Kesihatan

Mudah dan Berkesan, 6 Cara Mengatasi Kaki Yang Rancak untuk Anda Cuba!

Kaki yang retak adalah masalah biasa. Walaupun kelihatan remeh, keadaan ini juga dapat membuat anda merasa tidak selamat. Apakah kaedah yang paling berkesan untuk mengatasi kaki yang retak?

Tidak semestinya sukar, sebenarnya cara untuk mengatasi masalah ini dapat dimulakan dari kebiasaan harian, anda tahu. Contohnya, seperti minum air secukupnya.

Nah, bagi anda yang mengalami masalah kulit retak di kaki, mari kita cari pelbagai cara untuk mengatasinya!

Punca kaki retak

Kulit kering adalah penyebab utama kaki atau tumit retak. Namun, itu bukan satu-satunya sebab, anda tahu. Perkara berikut mungkin menjadi penyebab kulit retak:

  • Berdiri untuk jangka masa yang panjang, terutamanya di lantai yang keras
  • Berjalan tanpa alas kaki
  • Mempunyai kapalan
  • Obesiti, yang meningkatkan tekanan pada tumit
  • Kasut yang tidak sesuai

Cara mengatasi kaki yang retak

Kulit retak di kaki atau tumit anda mungkin bukan penyakit serius. Namun, penyakit ini boleh menyebabkan masalah seperti pendarahan, ketidakselesaan, dan kesakitan jika tidak dirawat dengan baik.

Berikut adalah petua untuk mengatasi kulit yang retak yang penting untuk anda ketahui:

1. Gunakan produk penjagaan kulit yang lembut

Penting untuk menjaga tumit anda bersih dan bebas daripada jangkitan, gunakan pembersih ringan untuk membantu menjaga kelembapan pada kulit tumit.

Sabun dengan bahan kimia yang terlalu keras sebenarnya akan menjadikan kulit di kaki atau tumit anda lebih kering. Kemungkinan kulit menjadi retak akan menjadi lebih besar.

Mengelakkan produk yang mengandungi wangian, alkohol, retinoid, atau asid alpha dapat mengelakkan kulit kering.

2. Melembapkan kulit kaki

Gunakan pelembap yang baik sekurang-kurangnya sekali atau dua kali sehari. Pelembap perlu disapu pada kaki setiap hari, sekali pada waktu pagi dan sekali pada waktu malam sebelum tidur. Rutin ini akan membantu mengekalkan kelembapan pada kulit anda.

Ketekalan dalam produk yang anda gunakan juga penting, anda tahu. Lebih baik menggunakan pelembap dengan jenis losyen atau krim yang akan membantu mengelakkan kulit tumit anda retak.

Sekiranya losyen atau krim tidak berfungsi pada kaki atau tumit yang retak, produk seperti Jeli petroleum anda boleh cuba. Produk berasaskan minyak ini menghalang kelembapan daripada menguap dari kulit terluar, yang berguna untuk melembapkan kulit.

Baca juga: Cara mengatasi kulit kering dan penyelesaian rawatan terbaik

3. Memakai stoking

Memakai stoking kapas dapat membantu mengurangkan geseran antara kulit kaki atau tumit dan kasut anda. Ia juga dapat menyerap peluh, membiarkan kulit bernafas, dan membantu mencegah kulit kering.

Setelah menggunakan pelembap kulit, anda boleh menggunakan stoking. Ini dapat mengekalkan kelembapan kulit anda.

Jangan abaikan kulit kering dan retak di kaki atau tumit anda, OK! Mungkin kulit anda mempunyai celah yang lebih dalam. Akibatnya, bakteria akan masuk dengan lebih mudah dan meningkatkan risiko jangkitan. Sentiasa mengutamakan kesihatan kaki, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.