Kesihatan

Garis Herba Berat Badan yang Terbukti Secara Ilmiah

Ingin mencapai berat badan ideal anda dengan lebih pantas? Selain bersenam, anda juga dapat mengimbangkannya dengan memakan ramuan penurun berat badan, anda tahu.

Terdapat banyak pilihan ramuan penurun berat badan yang terbukti berkesan secara saintifik. Ingin tahu apa-apa? Mari lihat ulasan di bawah!

Baca Juga: Sebelum Mengkonsumsi Teh Pelangsing untuk Diet Anda, Ketahui Kesan Sampingannya Pertama!

6 ramuan penurunan berat badan yang terbukti berkesan

1. Halia

Herba penurunan berat badan yang paling popular adalah halia. Adakah anda tahu bahawa beberapa kajian menunjukkan bahawa halia dapat membantu menurunkan berat badan?

Makanan tambahan halia diketahui dapat mengurangkan berat badan dan lemak perut dengan meningkatkan metabolisme dan pembakaran lemak.

Selain itu, berdasarkan kajian yang dilakukan pada manusia, haiwan dan makmal, jahe juga menunjukkan keberkesanannya dalam mengurangkan penyerapan lemak dan selera makan.

2. Ginseng

Ginseng adalah salah satu tanaman herba yang telah lama dipercayai dapat meningkatkan kesihatan.

Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan ginseng Korea dua kali sehari selama lapan minggu mengakibatkan penurunan berat badan yang ketara.

Sementara itu, kajian haiwan menunjukkan bahawa ginseng dapat memerangi kegemukan dengan mengubah pembentukan lemak dan melambatkan penyerapan lemak usus.

Baca juga:Sebelum Mengonsumsi Teh Pelangsing untuk Diet Anda, Ketahui Kesan Sampingannya!

3. Kunyit

Kunyit adalah ramuan penurunan berat badan yang juga terbukti berkesan. Ini kerana ia mengandungi sebatian aktif yang disebut curcumin yang mempunyai banyak manfaat kesihatan. Mulai dari mengurangkan keradangan hingga penurunan berat badan.

Satu kajian yang dilakukan terhadap 44 orang yang kelebihan berat badan menunjukkan bahawa mengkonsumsi kunyit efektif untuk mengurangi lemak perut dan meningkatkan penurunan berat badan hingga 5 persen. Dengan dos dua kali sehari dalam sebulan.

Kunyit juga didapati dapat mengurangkan berat badan dan lemak badan dengan menyekat sintesis lemak. Walau bagaimanapun, penyelidikan mengenai perkara ini hanya dilakukan pada haiwan. Atas sebab ini, diperlukan kajian lebih lanjut mengenai penyambungan kunyit sebagai ramuan penurunan berat badan.

4. Ekstrak biji kopi hijau

Ekstrak biji kopi hijau adalah ramuan yang sering terdapat dalam banyak makanan tambahan. Biji kopi hijau yang belum dipanggang mempunyai kandungan asid klorogenik yang tinggi yang boleh memberi kesan penurunan berat badan.

Penyelidikan mengenai perkara ini juga telah dijalankan. Para penyelidik mendapati bahawa pengambilan kopi hijau mengurangkan indeks jisim badan (BMI) dan lemak perut. Walaupun tanpa perubahan pengambilan kalori.

Kajian lain dari tiga kajian menyimpulkan bahawa ekstrak biji kopi hijau mengakibatkan penurunan berat badan rata-rata 2.5 kg.

5. Kayu manis

Ramuan penurunan berat badan seterusnya adalah kayu manis yang merupakan rempah dari kulit pokok. Kayu manis juga kaya dengan antioksidan yang dapat memberikan sejumlah manfaat kesihatan.

Bahan aktif dalam kayu manis didapati berkesan dalam menstabilkan gula dalam darah, mengurangkan selera makan dan rasa lapar. Bukan hanya itu, kayu manis juga dapat menurunkan tahap enzim pencernaan untuk melambatkan pemecahan karbohidrat.

6. Fenugreek

Fenugreek adalah tumbuhan herba yang juga dapat digunakan sebagai rempah. Beberapa kajian menunjukkan bahawa fenugreek dapat membantu mengawal selera makan dan mengurangkan pengambilan makanan, sehingga mengurangkan berat badan secara efektif.

Dalam satu kajian, penggunaan fenugreek setiap hari menunjukkan bahawa tanaman ini dapat mengekalkan rasa kenyang dan mengurangkan rasa lapar.

Selain itu, pengambilan ekstrak biji fenugreek juga didapati dapat mengurangkan pengambilan lemak harian sebanyak 17 peratus.

Baca Juga: Jenis Teh Herba dan Faedahnya untuk Kesihatan Tubuh

Cara menggunakan ramuan penurunan berat badan dengan selamat

Apabila digunakan sebagai perasa makanan, ramuan dan rempah dapat memberikan manfaat kesihatan dengan risiko risiko sampingan yang lebih sedikit.

Sekiranya anda menggunakan ramuan dalam bentuk suplemen, selalu gunakan dos seperti yang dinyatakan pada produk.

Selain itu, jika anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu, jangan lupa berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk menentukan tanaman herba apa yang akan anda gunakan.

Mengambil ramuan penurunan berat badan boleh menyebabkan kesan sampingan bagi sesetengah orang. Hentikan pengambilan dengan segera apabila anda mengalami kesan sampingan seperti gejala alahan.

Walaupun banyak ramuan telah terbukti melalui penyelidikan, anda masih perlu melakukan senaman dan diet yang sihat untuk mendapatkan berat badan yang ideal. Tumbuhan herba tidak akan membantu mengurangkan berat badan secara drastik.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!