Kesihatan

Sebab dan Cara Mengatasi Perut Buncit Walaupun Senaman Bersenam

Selain menjaga kesihatan anda, tentunya anda juga ingin mendapatkan bentuk badan yang ideal dari bersenam, bukan?

Tetapi apa yang berlaku jika anda rajin bersenam tetapi perut anda masih buncit? Ternyata ada beberapa sebab yang menjadikan keadaan ini berlaku.

Mulai dari teknik senaman yang kurang tepat hingga gangguan hormon. Mari lihat ulasan penuh di bawah!

Punca perut buncit walaupun rajin bersenam

Berikut adalah beberapa sebab yang membuat perut anda masih kempis walaupun anda telah rajin bersenam:

1. Teknik senaman yang tidak sesuai

Menjadi aktif sangat baik untuk kesihatan dan kesejahteraan anda secara keseluruhan, tetapi untuk mengurangkan lemak perut atau badan, anda harus memberi tumpuan kepada kekuatan dan jenis kardio.

Latihan kekuatan adalah alat yang baik untuk menurunkan lemak badan kerana ia membolehkan anda membakar lemak dan membina otot pada masa yang sama. Ini kerana otot lebih aktif secara metabolik daripada lemak.

Semakin banyak jisim otot yang anda miliki, semakin tinggi kadar metabolisme rehat. Ringkasnya, lebih banyak otot menyebabkan tubuh membakar lebih banyak kalori ketika badan dalam keadaan rehat.

2. Tahap tekanan sederhana tinggi

Salah satu kunci penting untuk mengatasi lemak perut adalah tidak mengalami tekanan! Tekanan yang terlalu banyak menyebabkan badan berlebihan menghasilkan kortisol, hormon stres.

Sekiranya ini berlaku, kadar metabolisme dapat dipengaruhi secara negatif. Kortisol menyebabkan orang makan lebih banyak, kurang tidur, dan boleh mempengaruhi daya tahan insulin.

Selain itu, kortisol juga berperanan dalam meletakkan tisu adiposa pusat (lemak perut). Oleh itu, jika anda berada dalam keadaan tertekan, sangat sukar untuk bergerak.

Sekiranya anda mengalami tekanan, cubalah bermeditasi atau melakukan yoga yang santai dan sihat.

Baca juga: Benarkah lemak perut dapat meningkatkan risiko diabetes? Inilah Fakta!

3. Pengambilan gula terlalu banyak

Makan makanan tinggi gula dapat menyebabkan lemak perut melekat dengan cepat, walaupun anda mengehadkan pengambilan kalori untuk menurunkan berat badan.

Cuba kurangkan gula, lemak tepu, dan makanan olahan putih seperti roti putih, pasta, beras, dan kentang. Jenis pengambilan ini dimetabolisme dengan cepat, mengakibatkan peningkatan kadar gula dalam darah, yang meningkatkan penyimpanan lemak.

Berasaskan diet anda pada daging tanpa lemak, sayur-sayuran dan lemak tak jenuh tunggal dan tak jenuh tunggal seperti yang terdapat dalam kacang dan alpukat.

4. Masalah hormon

Adakah anda telah melakukan senaman yang betul, makan secara berkhasiat, tidak dalam keadaan tertekan, tetapi masih berpanjangan walaupun anda telah bersenam dengan tekun? Sekiranya ini berlaku, cuba berjumpa pakar endokrinologi.

Perubahan hormon yang disebabkan oleh menopaus (penurunan kadar estrogen), PCOS (tubuh menghasilkan hormon lelaki, seperti androgen, berlebihan), sindrom metabolik, dan diabetes boleh menyebabkan badan anda mengumpul lemak di sekitar perut.

Dengan bekerja dengan pakar, mereka dapat membuat rancangan individu yang menangani masalah kesihatan dan tujuan untuk mengatasinya.

5. Gaya hidup yang tidak sihat

Gaya hidup yang tidak sihat dengan merokok, kurang tidur, diet tinggi gula dan lemak jenuh, minum alkohol, dan sebagainya juga menyukarkan lemak perut untuk menjauhkan diri.

Merokok, misalnya, Web MD mengatakan ada kajian yang mendapati bahawa merokok boleh menyebabkan pengumpulan lemak perut dan viseral yang lebih banyak.

Selain itu, kurang tidur juga mempengaruhi keseimbangan hormon kortisol. Oleh itu, jika anda ingin mendapatkan perut yang ideal, cubalah juga menjalani gaya hidup sihat, ya.

Baca Juga: 3 Latihan Rumah Ini Dijamin Membuat Enam Pek Abs

Petua untuk menghilangkan lemak perut

Jadi apa yang boleh kita lakukan untuk mempercepat kehilangan lemak perut? Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda cuba:

  • Cuba tambahkan lebih banyak latihan kekuatan untuk rutin senaman anda
  • Masukkan lebih banyak buah-buahan, sayur-sayuran dan biji-bijian dalam makanan anda
  • Meningkatkan intensiti latihan, satu kajian mendapati orang yang menyelesaikan program senaman intensiti tinggi kehilangan lebih banyak lemak perut daripada mereka yang mengikuti latihan intensiti rendah.
  • Tahap tekanan yang lebih rendah
  • Tidur sekurang-kurangnya 7 jam setiap malam
  • Periksa tahap hormon anda kepada doktor
  • Pilih diet yang sihat daripada diet bahagian yang dikurangkan

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!