Kesihatan

Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Terapi Hormon untuk Kanser Payudara

Salah satu penyakit yang paling ditakuti dan boleh menyerang sesiapa sahaja ialah barah. Terutama pada wanita, jenis barah yang paling biasa adalah barah payudara.

Salah satu rawatan biasa untuk barah payudara adalah kemoterapi. Namun, ada beberapa kaedah lain yang biasa digunakan, salah satunya adalah terapi hormon.

Seberapa berkesan terapi hormon untuk barah payudara?

Terapi hormon untuk barah payudara

Setakat ini, terapi hormon dipercayai sebagai rawatan alternatif untuk barah payudara. Matlamat terapi hormon adalah untuk menyekat kemampuan tubuh untuk menghasilkan hormon untuk melambatkan atau menghentikan pertumbuhan sel barah.

Kaedah ini paling sering digunakan untuk mengurangkan risiko kambuh sel barah, baik selepas dan sebelum pembedahan.

Biasanya, terapi hormon dilakukan apabila pertumbuhan sel barah pada barah payudara dipicu oleh estrogen atau progesteron.

Langkah ini juga kadang-kadang dilakukan sebelum pembedahan untuk mengecilkan tumor agar senang dikeluarkan, tetapi biasanya digunakan setelah pembedahan dan kemoterapi.

Bagaimana terapi hormon berfungsi untuk barah payudara

Terapi hormon dilakukan untuk melambatkan atau menghentikan pengeluaran atau perkembangan tumor sensitif hormon dengan menghalang keupayaan tubuh untuk menghasilkan hormon.

Kesan sampingan terapi hormon

Dengan menggunakan ubat, kesan sampingan dapat muncul ketika terapi hormon dijalankan. Kesan sampingan ini juga berbeza-beza, bergantung pada ubat atau jenis rawatan.

Keputusan mengenai terapi hormon dan jenis ubat yang akan digunakan hanya berdasarkan keputusan doktor. Berdasarkan keputusan pemeriksaan, doktor akan menimbang faedah dan risiko kemungkinan kesan sampingan.

Beberapa kesan sampingan terapi hormon untuk rawatan barah payudara yang biasanya dirasakan termasuk:

  1. Faraj menjadi kering
  2. Sakit pada sendi
  3. Dorongan seks menurun
  4. Gangguan kitaran haid
  5. Keletihan
  6. Berasa sakit
  7. Mood mudah berubah

Sebelum anda melakukan terapi hormon, pastikan anda berjumpa doktor. Lakukan pemeriksaan yang disyorkan untuk memahami cara kerjanya dan kesan sampingannya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!