Kesihatan

Kanser, Gejala dan Punca Nasofaring

Kanser adalah salah satu penyakit paling mematikan tanpa mengira usia. Penyakit ini boleh menular kepada sesiapa sahaja, muda atau tua. Salah satu kanser mematikan yang sering muncul tanpa gejala tertentu adalah barah nasofaring.

Kanser nasofaring sering terlambat untuk disedari oleh penghidapnya. Kerana gejala yang disebabkan hampir sama dengan sakit tekak biasa. Nah, inilah penjelasan lengkap mengenai kanser nasofaring.

Baca juga: Hidung Gatal Jangan Meremehkan, Anda Mungkin Menghidap Rhinitis Alergi

Apa itu barah nasofaring?

Kanser nasofaring adalah sejenis barah yang tumbuh di rongga di belakang hidung dan di belakang bumbung mulut.

Anda perlu tahu bahawa barah nasofaring adalah jenis barah yang tidak biasa. Dilaporkan dari siapa.intMenurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), barah nasofaring hanya menyumbang 0.7 peratus daripada semua kes barah.

Menurut catatan ini, hanya 80,000 kes baru dilaporkan setiap tahun. Hingga kini masih belum diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan sel-sel barah ini berkembang.

Kes barah nasofaring berlaku di China dan Asia Tenggara dengan 20 hingga 30 kes setiap populasi 100,000 lelaki dan 3 hingga 15 kes setiap populasi 100,000 wanita. Sementara di negara-negara di Amerika dan Eropah, kes ini hanya berlaku 1 kes dari jumlah populasi 100 ribu orang.

Tetapi pakar perubatan percaya bahawa kanser nasofaring jenis ini disebabkan oleh mutasi genetik yang menyebabkan sel normal tumbuh di luar kawalan.

Menurut penjelasan dari laman web barah.org, sel yang tumbuh di luar kawalan akan segera menyerang struktur sekitarnya dan merebak ke bahagian lain badan.

Kemudian dalam kes barah nasofaring, proses ini akan dimulakan dengan sel skuamosa yang melapisi permukaan nasofaring. Tetapi sayangnya prosesnya tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan mutasi gen dalam kes barah.

Gejala barah nasofaring

Seperti yang dikatakan sebelumnya bahawa barah ini muncul tanpa gejala tertentu. Oleh itu, penyakit ini sering mendapat rawatan terlalu lewat. Sekiranya anda menghidap penyakit ini, gejala awal akan sangat sukar untuk dibezakan dari selesema biasa.

Gejala barah sanofaring. Sumber gambar: //shutterstock.com

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa gejala yang berbeza, iaitu:

1. Gejala hidung

Anda akan mengalami pendarahan hidung. Ketika ini adalah kali pertama kejadian ini dianggap mimisan.

Tetapi tidak hanya sekali, anda akan mengalami mimisan yang berulang kali. Di samping itu, anda juga akan merasakan hidung tersumbat secara berterusan.

2. Gejala telinga

Bukan hanya akan menyebabkan penyakit di hidung, apabila barah nasofaring mula muncul, anda juga akan mendengar bunyi berdengung yang kuat di telinga. Tetapi anda perlu berhati-hati kerana buzz ini akan muncul tanpa menimbulkan rasa sakit kamu tahu.

Kerana kejadian berulang, ia mengurangkan kemampuan pendengaran anda dengan cepat.

3. Gejala mata

Sebagai penyakit mematikan yang boleh merebak ke seluruh bahagian badan. Mata juga merupakan bahagian penting yang akan diserang penyakit ini. Pertumbuhan tumor menyebabkan saraf di sekitar otak terganggu.

Salah satu gejala yang paling ketara ialah anda akan mengalami penglihatan berganda.

4. Gejala leher

Gejala yang berlaku di leher ketika anda menghidap barah nasofaring adalah kemunculan benjolan. Benjolan ini timbul kerana kelenjar getah bening yang membengkak.

Anda harus berhati-hati, kerana ketika benjolan muncul di leher, biasanya benjolan tersebut sudah sampai ke tahap akhir.

Sebagai tambahan kepada gejala di atas, barah ini juga akan menyebabkan sakit tekak berulang setelah rawatan, sesak nafas, sakit kepala, kesukaran membuka mulut untuk merasa mati rasa di bahagian wajah tertentu.

Penyebab barah nasofaring

Gen sel barah boleh muncul kerana diet yang buruk. Bukan itu sahaja, anda yang sering makan makanan yang mengandungi bahan pengawet juga perlu berhati-hati.

Penyebab barah yang paling biasa disebabkan oleh gen barah yang timbul kerana jangkitan dari Virus Epstein Barr atau EBV. Virus ini biasanya bersembunyi di sel dan tisu badan, salah satunya berada di rongga nasofaring.

Penyebab barah. Sumber gambar: shutterstock.com

Kemudian virus EBV akan mula bertindak balas dengan sebatian lain seperti karsinogen yang disebut nitrosamin. Proses ini menyebabkan seseorang menghidap barah nasofaring.

Bukan hanya itu, faktor lain yang dapat meningkatkan risiko seseorang menghidap barah jenis ini adalah disebabkan oleh perkara berikut:

1. Pendedahan kepada habuk kayu

Pendedahan kepada habuk kayu juga sangat mempengaruhi kejadian penyakit ini. Bagi anda yang bekerja dan sering terdedah kepada habuk kayu, anda harus lebih berhati-hati.

2. Keluarga dengan sejarah barah

Sekiranya keluarga anda mempunyai sejarah barah nasofaring, tidak ada salahnya berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda menunjukkan beberapa simptom seperti di atas.

3. Rokok dan Alkohol

Elakkan merokok dan minuman beralkohol. Ini boleh menyebabkan barah nasofaring di dalam badan.

Cara merawat barah nasofaring

Apabila seseorang dinyatakan menghidap barah nasofaring, biasanya doktor akan segera mengesyorkan memulakan rawatan. Rawatan yang dilakukan disesuaikan dengan lokasi, tahap barah, dan setelah keseluruhan proses pemeriksaan kesehatan.

Langkah pertama yang perlu diambil adalah terapi radiasi. Jenis terapi ini menggunakan radiasi untuk membunuh sel barah dan menghentikan pertumbuhannya.

Anda harus tahu bahawa prosedur rawatan terapeutik ini mampu memberikan beberapa kesan sampingan seperti mulut kering, radang (radang) di mulut dan tekak. Bukan hanya itu, penglihatan juga akan kabur dan kerosakan pada gigi.

Kemudian proses kemoterapi dilakukan sebagai cara untuk merawat barah, dengan menggunakan ubat untuk membunuh sel barah. Proses kemoterapi itu sendiri akan berkesan apabila digabungkan dengan kaedah radioterapi dan ubat-ubatan.

Langkah terakhir adalah prosedur pembedahan. Walau bagaimanapun, prosedur ini jarang dilakukan oleh doktor. Ini kerana lokasi tumor nasofaring dekat dengan sel saraf dan sel saluran darah.

Diagnosis kanser nasofaring

Kanser ini sering berlaku tanpa menunjukkan gejala tertentu. Ramai orang tidak tahu pasti. Ini juga menyebabkan seseorang terlambat mendapatkan rawatan daripada doktor.

Pemeriksaan doktor. Sumber gambar: //pixabay.com

Cara yang boleh dilakukan untuk mendiagnosis kehadiran barah jenis ini pada seseorang dengan melakukan pemeriksaan berikut:

1. Pemeriksaan fizikal

Pemeriksaan fizikal sangat penting untuk mengesan ketulan di leher dan atau bahagian badan yang lain. Doktor juga perlu mengetahui terlebih dahulu bagaimana keadaan badan anda secara keseluruhan. Supaya dapat mengambil tindakan susulan yang sewajarnya.

2. Nasoendoskopi

Prosedur nasoendoskopi adalah prosedur di mana anda akan memasukkan tiub bersaiz mikro melalui hidung ke dalam kerongkong anda. Tujuan tiub ini dimasukkan untuk memerhatikan keadaan nasofaring.

3. Sampel sel

Prosedur ini mengambil sampel sel atau tisu untuk ujian makmal kemudian untuk mengesan kehadiran sel ganas (barah).

4. Imbasan CT atau MRI

Prosedur inijuga biasanya disyorkan oleh doktor sebagai langkah untuk mendiagnosis barah nasofaring pada seseorang. Tujuan prosedur ini adalah untuk memeriksa sama ada barah telah merebak ke organ lain atau tidak.

Cara mencegah barah nasofaring

Sehingga kini, tidak ada kaedah yang pasti untuk mencegah barah nasofaring. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan risiko anda menghidap barah jenis ini.

1. Elakkan memakan makanan dengan bahan pengawet

Perkara pertama dan sebenarnya sangat mudah adalah dengan mengelakkan memakan makanan yang diawet. Bahagian yang paling penting adalah makanan yang diawet dengan garam ya.

Bukan itu sahaja, anda juga harus mengelakkan pelbagai jenis makanan yang diawetkan dengan pengawet.

2. Asap rokok

Elakkan tempat yang banyak mengeluarkan asap rokok. Asap rokok mempunyai kaitan rapat dengan hidung atau saluran pernafasan. Ini tentunya merupakan salah satu faktor pencetus barah.

Asap. Sumber gambar: //www.discovermagazine.com/

3. Alkohol

Jangan mengambil minuman beralkohol. Ia juga sangat mempengaruhi risiko seseorang terkena barah.

4. Persekitaran tempat tinggal yang sihat

Anda harus mula mewujudkan persekitaran hidup yang sihat untuk mengurangkan risiko barah.

5. Elakkan pencemaran udara

Keadaan semasa sudah tercemar dengan pelbagai bahan pencemar, salah satunya ialah pencemaran udara. Tetapi anda yang tidak mahu menghidap barah jenis ini harus mengelakkannya seperti gas kimia, dan asap industri.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan topeng ketika anda berada di tempat yang penuh dengan asap dari kenderaan dan gas kimia.

7. Gaya hidup sihat

Bukan hanya menjaga keadaan badan yang sihat tetapi mental anda juga harus lebih berhati-hati. Mulailah menerapkan gaya hidup sihat seperti berfikir positif, berehat secukupnya, dan bersenam secara teratur.

8. Bersenam secara berkala

Terdapat begitu banyak jenis latihan yang boleh anda lakukan sendiri atau bersama orang lain. Salah satu kaedah terbaik untuk mencegah barah adalah berjalan kaki.

Anda yang mengalami tekanan boleh mencuba berjalan. Fikiran yang membuat anda tertekan akan dikeluarkan dari hati dan fikiran anda.

Bukan hanya mencegah barah, berjalan kaki juga dapat mencegah pelbagai penyakit seperti masalah jantung, obesiti dan diabetes. Senaman berjalan kaki sekurang-kurangnya 30 minit sehari sangat digalakkan.

Alternatif sukan lain adalah berenang. Sukan ini mempunyai banyak faedah yang dapat dilakukan oleh semua peringkat umur. Berenang secara berkala selama satu atau dua jam, dan berasa lebih sihat.

Anda perlu tahu bahawa berenang dapat meningkatkan kesihatan jantung, meningkatkan peredaran darah, mengikis lapisan kolesterol, dan menyingkirkan toksin lain di saluran darah.

Ini menjadikan risiko barah dalam tubuh seseorang akan berkurang.

Yoga juga dikenali sebagai rawatan yang dapat memberikan manfaat untuk minda, jiwa, dan tubuh. Semasa melakukan yoga, semua tenaga toksik dalam badan akan dibebaskan.

Pilihan terakhir yang boleh dilakukan oleh wanita dan lelaki adalah seni mempertahankan diri taichi. Seni mempertahankan diri Cina ini dapat meningkatkan kesihatan melalui latihan gerakan perlahan dan teknik pernafasan.

Tidak ramai yang mengetahui bahawa taichi adalah bentuk senaman yang baik untuk mencegah barah kamu tahu.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!