Kesihatan

Mengalami Insomnia Akut? Anda boleh mencuba ubat tidur jenis ini

Sebilangan orang menghadapi masalah tidur pada waktu malam. Sudah tentu ia akan menyebabkan beberapa masalah kesihatan. Berikut adalah beberapa jenis pil tidur di farmasi bagi anda yang mengalami masalah tidur.

Apa itu pil tidur?

Sebilangan besar pil tidur diklasifikasikan sebagai hipnotik penenang, yang merupakan kelas ubat khas yang digunakan untuk mendorong atau mengekalkan tidur. Walaupun pil tidur ini berguna dalam jangka pendek, pil ini berpotensi menyebabkan ketagihan dan masalah dengan ingatan dan perhatian.

Ubat ini biasanya tidak digalakkan untuk rawatan masalah tidur jangka panjang. Sebelum meminumnya, berjumpalah terlebih dahulu dengan doktor anda untuk mengetahui dos dan kesan sampingan yang mungkin dialami.

Jenis pil tidur di farmasi

Sebilangan orang mengalami masalah tidur pada waktu malam atau insomnia. Tetapi jika anda melakukan senaman secara teratur, dan menghindari alkohol dan nikotin, tentu saja, anda dapat meningkatkan kitaran tidur anda dan mencegah insomnia.

Berikut adalah beberapa pil tidur yang paling berkesan di farmasi Berita Perubatan Hari Ini:

1. Ubat tidur di farmasi, iaitu melatonin

Pada waktu malam, otak menghasilkan hormon yang disebut melatonin. Hormon ini mengatur kitaran tidur seseorang sehingga dia bangun pada waktu pagi dengan memberi isyarat kepada tubuh bahawa sudah hampir waktunya tidur.

Otak anda akan menghasilkan kurang melatonin ketika anda bangun dan lebih banyak ketika anda tidur. Usia juga berperanan dalam penghasilan melatonin hormon ini, semakin tua seseorang, semakin kurang melatonin dihasilkan.

Ubat insomnia yang mengandungi melatonin cenderung efektif untuk orang yang mengalami gangguan tidur irama sirkadian, yang merupakan masalah dengan tertidur atau bangun tidur. Melatonin sangat berguna untuk orang seperti:

 • Mengalami jet lag
 • Mengalami masalah tidur pada waktu malam
 • Mengatasi kerja shift

Dalam beberapa tahun terakhir, pengeluar telah memasarkan makanan ringan dan minuman yang mengandung melatonin sebagai produk "relaksasi".

Makanan tambahan melatonin boleh didapati tanpa preskripsi di farmasi, pasar raya, dan kedai dalam talian. Ubat insomnia ini biasanya mempunyai dos 1-5 miligram (mg), dan seseorang harus meminumnya sebelum tidur.

2. Jenis pil tidur di farmasi adalah antihistamin

Antihistamin yang menenangkan dapat membantu orang yang mengalami masalah tidur pada waktu malam. Beberapa antihistamin, biasanya digunakan oleh orang untuk merawat alahan dan boleh membuat anda mengantuk.

Walaupun tidak semua antihistamin mempunyai kesan ini, kadang-kadang orang menggunakan antihistamin generasi pertama untuk membantu tidur atau menghilangkan ketegangan dan kegelisahan.

Berikut adalah antihistamin generasi pertama:

 • Diphenhydramine, bahan aktif dalam Benadryl
 • Doxylamine, bahan aktif di Unisom
 • Cyclizine, bahan aktif dalam Marezine

Sementara itu, antihistamin generasi kedua cenderung menyebabkan rasa mengantuk. Ubat insomnia ini untuk rawatan simptom alergi jangka panjang, dan tidak berkesan seperti pil tidur. Berikut adalah antihistamin generasi kedua yang tidak menenangkan:

 • Cetirizine, bahan aktif dalam Zyrtec
 • Loratadine, bahan aktif dalam Claritin
 • Fexofenadine, bahan aktif dalam Allegra

Seorang doktor boleh mengesyorkan antihistamin penenang, tetapi hanya sebagai penyelesaian jangka pendek. Walaupun tidak ketagihan, tubuh akan terbiasa dengan cepat, jadi keberkesanannya akan berkurang dari masa ke masa.

Baca juga: Boleh membuat anda mengantuk, adakah selamat mengambil CTM sebagai pil tidur?

3. Akar Valerian

Valerian adalah tumbuhan. Orang telah menggunakan harta perubatan ini sejak zaman Yunani kuno dan Rom. Akar valerian adalah ramuan biasa dalam suplemen herba yang digunakan untuk meningkatkan tidur, menghilangkan kegelisahan, dan menyokong kelonggaran.

Ubat insomnia jenis ini boleh didapati dalam pelbagai bentuk, seperti teh, cecair, dan kapsul.

Beberapa kajian klinikal seperti yang dilaporkan oleh dai Berita Perubatan Hari Ini menunjukkan bahawa mengonsumsi valerian dapat meningkatkan kesan kualiti tidur pada insomnia.

Walau bagaimanapun, tidak ada bukti yang mencukupi untuk mengesahkan sama ada akar valerian adalah alat bantu tidur yang berkesan. Alat bantu tidur berasaskan akar Valerian terdapat di farmasi, kedai makanan kesihatan dan kedai dalam talian.

Bilakah pil tidur boleh diambil?

Biasanya, seseorang yang mengalami insomnia akut disarankan untuk minum pil tidur tepat sebelum waktu tidur yang diinginkan. Baca arahan doktor mengenai pil tidur preskripsi jika anda ingin mengambilnya.

Arahan pada label mempunyai maklumat khusus mengenai ubat. Di samping itu, selalu beri masa yang cukup untuk tidur sebelum anda minum pil tidur di kaunter.

Perlu diingat, elakkan pengambilan alkohol jika anda ingin minum pil tidur. Mencampurkan alkohol dan pil tidur boleh memberi kesan penenang kedua-duanya. Bukan hanya itu, gabungan itu juga boleh menyebabkan seseorang berhenti bernafas dan berisiko mati.

Selain alkohol, jika anda perlu mengelakkan pengambilan limau gedang atau jus oren semasa mengambil pil tidur. Buah jenis ini dapat meningkatkan jumlah ubat yang diserap ke dalam aliran darah dan ubat akan bertahan lama di dalam badan.

Sekiranya tidak diperiksa, ini boleh menyebabkan masalah kesihatan dalam bentuk ubat penenang yang berlebihan. Hasutan adalah keadaan kehilangan kesedaran pada seseorang. Untuk itu, biasakan untuk bertanya kepada ahli farmasi atau doktor anda sebelum mengambil pil tidur.

Kesan sampingan dari pil tidur

Pil tidur mempunyai kesan sampingan yang sama dengan kebanyakan ubat lain. Doktor anda mungkin dapat memberi nasihat mengenai kemungkinan kesan sampingan sekiranya anda menghidap asma atau keadaan kesihatan yang lain.

Ubat insomnia boleh mengganggu pernafasan normal dan boleh membahayakan orang yang mempunyai masalah paru-paru kronik, asma, emfisema, atau bentuk penyakit paru-paru obstruktif kronik atau COPD yang lain.

Kesan sampingan dari pil tidur mungkin termasuk sensasi terbakar atau kesemutan, perubahan selera makan, sembelit, cirit-birit, pening, kesukaran menjaga keseimbangan, sakit kepala, dan bisul.

Bukan hanya itu, kesan sampingan lain dari pil tidur adalah bahagian badan bergetar secara tidak terkawal, penurunan mental, dan kelemahan.

Penting untuk mengetahui kemungkinan kesan sampingan sehingga perlu segera berhenti menggunakan ubat insomnia dan segera hubungi doktor untuk mengelakkan masalah kesihatan yang serius.

Kesan sampingan ubat insomnia yang lebih kompleks

Beberapa jenis pil tidur mempunyai kesan sampingan yang berpotensi berbahaya, termasuk parasomnia. Parasomies adalah pergerakan, tingkah laku, dan tindakan yang tidak dikenali seperti tidur sambil berjalan.

Semasa parasomnia, anda akan tertidur dan tidak menyedari apa yang telah berlaku. Parasomi dengan pil tidur adalah tingkah laku yang kompleks dan mungkin termasuk makan ketika tidur, menelepon, atau melakukan hubungan seks ketika tidur.

Mengemudi tidur juga boleh berlaku sebagai kesan sampingan yang serius. Walaupun jarang berlaku, masalah parasomnia ini sukar dikesan setelah ubat insomnia mula berfungsi.

Bolehkah anda mempunyai alergi terhadap pil tidur di kaunter?

Sebilangan orang boleh mengalami reaksi alergi terhadap sebarang ubat, termasuk pil tidur di kaunter atau di kaunter. Oleh itu, orang yang mempunyai reaksi alergi terhadap pil tidur di kaunter perlu mengelakkan pengambilannya.

Penting untuk berbincang dengan doktor anda pada hari pertama anda melihat tanda-tanda alahan. Gejala atau tanda bahawa seseorang mempunyai alergi terhadap pil tidur yang perlu diketahui termasuk:

 • Penglihatan kabur atau masalah lain dengan kesihatan mata.
 • Sakit dada atau kesukaran bernafas.
 • Tekak seperti ditutup sehingga terasa sukar untuk ditelan.
 • Denyutan jantung cepat.
 • Bengkak mata, muka, bibir, lidah, atau tekak.

Bukan hanya itu, pil tidur tanpa preskripsi juga mempunyai kesan sampingan serius yang cukup mematikan. Salah satunya adalah anafilaksis atau reaksi alergi akut. Kesan sampingan lain yang mungkin berlaku adalah angioedema, iaitu pembengkakan muka yang teruk.

Adakah pil tidur menyebabkan ketagihan?

Untuk insomnia jangka panjang, doktor anda mungkin menetapkan ubat tidur selama beberapa minggu. Walau bagaimanapun, setelah penggunaan biasa untuk jangka masa yang lebih lama, beberapa ubat tidur seperti benzodiazepin atau agonis benzodiazepin mungkin berhenti berfungsi apabila anda membantu mentolerir ubat tersebut.

Seseorang boleh menjadi bergantung secara psikologi pada ubat. Tanpa pil tidur di kaunter yang biasa anda minum, anda mungkin sukar tidur.

Sekiranya ini berlaku, ini boleh menjadi tanda ketergantungan fizikal atau emosi dan juga kedua-duanya. Perlu diingat, penggunaan pil tidur jangka panjang sebenarnya boleh mengganggu tidur.

Cara terbaik untuk mengelakkan berlakunya ketergantungan fizikal atau emosi pada pil tidur adalah dengan mengikuti arahan doktor anda. Pastikan berhenti menggunakan ubat apabila disyorkan untuk mengelakkan masalah kesihatan yang lebih serius.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.