkan jumlah sperma mereka lagi. Jeda ini dianggap penting kerana sperma segar akan lebih hidup dan mempunyai motilitas yang lebih tinggi untuk meningkatkan kesuburan.

Baca juga: Harus Tahu, 5 Posisi Seks Ini Dapat Membakar Kalori Sama dengan Senaman!

Kesan melakukan hubungan seks terlalu kerap

Seks harus menjadi aktiviti yang menyeronokkan dengan pasangan. Melakukan hubungan seks lebih kerap dengan pasangan juga bukanlah sesuatu yang dilarang.

Tetapi ketika pasangan mengharapkan keturunan, melakukan hubungan seks terlalu kerap boleh mencetuskan keletihan, tekanan dan tekanan yang berlebihan.

Sebaliknya, tekanan juga berpotensi mengganggu kitaran ovulasi wanita, menjadikan kehamilan lebih sukar. Bukan hanya tekanan fizikal, tekanan untuk hamil juga dapat memberi tekanan mental.

Baca juga:Adakah Ujian Kehamilan Malam Betul Tidak Tepat? Inilah jawapannya

Petua untuk meningkatkan peluang anda hamil

Lakukan hubungan seks dengan cara yang betul

Pada dasarnya untuk meningkatkan peluang hamil, sperma mesti sampai ke telur dengan lebih cepat agar dapat bertahan. Untuk itu, pemilihan posisi seks juga penting agar ejakulasi berlaku sedekat mungkin ke serviks. Contohnya dengan gaya dakwah atau doggy.

Di samping itu, wanita juga dinasihatkan untuk tinggal di tempat tidur dalam kedudukan mendatar sekurang-kurangnya 15 minit atau lebih. Ini penting untuk memastikan sperma sampai ke serviks.

Pilih produk pelincir yang betul

Sebilangan produk pelincir sebenarnya berpotensi merosakkan kemungkinan konsepsi. Pilih produk pelincir yang mesra sperma dan dibuat khas untuk pasangan yang ingin mempunyai anak.

Kekalkan diet yang sihat

Selain memperhatikan corak seks, anda juga perlu menjaga diet agar dapat mendapatkan berat badan yang seimbang. Wanita yang berlebihan berat badan dan kurang berat badan berisiko tinggi mengalami gangguan ovulasi.

Meningkatkan pengambilan asid folik, zink, vitamin E, dan vitamin C juga penting agar peluang pembuahan lebih tinggi. Pasangan mesti menjaga pengambilan nutrien antara satu sama lain, kerana jika salah satu dari mereka gagal menjalani gaya hidup yang sihat, kemungkinan konsepsi akan berkurang secara drastik.

Elakkan beberapa perkara

Terdapat beberapa perkara penting yang perlu dielakkan oleh lelaki dan wanita ketika mereka ingin meningkatkan peluang kehamilan.

Bermula dari pendedahan kepada asap rokok, tabiat merokok, pengambilan alkohol hingga pengambilan makanan segera. Pengambilan kafein juga perlu dihadkan kepada dua cawan sehari secara maksimum.

Pilih masa yang tepat

Agar persenyawaan berlaku, memilih masa yang tepat untuk melakukan hubungan seks adalah sangat penting. Telur mempunyai jangka hayat yang agak pendek, jadi disarankan melakukan hubungan seks satu atau dua hari sebelum ovulasi dan kemudian sekali lagi pada ovulasi.

Tempoh ovulasi berbeza bagi setiap wanita, jadi mengawasi kitaran haid sangat penting bagi wanita. Ovulasi juga boleh dicirikan oleh beberapa gejala seperti kelembutan payudara, ketidakselesaan perut, suhu sedikit lebih tinggi dan peningkatan keputihan.

Terdapat banyak perkara yang dapat meningkatkan peluang hamil yang harus diusahakan oleh kedua-dua pasangan. Baik dari segi fizikal dan mental. Sekiranya anda dan pasangan anda ingin mempunyai anak dengan segera, anda harus berjumpa doktor.

Ada soalan lebih lanjut mengenai seks dan kehamilan? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!