Kesihatan

Mari Kenali Ciri-ciri Penyakit Jantung Lebih Awal!

Umumnya, penyakit jantung dicirikan oleh rasa sakit di dada. Tetapi, tahukah anda bahawa selain sakit dada, terdapat tanda-tanda penyakit jantung yang lain.

Berdasarkan Sistem Pendaftaran Sampel (SRS) seperti yang dilaporkan oleh Kemkes.go.id, penyakit jantung di Indonesia adalah penyebab utama kematian kedua selepas strok.

Gejala penyakit jantung

Serangan jantung berlaku apabila aliran darah ke jantung tersekat. Umumnya penyumbatan berlaku kerana penumpukan lemak, kolesterol dan bahan lain yang membentuk plak di arteri.

Melaporkan dari webmd.com, terdapat beberapa gejala yang berlaku ketika anda menghidap penyakit jantung.

Sakit di bahagian dada

Sakit dada adalah tanda serangan jantung yang paling biasa. Sekiranya arteri tersumbat, anda mungkin merasa sakit, sesak atau tekanan di dada.

Ketidakselesaan atau sakit di dada biasanya berlangsung lebih dari beberapa minit dan boleh berlaku ketika anda sedang berehat atau melakukan aktiviti.

Mual, senak, pedih ulu hati, atau sakit perut

Semasa serangan jantung, sesetengah orang mungkin mengalami loya, gangguan pencernaan, pedih ulu hati atau sakit perut dan bahkan muntah. Biasanya wanita lebih cenderung melaporkan keadaannya.

Kesakitan yang memancar ke lengan

Gejala lain yang biasa adalah sakit yang memancar ke bahagian kiri badan. Biasanya rasa sakit bermula di dada dan bergerak ke luar.

Rasa pening

Secara amnya, terdapat banyak perkara yang membuat anda merasa pening, seperti terlambat atau tidak makan atau minum cukup dan sebagainya

Namun, jika anda merasa tidak stabil atau pening dan dada anda merasa tidak selesa atau sesak, anda mungkin mengalami serangan jantung.

Ini boleh berlaku kerana tekanan darah anda turun dan jantung anda tidak dapat mengepam darah secara normal.

Sakit tekak atau rahang

Kesakitan di tekak atau rahang yang berkaitan dengan jantung tidak muncul dengan sendirinya.

Namun, jika anda merasa sakit atau tekanan di bahagian tengah dada anda dan merebak ke tekak atau rahang anda, itu boleh menjadi tanda serangan jantung.

Letih dengan mudah

Sekiranya anda merasa keletihan atau kelemahan yang luar biasa yang tidak dapat dijelaskan dan kadang-kadang bahkan berlangsung selama berhari-hari, itu boleh menjadi tanda penyakit jantung, terutama bagi wanita.

Berdengkur

Berdengkur adalah perkara biasa ketika seseorang sedang tidur. Namun, jika anda mendengkur yang sangat keras dan terdengar seperti tersedak, itu mungkin tanda apnea tidur atau pernafasan berhenti buat sementara waktu.

Apabila anda berhenti bernafas dalam jangka masa yang pendek dan beberapa kali pada waktu malam semasa anda masih tidur, ini memberi tekanan tambahan pada jantung anda.

peluh

Keringat sejuk tanpa sebab yang jelas boleh menjadi tanda anda mengalami serangan jantung. Sekiranya ini berlaku bersama dengan gejala lain, segera hubungi doktor atau hospital terdekat.

Batuk yang tidak berhenti

Umumnya, batuk yang tidak berhenti bukanlah tanda masalah jantung. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai penyakit jantung atau anda tahu jika anda mempunyai risiko penyakit jantung, ada baiknya anda memperhatikan kemungkinan ini.

Sekiranya anda mengalami batuk jangka panjang dan menghasilkan lendir putih atau merah jambu, itu juga boleh menjadi tanda kegagalan jantung. Ini berlaku apabila jantung tidak dapat memenuhi permintaan tubuh, menyebabkan darah bocor dan kembali ke paru-paru.

Kaki dan pergelangan kaki bengkak

Apabila kaki dan pergelangan tangan membengkak, itu boleh menjadi tanda bahawa jantung anda tidak mengepam darah secara normal.

Apabila jantung tidak dapat mengepam dengan cukup cepat, darah masuk ke urat dan menyebabkan pembengkakan. Kegagalan jantung juga menyukarkan buah pinggang mengeluarkan lebih banyak air dan natrium dari badan, yang boleh menyebabkan pembengkakan.

Denyutan jantung tidak teratur

Adalah normal bagi jantung anda untuk berdegup secara tidak teratur ketika anda merasa gugup atau teruja. Namun, jika jantung anda berdegup lebih dari beberapa saat atau kerap berlaku, tidak ada salahnya menghubungi doktor anda.

Umumnya ini disebabkan oleh sesuatu yang sedang diperbaiki di jantung, seperti anda terlalu banyak minum kafein atau kurang tidur.

Kadang-kadang ia menunjukkan keadaan fibrilasi atrium atau gangguan irama jantung yang dicirikan oleh degupan jantung yang tidak teratur dan cepat yang memerlukan rawatan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!