Kesihatan

Jangan keliru, berikut adalah jenis pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit anda!

Mempunyai kulit yang halus, licin, dan bercahaya adalah impian setiap wanita. Untuk mendapatkannya, penjagaan yang sesuai dengan keperluan kulit. Memilih mencuci muka yang betul adalah salah satu daripadanya.

Terdapat beberapa jenis kulit, seperti kulit berminyak, kulit kering, hingga kulit rawan jerawat.

Mengetahui jenis pencucian muka yang betul adalah penting. Sebabnya, jarang sekali cuci muka sesuai untuk semua jenis kulit.

Cara mengetahui sabun muka yang baik

Untuk menentukan sabun muka yang terbaik, anda mesti terlebih dahulu mengetahui jenis sabun yang diperlukan oleh kulit wajah. Sebabnya, sabun pencuci muka mesti dapat membersihkan kulit dengan lembut secara berkesan dan tidak merosakkan penghalang kulit.

Sementara itu, cara memilih sabun muka yang baik adalah:

  • Sabun yang tidak mengeringkan kulit selepas digunakan
  • Mengimbangkan tahap pH kulit
  • Bersihkan kotoran di wajah sehingga bersih
  • Mampu membersihkan kotoran hingga ke liang pori

Faktor penting lain yang perlu dipertimbangkan ketika memilih mencuci muka adalah mengetahui sama ada produk tersebut mengandungi surfaktan tiruan yang dapat mengimbangkan pH kulit.

Sekiranya anda menggunakan sabun dengan formula yang tidak sesuai dengan kulit anda, ia akan menyebabkan kegatalan.

Mencuci muka berdasarkan jenis kulit

Setelah mengetahui cara mencuci muka yang baik, anda mesti tahu jenis sabun apa yang sesuai untuk jenis kulit wajah anda. Sebagai,

Kulit kering

Sekiranya anda mempunyai kulit kering, anda harus memilih pencuci muka yang lembut yang mengandungi bahan pelembap dan asid lemak dalam bentuk minyak. Kandungan petrolatum, lanolin, dan minyak mineral adalah jenis pencuci muka yang tepat untuk kulit kering.

Bukan itu sahaja, cari pembersih yang bersifat hypoallergenic, bebas dari wangian, bahan kimia atau alkohol dan mempunyai formula bebas busa.

Untuk mengelakkan kulit menjadi lebih kering, juga penting untuk mengelakkan sabun dan pembersih antibakteria yang menyebabkan pengelupasan, seperti salisilat atau asid glikolik.

Kulit berminyak

Pencuci muka yang sesuai untuk jenis kulit berminyak semestinya mengandungi bahan seperti lidah buaya dan minyak pokok teh. Ini kerana kedua-dua bahan ini dipercayai dapat menyeimbangkan pengeluaran minyak pada kulit.

Elakkan juga pembersih yang mengandungi minyak atau alkohol, ini hanya akan menjadikan pengeluaran minyak pada wajah meningkat.

Sekiranya anda mempunyai kulit yang rawan jerawat, basuh muka anda dua kali sehari dengan pembersih berasaskan asid salisilik. Asid salisilik itu sendiri dapat membersihkan liang-liang yang tersumbat dan membuang lebihan minyak.

Kulit gabungan

Keadaan kulit gabungan akan mendapat manfaat dari pembersih yang sangat lembut. Untuk mengelakkan kerengsaan kulit, gunakan pencuci muka yang bebas wangian, hypoallergenic, bebas paraben, dan bebas sabun.

Kulit sensitif dan rawan jerawat

Dari segi membersihkan jerawat untuk jenis kulit sensitif, penting untuk mempertimbangkan ramuannya dengan teliti, kerana ia akan mencetuskan jerawat tumbuh.

Cuba cari produk dengan konsistensi ringan. Anda harus mengelakkan semua jenis pencuci muka yang mengandungi minyak, kerana ia akan menyumbat liang dan menyebabkan kerengsaan kulit dan meningkatkan rembesan sebum.

Pilih produk yang mengandungi bahan semula jadi yang ringan dan berkesan untuk membuang sel kulit mati. Kandungan teh hijau boleh menjadi pilihan untuk kulit sensitif dan jerawat.

Baca Juga: 6 Petua Mengekalkan Kuku yang Sihat Supaya Kuat Dan Tidak Mudah Patah

Pencuci muka yang lain

Mengetahui perbezaan antara setiap jenis kulit dapat membantu anda memilih sabun mana yang sesuai untuk kulit wajah anda. Untuk mendapatkan hasil yang lebih bersih, anda juga boleh menggunakan bantuan pencuci muka yang lain sebelum menggunakan pencuci muka.

Berikut adalah beberapa jenis pembersih muka dan penggunaannya mengikut jenis kulit:

  • Pembersih gel, kulit berminyak dan kombinasi
  • Pembersih krim, kulit kering dan sensitif
  • Pembersih busa, kulit berminyak dan gabungan
  • Pembersih minyak, boleh digunakan pada semua jenis kulit
  • Pembersih tanah liat, kulit berminyak dan gabungan
  • Air Micellar, kulit kering dan sensitif

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit anda, maka berjumpa dengan pakar dermatologi anda.

Atau anda juga boleh berunding secara dalam talian melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!