Kesihatan

Mudah Dilakukan, Inilah 7 Cara Merawat Payudara Anda Untuk Tetap Sihat!

Cara menjaga payudara sangat mudah. Namun, malangnya ramai wanita tidak mengetahui perkara ini. Menjaga kesihatan payudara sama pentingnya dengan menjaga tubuh yang sihat, anda tahu! Merawat payudara juga sesuatu yang mesti dilakukan oleh wanita.

Nah, untuk mengetahui cara merawat payudara anda dengan betul, mari lihat penjelasan lengkapnya di sini.

Baca juga: 10 Tabiat Yang Dapat Menurunkan Risiko Kanser Payudara, Mesti Diterapkan!

Cara merawat payudara yang perlu anda ketahui

Tidak ada wanita yang mahu menghadapi masalah kesihatan payudara. Menjaga kesihatan payudara dilakukan untuk mengurangkan risiko terkena penyakit yang boleh menyerang payudara, misalnya barah payudara.

Melaporkan dari pelbagai sumber, berikut adalah cara menjaga payudara agar tetap sihat.

1. Mengekalkan berat badan yang sihat

Mengekalkan berat badan yang sihat dapat menyumbang kepada kesihatan keseluruhan yang lebih baik, termasuk risiko penyakit jantung yang lebih rendah dan juga berperanan dalam kesihatan payudara.

Hubungan antara obesiti dan barah payudara masih belum difahami sepenuhnya. Walau bagaimanapun, pengeluaran estrogen dalam tisu adiposa pada wanita pascamenopause adalah faktor utama.

Pada wanita yang mempunyai berat badan berlebihan, tisu sensitif kanser payudara terdedah kepada lebih banyak estrogen daripada pada wanita yang mempunyai berat badan yang sihat. Nah, ini dapat merangsang pertumbuhan dan perkembangan barah payudara.

2. Makan makanan yang sihat

Cara seterusnya untuk menjaga payudara yang boleh anda lakukan adalah dengan makan makanan yang sihat.

Makan banyak buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, kacang-kacangan, lemak sihat, dan daging tanpa lemak dapat membantu menjaga kesihatan payudara anda!

Ini kerana semua makanan ini mengandungi banyak vitamin, mineral, protein, asid lemak omega-3, antioksidan dan polifenol yang dapat menyokong kesihatan anda. Bukan itu sahaja, jangan lupa untuk selalu memenuhi pengambilan cecair anda.

Makan makanan berkhasiat dapat membantu tubuh meningkatkan daya tahan terhadap pelbagai jenis barah, termasuk barah payudara. Dan juga dapat memperlambat atau mencegah perkembangan penyakit.

3. Bersenam secara berkala

Senaman mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk kesihatan payudara. Senaman juga dapat membantu mengekalkan jisim tulang dan berat badan yang sihat.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, mengesyorkan agar orang dewasa melakukan aktiviti fizikal intensiti sederhana sekurang-kurangnya 2 jam 30 minit seminggu. Sebaiknya, senaman harus dilakukan sepanjang minggu.

Bersenam setiap hari selama 30 minit selama 4 atau 5 hari adalah pilihan yang baik.

4. Jangan merokok

Merokok boleh menyebabkan seorang wanita menghadapi beberapa masalah kesihatan, seperti masalah kesuburan dan hormon, masalah kepadatan tulang, dan masalah kesihatan jantung dan serviks.

Bukan hanya itu, wanita yang merokok juga mempunyai risiko komplikasi yang berkaitan dengan kesihatan payudara.

5. Elakkan pengambilan alkohol

Selain merokok, anda juga harus mengelakkan pengambilan alkohol. Alkohol itu sendiri dapat meningkatkan tahap estrogen dan hormon lain yang berkaitan dengan barah payudara positif reseptor hormon.

Sebaliknya, alkohol juga dapat meningkatkan risiko barah payudara dengan merosakkan DNA dalam sel.

Dilaporkan dari payu dara.org, wanita yang mengambil tiga minuman beralkohol seminggu mempunyai risiko 15% lebih tinggi terkena barah payudara jika dibandingkan dengan wanita yang sama sekali tidak mengonsumsi alkohol.

Baca juga: Ketahui 10 cara untuk mencegah dan mengurangkan risiko barah payudara

6. Dapatkan rehat yang cukup

Cara merawat payudara yang satu ini sangat mudah dilakukan. Namun, sayangnya kebanyakan wanita merasa sukar untuk mendapatkan rehat yang mencukupi kerana beberapa faktor, seperti bekerja atau bangun lewat.

Berjaga sendirian boleh menyebabkan pendedahan cahaya yang lebih besar pada waktu malam, yang dapat menekan tahap melatonin (hormon yang berperanan dalam aktiviti tidur). Ini tentu saja boleh menjadi masalah kerana melatonin dapat membantu mengatur estrogen.

7. Ambil vitamin

Kekurangan nutrisi boleh menyumbang kepada peningkatan risiko masalah kesihatan. Pemakanan itu sendiri sebenarnya boleh didapati dari makanan sihat. Selain itu, anda juga boleh mengambil makanan tambahan untuk memenuhi pengambilan nutrien anda.

Beberapa makanan tambahan yang baik untuk menjaga kesihatan payudara termasuk:

  • Vitamin D3: Tahap vitamin D yang rendah telah dikaitkan dengan masalah kesihatan payudara. Mengambil suplemen vitamin D dapat membantu menjaga kesihatan payudara. Bukan hanya itu, vitamin D juga penting untuk kesihatan tulang dan imuniti
  • Asid folik: Asid folik dapat membantu melawan kerosakan yang disebabkan oleh tekanan oksidatif
  • Asid lemak omega-3: Asid lemak omega-3 dikaitkan dengan kesihatan payudara dan kesihatan keseluruhan yang lebih baik
  • Curcumin: Antioksidan kuat dalam kunyit ini memberi manfaat kepada tubuh dengan pelbagai cara

Jadi bagaimana cara merawat payudara yang boleh anda cuba lakukan, mudah bukan? Menjaga kesihatan payudara sangat penting, oleh itu, mari kita jaga kesihatan payudara dari sekarang.

Jangan ragu untuk berjumpa doktor yang berkaitan dengan masalah kesihatan anda dalam aplikasi Good Doctor. Doktor yang dipercayai kami akan membantu dengan perkhidmatan 24/7.