Kesihatan

Bye-bye tartar, inilah kaedah yang kuat untuk menyingkirkannya

Mulut dan gigi adalah bahagian badan yang sering tidak disedari. Sehingga ada kehadiran 'member baru' yang membuat anda merasa tidak selamat. Siapa kalau bukan tartar.

Membersihkan gigi dengan menggunakan sikat gigi, benang gigi, atau ubat kumur antiseptik tidak cukup untuk menjaga kesihatan gigi secara keseluruhan. Bakteria yang tersimpan di mulut akan tetap ada walaupun anda melakukan penyelenggaraan secara berkala.

Baca Juga: Mengenai Hives: Punca, Rawatan, dan Pencegahan

Mulut, tempat yang selesa untuk bakteria berkumpul

Muncul kerana pengumpulan plak pada gigi. Foto: //pixabay.com

Terdapat sekurang-kurangnya 700 bakteria yang hidup di dalam mulut. Bakteria ini bercampur dengan protein dan serpihan makanan dapat membentuk plak gigi. Plak yang mengandungi bakteria akan menutup gigi dan merosakkan enamel gigi dan menjadikan gigi menjadi berongga dan berliang.

Bukan itu sahaja, plak yang tidak dibersihkan dalam jangka masa panjang akhirnya mengeras dan berubah menjadi tartar. Tartar atau tartar (kalkulus pergigian) terbentuk di bawah dan di atas gusi anda.

Teksturnya yang kasar dan berliang boleh merosakkan gusi dan menyebabkan penyakit. Sekiranya itu berlaku, tartar hanya boleh dibersihkan dengan alat khas di doktor gigi. Tartar yang tidak dibersihkan segera boleh menyebabkan penyakit gusi progresif.

Tartar mencetuskan penyakit gusi

Menyebabkan penyakit gusi: //www.shutterstock.com

Penyakit gusi paling ringan adalah radang gusi pertumbuhan penyakitnya dapat dihentikan dengan rawatan rutin harian dan pembersihan berkala di doktor gigi. Penyakit gusi yang tidak dirawat boleh bertambah buruk periodontitis, keadaan di mana jurang antara gusi dan gigi dijangkiti bakteria.

Sistem kekebalan tubuh anda menghantar bahan kimia untuk melawan dan bercampur dengan bakteria dan perkara yang mereka keluarkan. Campuran boleh merosakkan tulang dan tisu yang memegang gigi di tempatnya.

Di samping itu, terdapat beberapa kajian yang menghubungkan bakteria pada penyakit gusi dengan penyakit jantung dan penyakit lain.

Baca Juga: Ujian Kesihatan Boleh Gagal, Ini Sebabnya

Cara menghilangkan tartar

Oleh itu, sebelum tartar membawa masalah kesihatan, ada baiknya mengetahui cara mencegah dan menghilangkannya seperti berikut:

  • Bersihkan plak
Gosok gigi secara berkala. Sumber gambar: //www.oralcareexpert.com/

Menurut Persatuan Pergigian Amerika, pengerasan plak dapat dielakkan dengan rajin menggosok gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari dengan sikat gigi yang lembut dan ubat gigi yang mengandungifluorida mengikut keselesaan anda.

Cara menggosok giginya mesti dilakukan dengan lembut dan pendek agar dapat membersihkannya dengan betul tanpa menggosok gigi dan gusi.

Plak terbentuk di antara gigi dan gusi anda, jadi gosok gigi pada sudut 45 darjah sehingga bulu dapat mencapai hujungnya. Jangan lupa juga membersihkan antara gigi anda dengan benang gigi atau floser air sehari sekali.

  • Ubat gigi yang diformulasikan

Sekiranya plak telah mengeras, gunakan ubat gigi yang dirumus khas untuk mengawal penumpukan tartar. Selain itu, ubat gigi dengan baking soda juga dapat digunakan untuk membantu membersihkan tartar.

  • Minum teh hijau

Satu kajian 2016 mengatakan bahawa kandungan teh hijau dapat mengurangkan bakteria di dalam mulut.

  • Makan buah dan sayur
Sayuran dan buah untuk mengekalkan kesihatan gigi. Foto: //www.shutterstock.com

Selain sihat, buah-buahan dan sayur-sayuran memaksa mulut mengunyah agak keras, sehingga menghasilkan air liur. Buah-buahan dan sayur-sayuran, serta permen karet bebas gula, dapat membantu mencuci mulut bakteria terkumpul.

  • Bersihkan di doktor gigi dengan kerap

Sekiranya tartar tersekat pada gigi dan gusi, doktor gigi boleh membersihkannya dengan alat. Kaedah penskalaan atau penanaman akar Ini boleh dilakukan secara berkala di doktor gigi. Membersihkan gigi dan gusi pada doktor gigi boleh dilakukan mengikut keadaan mulut.

Walau bagaimanapun, anda disyorkan untuk melakukannya pemeriksaan setiap enam bulan. Anda juga memerlukan pembersihan yang lebih kerap sekiranya gigi dan gusi anda terdedah kepada plak dan tartar.