Kesihatan

Jangan terburu-buru, ini adalah cadangan usia yang tepat untuk bayi minum air

Pemberian air kepada bayi tidak boleh dilakukan sebelum berumur 6 bulan. Kerana, pengambilan terbaik mereka adalah susu ibu dan atau formula.

Anak kecil anda tidak memerlukan air tambahan kerana susu ibu sudah mengandungi 80 peratus air dan membekalkan keperluan cecair mereka.

Keadaan yang sama berlaku untuk bayi yang diberi susu formula. Kerana formula yang terkandung di dalamnya akan memastikan bayi tetap terhidrasi dengan baik.

Kenapa tunggu?

Memberi air kepada anak kecil anda sebelum berumur 6 bulan tidak digalakkan kerana alasan berikut:

  • Air akan membuatkan bayi merasa kenyang dengan cepat, sehingga mereka tidak lagi peduli dengan pengambilan susu. keadaan ini dapat membuat mereka menurunkan berat badan dan meningkatkan kadar bilirubin
  • Memberi air kepada bayi baru lahir boleh menyebabkan keracunan air yang dapat melemahkan tahap nutrien lain dalam tubuh bayi
  • Air yang terlalu banyak boleh menyebabkan ginjal bayi mengeluarkan elektrolit, termasuk natrium, yang boleh menyebabkan ketidakseimbangan cecair

Disarankan untuk bayi berumur 6-12 bulan

Apabila bayi diperkenalkan dengan bubur padat, maka anda sudah boleh memasukkan air kepada si kecil.

Healthline mengatakan bahawa apabila makanan pejal diperkenalkan kepada bayi anda pada usia 4-6 bulan, pengambilan susu mereka akan menurun dari sekitar 0,8-1,1 liter sehari menjadi 0,8-0,9 liter sehari.

Pada usia 6-12 bulan, tujuan utama setiap pengambilan anak kecil anda adalah untuk memastikan pemakanan yang mencukupi dan pertumbuhan dan perkembangannya yang baik. Untuk mencapainya, anda boleh menyediakan makanan dan air pejal.

Namun, jika anak anda masih minum susu ibu dan formula dengan baik pada usia ini, maka mereka tidak memerlukan lebih dari 0.05-0.1 liter air setiap 24 jam.

Disyorkan untuk kanak-kanak 12 tahun ke atas

Apabila si kecil berumur 12 tahun, pengambilan susu mereka akan dikurangkan menjadi 0.48 liter sehari. Pada peringkat ini, anda akan memperkenalkan sarapan, makan tengah hari dan makan malam dengan beberapa variasi makanan baru pada mereka.

Oleh kerana aktiviti mereka meningkat, pengambilan susu berkurang, variasi pengambilan makanan, pengambilan air akan meningkat dengan sendirinya.

Apabila anak kecil anda berumur 1 tahun, anda harus memberi mereka sekurang-kurangnya satu gelas 0.24 liter air sehari. Jumlah ini akan meningkat mengikut usia mereka, misalnya mereka berumur 2 tahun, maka pengambilan air mereka akan menjadi dua gelas 0,24 liter air sehari.

Apa yang perlu dilakukan dalam cuaca panas?

Apabila cuaca panas, pastikan anak anda sentiasa terhidrat dengan susu ibu atau formula. Air tetap tidak digalakkan sekiranya anak kecil anda berumur di bawah 6 bulan, kecuali jika doktor memberi nasihat sebaliknya.

Dalam cuaca panas, si kecil mungkin ingin minum lebih banyak dari biasa, tetapi hanya sebentar. Sekiranya dia masih diberi susu ibu, pastikan anda juga minum air secukupnya.

Berikut adalah petua untuk memastikan penyusuan anda tetap selesa dalam cuaca panas:

  • Letakkan tuala, kain, atau bantal antara anda dan si kecil
  • Untuk mengurangkan sentuhan kulit, anda boleh menyusukan bayi sambil melihat ke bawah dan bayi anda berbaring

Perhatikan lampin mereka, anda akan tahu bahawa mereka cukup terhidrat dalam keadaan panas jika 6-8 lampin mereka basah setiap hari.

Bagaimana jika bayi demam?

Sekiranya anak kecil anda demam, semasa dia berusia di bawah 6 bulan dan masih menyusu, maka anda harus memberi lebih banyak susu.

Sekiranya mereka berusia di bawah 6 bulan dan pengambilan utama mereka adalah susu formula, anda boleh memberi lebih banyak susu tetapi dalam jumlah yang lebih kecil. Untuk kedua-dua keadaan ini, jangan berikan air kecuali jika dinasihatkan oleh doktor.

Sekiranya si kecil berumur lebih dari 6 bulan, teruskan penyusuan dan formula. Anda boleh minum air antara minum susu mereka, yang penting ialah anda harus memastikan pengambilan cecair si kecil anda mencukupi.

Oleh itu, pelbagai peringkat memberi air bergantung pada usia si kecil. Pastikan anda tidak memberi mereka air sebelum mereka berumur 6 bulan, OK!

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!