Kesihatan

Ibu, Inilah Cara Membersihkan Puting Anda Dengan Betul

Membersihkan puting mesti dilakukan dengan cara yang betul. Terutama untuk wanita hamil atau baru sahaja melahirkan, kerana penting bagi si kecil anda mendapat susu ibu.

Ayuh, mari kita lihat perbincangan mengenai petua bagaimana merawat dan membersihkan puting susu ibu hamil di bawah!

Baca Juga: Adakah Ibu Menyusu Tetapi Ingin Makan Pedas, Adakah Ia Mempengaruhi Susu Payudara?

Cara membersihkan puting susu ibu hamil

Semasa mengandung, anda mungkin mula merasakan perubahan pada payudara anda. Bermula dari penampilan kesakitan dan areola semakin gelap.

Bagaimana membersihkan dan merawat puting susu semasa mengandung dan bersiap untuk menyusu? Inilah beberapa petua!

1. Pakai coli jenis yang betul

Semasa hamil, payudara anda mungkin akan bertambah besar, jadi anda juga harus menggunakan bra baru dengan ukuran yang tepat.

Sentiasa ingat untuk memakai coli dengan ukuran yang tepat untuk mengelakkan rasa tidak selesa dan tekanan kerana ketat.

Elakkan bra ketat dengan kabel bawah, sebaliknya pilih coli kapas dengan pelapisan lembut. coli kurang berkabel cenderung menghalang pengeluaran susu kerana menyekat saluran susu.

Anda juga boleh mencari coli yang menawarkan sokongan punggung kanan, yang penting untuk membesarkan payudara.

2. Urut

Puting boleh menjadi kering, dan retak semasa kehamilan. Oleh itu, penting untuk mengekalkan kelembapan di sekitar kawasan puting.

Ibu boleh melakukan urutan menggunakan minyak zaitun atau minyak kelapa dan kemudian mengurut perlahan pada puting susu sebelum mandi.

Mengurut payudara dengan minyak kelapa juga dapat membantu peredaran darah, mengangkatnya, mengencangkannya, dan mencegah payudara kendur yang biasa terjadi semasa kehamilan.

Baca juga: Sebab dan Petua Mengatasi Susu Payudara yang Bocor untuk Ibu Menyusu

3. Jaga kebersihannya

Puting cenderung mengeluarkan kolostrum (bahan kuning susu) terutamanya pada trimester terakhir. Perkara ini sering berlaku dan penting bagi anda untuk menukar coli untuk mengelakkan puting terlalu basah.

Kerana puting basah boleh menyebabkan retakan dan jangkitan. Anda juga boleh menggunakan pembalut payudara untuk memastikan puting anda kering.

Juga, ingat untuk mencuci puting dengan kerap untuk mengelakkan cecair membentuk kerak di sekitarnya.

4. Jangan gunakan sabun di kawasan puting

Ibu, ingat untuk tidak membersihkan puting dengan membilasnya dengan sabun.

Selain menjadikan kawasan puting kering, ini juga dapat menyebabkan puting retak menyebabkan rasa tidak selesa.

5. Gunakan krim pelembap

Cara seterusnya untuk merawat dan membersihkan puting susu semasa mengandung adalah menggunakan krim pelembap.

Setelah anda keluar dari mandi, ada baiknya anda menggunakan krim pelembap pada puting anda jika terasa terlalu kering.

6. Gunakan pad puting

Sebilangan wanita mungkin mengalami luka pada puting yang sukar dirawat. Anda boleh mendapatkan pelindung puting, yang boleh digunakan sebagai bantal antara pakaian dan puting untuk mengelakkan kesakitan menjadi semakin teruk.

7. Cara merawat puting rata

Sekiranya puting anda rata atau terbalik (ke dalam), tanyakan kepada doktor atau bidan anda tentang cara memakai pelindung payudara atau cengkerang payudara dalam beberapa minggu terakhir kehamilan.

Cangkang plastik ini dapat membantu mendorong puting untuk menonjol. Puting yang menonjol memudahkan bayi menyusu.

Cara membersihkan puting susu ibu yang menyusu

Selepas melahirkan, anda harus bersedia untuk memberi susu kepada anak anda. Oleh kerana ia akan bersentuhan langsung dengan bayi, puting mesti dibersihkan dengan cara yang betul.

Berikut adalah beberapa petua mengenai cara membersihkan dan merawat puting susu bagi ibu yang sedang atau akan menyusui:

1. Bersihkan kawasan puting dengan air secukupnya!

Bersihkan kawasan puting hanya dengan air, jangan gunakan sabun. Areola mengandungi kelenjar Montgomery yang menghasilkan minyak yang melembapkan dan melindungi puting.

Sabun dan gel mandi boleh menghilangkan minyak semula jadi ini, yang boleh menyebabkan kekeringan dan kerengsaan pada puting.

2. Jangan gosok puting anda!

Cara seterusnya untuk membersihkan puting susu adalah, jangan sekali-kali menggosoknya dengan kuat.

Apabila anda ingin mengeringkan kawasan puting, biarkan kering sendiri atau anda boleh menggunakan tuala lembut.

3. Tidak perlu membersihkan puting susu sebelum menyusu

Anda tidak perlu membersihkan payudara atau puting sebelum menyusu. Sebenarnya, bakteria dari permukaan payudara dapat membantu mengembangkan mikrobioma usus bayi.

Susu ibu yang segar dapat membantu menyembuhkan puting yang rosak, jadi cubalah mengurut beberapa tetes ke dalamnya sebelum dan sesudah menyusui.

Rujuk masalah kesihatan untuk ibu dan keluarga melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, Muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!