Kesihatan

Hati Bocor pada Bayi: Sebab, Gejala dan Cara Mengatasinya

Penyakit jantung kongenital adalah kelainan struktur jantung yang wujud sejak lahir. Keadaan ini berbeza-beza, dari jantung yang bocor pada bayi hingga bentuk jantung yang tidak sempurna.

Walaupun keadaan jantung yang bocor pada bayi atau penyakit jantung kongenital telah berlaku sejak lahir, gejala atau tanda boleh timbul di kemudian hari. Berikut adalah tinjauan lanjut mengenai penyakit jantung kongenital pada kanak-kanak.

Apa yang menyebabkan jantung bocor pada bayi?

Pembentukan struktur jantung boleh menjadi tidak sempurna sekiranya terdapat gangguan semasa kehamilan. Jantung itu sendiri mula terbentuk pada hari ke-15 kehamilan dan selesai pada hari ke-50 dan jantung sudah menjalankan fungsinya pada usia kehamilan 7 hingga 8 minggu.

Sekiranya terdapat pembentukan yang tidak sempurna, itulah yang menjadikan bayi dilahirkan dengan penyakit jantung kongenital, termasuk jantung yang bocor pada bayi. Malangnya, sehingga 90 peratus penyebab pembentukan jantung yang tidak sempurna tidak diketahui dengan pasti.

Tujuh peratus disyaki disebabkan oleh jangkitan termasuk faktor pemakanan dan persekitaran dan sekitar 3 peratus dipengaruhi oleh faktor genetik, seperti yang ditulis di laman web rasmi Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI).

Sekiranya anda mempunyai jantung yang bocor pada bayi anda

Masalah penyakit jantung kongenital boleh berbeza-beza, ada dalam bentuk jantung bocor pada bayi di injap jantung, bocor di septum dan gangguan lain yang terjadi pada saluran darah.

Dari pelbagai masalah penyakit jantung kongenital, ada yang menyebabkan penurunan kadar oksigen darah secara keseluruhan. Ini kemudian menjadikan bayi kelihatan biru atau disebut sianotik.

Walau bagaimanapun, tidak semuanya menyebabkan keadaan yang sama. Kerana ada juga anak-anak dengan cacat jantung kongenital tetapi kelihatan seolah-olah mereka normal atau disebut acyanotic.

Bukan hanya jantung bocor pada bayi, berikut adalah beberapa jenis jantung kongenital yang lain

Seperti yang telah disebutkan terdapat pelbagai jenis kecacatan jantung kongenital. Dilaporkan dari Garis Kesihatan, dari pelbagai jenis yang ada, dapat dibahagikan kepada 3 kategori utama, iaitu:

Keabnormalan injap jantung

Injap jantung yang bertugas mengarahkan aliran darah bocor. Ini mengganggu keupayaan jantung untuk mengepam darah dengan betul.

Kecacatan di dinding jantung

Dinding jantung tidak berkembang dengan baik atau mungkin ada kebocoran. Ini menyebabkan darah kembali ke jantung atau menumpuk di tempat yang tidak sepatutnya.

Masalah dengan dinding jantung ini memaksa jantung bekerja lebih keras daripada jantung yang terbentuk dengan sempurna. Ini juga boleh menyebabkan tekanan darah tinggi.

Gangguan saluran darah

Arteri dan urat yang membawa darah ke jantung dan kembali ke badan tidak berfungsi dengan baik. Ini dapat menyekat darah dan menyebabkan komplikasi kesihatan.

Gejala penyakit jantung kongenital

Walaupun terdapat pelbagai jenis keadaan, secara umum ia akan menyebabkan gejala seperti:

 • Bibir, kulit dan jari biru
 • Sesak nafas atau sukar bernafas
 • Berat bayi rendah
 • Pertumbuhan yang tertangguh
 • Susah minum susu
 • Sakit dada

Sementara itu, gejala lain juga boleh muncul beberapa tahun setelah anak dilahirkan, seperti:

 • Irama jantung yang tidak normal
 • Pening
 • Lemah
 • Keletihan

Adakah jantung yang bocor pada bayi dapat disembuhkan?

Rawatan mungkin, tetapi bergantung kepada keparahannya. Ada yang mengalami kegagalan jantung pada bayi dalam tahap ringan dan dapat sembuh dengan sendirinya.

Walaupun ada juga yang memerlukan rawatan dan beberapa rawatan yang mungkin dilakukan termasuk:

Pentadbiran ubat-ubatan

Sebilangan ubat yang digunakan biasanya membantu jantung bekerja dengan lebih berkesan. Terdapat juga ubat untuk mengawal degupan jantung, jika degupannya tidak teratur.

Alat implan

Peranti yang boleh dipasang atau defibrilator kardioverter yang dapat ditanamkan (ICD) serta alat pacu jantung. Dalam keadaan tertentu alat pacu jantung digunakan untuk membantu mengatur degupan jantung yang tidak normal, dan ICD dapat memperbaiki degupan jantung tidak teratur yang mengancam nyawa.

Kateter untuk kebocoran jantung pada bayi

Kateterisasi adalah teknik yang digunakan untuk membetulkan masalah pada jantung tanpa pembedahan langsung. Prosedur ini melibatkan memasukkan tiub ke dalam urat di kaki dan mengarahkannya ke jantung.

Kemudian doktor akan memasukkan alat kecil ke dalam tiub untuk membetulkan masalah pada jantung.

Pembedahan jantung terbuka

Sekiranya prosedur kateterisasi tidak membantu, pakar bedah akan melakukan pembedahan jantung terbuka. Operasi ini segera menutup jantung yang bocor pada bayi. Pembedahan juga boleh dilakukan untuk merawat masalah saluran darah.

Pemindahan

Walaupun jarang berlaku tetapi ada keadaan yang memerlukan prosedur pemindahan. Yaitu menggantikan hati anak dengan hati yang sihat dari penderma.

Kanak-kanak yang hidup dengan penyakit jantung kongenital

Sebilangan masalah jantung kongenital dikesan dengan segera semasa bayi, tetapi ada yang tidak dikesan sehingga anak membesar. Sebagai orang dewasa, ia menyebabkan gejala seperti:

 • Susah bernafas
 • Sakit dada
 • Kesukaran bersenam
 • Letih dengan mudah

Sekiranya kemudian dikesan, orang itu memerlukan rawatan. Jenis rawatan juga akan disesuaikan dengan diagnosis doktor. Ada yang hanya memerlukan pemantauan kesihatan, ada yang memerlukan ubat dan ada yang memerlukan pembedahan.

Terdapat juga mereka yang telah menerima rawatan perubatan ketika kecil, kambuh sebagai orang dewasa. Perlu pemeriksaan lebih lanjut untuk menentukan keadaan yang berkembang. Sebelum menjalankan rawatan selanjutnya, perlu mengkaji semula rawatan yang telah diperoleh sebelumnya.

Demikian beberapa maklumat mengenai penyakit jantung kongenital, termasuk kebocoran jantung dan juga beberapa rawatan perubatan yang dapat dilakukan untuk si kecil anda.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan jantung pada kanak-kanak? Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!