Kesihatan

Tetanus

Tetanus adalah penyakit yang tidak boleh dipandang rendah. Data yang dikeluarkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) kata, prevalensi tetanus masih membimbangkan, walaupun jumlah kes cenderung menurun dari tahun ke tahun.

Pada tahun 2018, tidak kurang dari 70 ribu orang di seluruh dunia mati akibat penyakit ini. Jangkitan bakteria yang sangat cepat dikatakan menjadi sebab utama jumlah kes yang timbul.

Dengan kadar kematian yang agak tinggi, sebaiknya perhatikan pelbagai pencetus dan gejala penyakit ini. Ayuh, dapatkan maklumat lengkap mengenai tetanus dengan ulasan berikut.

Apa itu tetanus??

Tetanus adalah penyakit yang disebabkan oleh toksin bakteria yang menyerang sistem saraf, mencetuskan kontraksi otot yang sangat menyakitkan. Pengecutan ini biasanya berlaku di rahang dan leher.

Bakteria yang menyebabkan tetanus adalah: blostridium tetani (c. tetany) Bakteria ini mengeluarkan toksin yang sangat kuat yang secara langsung menyerang sistem saraf manusia melalui aliran darah.

Tetanus adalah penyakit berbahaya, kerana menyebabkan kematian. Penyakit ini boleh mengganggu kemampuan seseorang untuk bernafas.

Baca juga: Pelbagai Pilihan Salap Menghilangkan Parut Berkesan

Apa yang menyebabkan tetanus??

Seperti disebutkan di atas, penyebab utama tetanus adalah bakteria c. tetani. Bakteria ini mempunyai jangka hayat yang agak lama di luar badan, yang paling sering dijumpai di sisa haiwan dan tanah yang tercemar.

Apabila bakteria ini memasuki badan, mereka akan tumbuh dengan cepat, kemudian melepaskan toksin tetanospasmin. Apabila racun memasuki aliran darah, ia akan menyebar ke seluruh badan.

Selain luka atau jangkitan pada kulit, bakteria c. tetani juga boleh memasuki badan menggunakan medium tusukan objek tajam. Oleh itu, segera bersihkan luka dengan bersih untuk mengelakkan perkembangan jangkitan.

Bakteria ini juga dapat masuk ke dalam tubuh melalui gigitan haiwan atau serangga, walaupun jumlahnya agak kecil.

Siapa yang lebih berisiko terkena tetanus?

Setiap orang yang tidak pernah mendapat suntikan tetanus mempunyai risiko yang sama untuk mendapat penyakit ini.

Namun, orang-orang dengan pekerjaan tertentu seperti petani, pemadam kebakaran, dan pembinaan, atau tukang kebun, dianggap mempunyai risiko yang lebih tinggi.

Angka kematian dari tetanus paling tinggi pada bayi dan orang tua.

Apakah tanda dan gejala tetanus?

Gejala atau tanda tetanus biasanya muncul kira-kira 10 hari selepas jangkitan awal. Walaupun, ini tidak boleh dijadikan penanda aras. Kerana, tidak sedikit yang mengalami gejala penyakit ini pada hari ke-4 setelah jangkitan pertama.

Secara amnya, semakin dekat racunnya c. tetani dengan pusat saraf, semakin cepat tempoh pengeraman bakteria.

Gejala tetanus yang paling biasa adalah kekejangan otot dan kekejangan. Kejang boleh bermula di rahang, kemudian merebak ke leher dan tekak. Akibatnya, anda mungkin sukar menelan makanan atau minuman.

Selain itu, gejala biasa yang biasanya akan muncul adalah:

 • Darah dalam tinja.
 • Cirit-birit.
 • Suhu badan terus meningkat.
 • Sakit tekak.
 • Sensitif untuk disentuh.
 • Sakit kepala.
 • Degupan jantung.
 • Berpeluh.

Apa kemungkinan komplikasi tetanus?

Sekiranya pesakit dengan tetanus tidak mendapat rawatan serius, tidak mustahil bakteria pencetus akan menguasai tubuh. Akibatnya, pelbagai komplikasi penyakit lain dapat terjadi, seperti:

 • radang paru-paru aspirasi, iaitu radang paru-paru yang disebabkan oleh kemasukan benda atau bahan asing ke dalam organ pernafasan. Dalam kes ini, bakteria c. tetani berjaya menyusup ke paru-paru.
 • sawan tonik, Ini adalah keadaan ketika jangkitan telah merebak ke otak. Apabila keadaan ini berlaku, sawan tidak hanya berlaku di satu bahagian badan, tetapi beberapa organ sekaligus.
 • patah tulang, keadaan di mana banyak bahagian tulang patah kerana kekejangan otot kronik.
 • embolisme pulmonari, adalah penyumbatan pada paru-paru. Akibatnya, pesakit dengan penyakit tetanus akan mengalami kesukaran bernafas. Pada tahap ini, terapi oksigen atau ventilator sangat diperlukan.
 • laringospasme, iaitu kekejangan pada otot pita suara yang menyebabkan pesakit dengan penyakit tetanus sukar bercakap dan bernafas. Komplikasi ini boleh mengakibatkan kematian.
 • kegagalan buah pinggang akut, Ini adalah keadaan di mana otot mengalami kekejangan yang teruk. Ini boleh merosakkan beberapa bahagian penting buah pinggang, termasuk mencetuskan kebocoran protein ke dalam air kencing.

Bagaimana merawat dan merawat tetanus?

Petikan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), hingga kini, tidak ada ubat perubatan yang dapat membunuh bakteria ini. Vaksin yang ada hanya berfungsi dengan menangani komplikasi dan kesan racun itu sendiri.

Selain itu, pemberian vaksin hanya dapat menghambat atau menghentikan penyebaran toksin yang disebarkan oleh bakteria. Vaksin ini biasanya dimasukkan ke dalam tubuh pesakit melalui suntikan atau suntikan.

Rawatan tetanus di doktor

Apabila anda menghidap tetanus, doktor atau pegawai perubatan akan memberikan rawatan, terutama membersihkan luka dan mengambil kotoran di dalamnya jika ada.

Segala luka terbuka akibat penyakit tetanus mesti mendapat perhatian serius, untuk mencegah jangkitan. Luka yang memerlukan rawatan perubatan segera termasuk:

 • Luka bakar yang mempengaruhi pelbagai tisu kulit.
 • Jenis luka tusukan dari objek yang telah tercemar.
 • Sakit terbuka dengan kesakitan yang tidak reda setelah enam jam dari jangkitan pertama.
 • Luka dari pembedahan yang tidak sembuh setelah beberapa jam.

Mana-mana pesakit dengan luka di atas harus menerima suntikan tetanus immunoglobulin (TIG) secepat mungkin. TIG mempunyai antibodi yang dapat menghambat penyebaran bakteria c. tetani.

Dalam beberapa kes, doktor akan melakukan prosedur pembedahan pada pesakit dengan penyakit tetanus. Tujuannya adalah untuk membuang tisu otot yang telah dijangkiti dan atau yang telah rosak. Prosedur ini dipanggil debridemen.

Selain itu, beberapa pesakit dengan tetanus mungkin memerlukan ventilator. Alat ini diperlukan semasa pesakit mengalami komplikasi yang mengganggu saluran pernafasan.

Cara merawat tetanus secara semula jadi di rumah

Sebelum memutuskan untuk mendapatkan rawatan perubatan, tidak ada salahnya melakukan pertolongan cemas secara bebas untuk luka yang ada, sama ada luka tikaman atau jangkitan. Anda boleh melakukan langkah-langkah berikut:

 • Bersihkan luka. Ketika pertama kali anda melihat luka terbuka, segera bersihkan luka dengan air yang mengalir. Sebelum mencuci, jangan pernah menutup luka supaya bakteria tidak terperangkap di kawasan jangkitan.
 • Mengawal pendarahan. Sekiranya luka berdarah, segera tekan tekanan agar darah tidak terus mengalir.
 • Gunakan krim antibiotik. Krim atau salap ini akan membantu mencegah penyebaran bakteria, sekurang-kurangnya buat sementara waktu. Krim juga dapat memperlambat pertumbuhan bakteria yang memicu tetanus.
 • Tutup luka. Setelah membersihkan dengan air bersih dan menggunakan krim, tutup luka untuk mengelakkan terkena bakteria lain yang boleh memperburuk keadaan.
 • Tukar berpakaian. Anda perlu menukar pembalut atau pembalut luka yang selalu digunakan. Ini juga berlaku walaupun setelah mendapat rawatan perubatan. Pembalut kotor adalah tempat yang sesuai untuk bakteria berkembang maju.

Baca juga: 6 Serangan Jantung Pertolongan Cemas yang Perlu Anda Ketahui

Apa ubat tetanus yang biasa digunakan?

Setelah pesakit dengan tetanus diberikan langkah rawatan awal dalam bentuk membersihkan luka dan lain-lain. Selanjutnya, pesakit dengan tetanus biasanya akan diberi ubat khas dalam bentuk:

 • Antitoksin, berfungsi sebagai peneutralan toksin yang telah dilepaskan oleh bakteria c. tetani.
 • Antibiotik, berfungsi melawan penyebaran bakteria c. tetany dalam peredaran darah.
 • Vaksin, diberikan sejurus selepas doktor menetapkan diagnosis tetanus kepada pesakit.
 • penenang otot, berfungsi untuk melegakan kekejangan otot yang boleh menyebabkan kekejangan.
 • Ubat lain seperti magnesium sulfat, berfungsi untuk mengawal aktiviti otot yang tidak disengajakan.

Bagaimana cara mencegah tetanus?

Cara terbaik untuk mengelakkan penyakit ini adalah dengan meminimumkan kejadian luka terbuka. Sekiranya terdapat kecederaan, anda boleh menggunakan pertolongan cemas yang dinyatakan di atas.

Sebilangan besar kes tetanus biasanya berlaku pada orang yang tidak atau tidak pernah menerima vaksin. Proses vaksinasi biasanya dilakukan pada usia muda, iaitu pada usia sifar hingga enam tahun. Walaupun begitu, anda masih boleh melakukannya di hospital terdekat.

Nah, itu ulasan lengkap tetanus yang perlu anda ketahui. Ayuh, perhatikan sedikit luka pada kulit untuk mengurangkan risiko dijangkiti bakteria ini!

Suntikan tetanus

Dilaporkan dari Garis KesihatanBakteria yang menyebabkan tetanus adalah c. tetani, boleh memasuki badan melalui luka terbuka. Apabila ini terjadi kepada anda, salah satu cara yang dapat dilakukan untuk mengatasi jangkitan bakteria, adalah dengan mendapatkan suntikan tetanus.

Selain mencegah penyebaran bakteria menjadi lebih luas, suntikan tetanus juga dapat membantu anda menghindari penularan penyakit bakteria lain, seperti difteria dan pertusis (batuk rejan). Terdapat beberapa jenis suntikan tetanus, iaitu:

 1. DTaP, yang diberikan kepada kanak-kanak di bawah umur 7 tahun.
 2. Untuk kanak-kanak dan orang dewasa yang lebih tua, pencegahan tetanus dilakukan dengan memberikan vaksin tetanus jenis Tdap
 3. Sementara itu, untuk mencegah tetanus dan difteria pada anak yang lebih muda, vaksin tetanus yang digunakan adalah jenis DT dan Td.

Serum anti-tetanus

Mencegah penularan tetanus juga dapat dilakukan melalui pemberian serum anti-tetanus.

Juga dikenali sebagai tetanus immunoglobulin, pemberian serum anti-tetanus biasanya dilakukan jika imuniti tubuh terhadap penyakit ini tidak ada atau tidak sempurna.

Ini dapat terjadi jika Anda sama sekali tidak memiliki vaksin tetanus, atau belum menerima dos penuh vaksin tetanus. Kaedah pentadbiran biasanya dilakukan semasa proses pembersihan luka dengan dos yang telah ditentukan.

Bahaya tetanus

Tetanus adalah penyakit serius yang boleh merosakkan sistem saraf di dalam badan anda. Penyakit ini boleh menyebabkan kontraksi otot yang sangat menyakitkan, terutama pada rahang dan leher. Bahaya tetanus juga dapat mengganggu kemampuan anda bernafas dan bahkan boleh mengancam nyawa.

Oleh itu, jangan memandang ringan penyakit ini, kerana pengabaian atau pengendalian yang tidak betul boleh menyebabkan pelbagai kesan maut, termasuk kematian. Segera berjumpa doktor sekiranya:

 • Luka tidak sembuh.
 • Luka dalam.
 • Terdapat kotoran di bahagian luka.
 • Vaksinasi yang belum selesai.

Suntikan tetanus semasa kehamilan

Selama kehamilan, terdapat beberapa jenis vaksin yang disarankan untuk diambil, dan beberapa harus ditunda. Untuk mencegah tetanus, wanita hamil diizinkan melakukan suntikan tetanus, tetapi dengan syarat vaksin yang diberikan adalah jenis Tdap yang dilemahkan.

Satu dos vaksin Tdap disyorkan setiap kali anda hamil. Tujuannya adalah untuk melindungi bayi dari risiko batuk rejan (pertusis). Sebaik-baiknya vaksin ini harus diberikan antara minggu ke-27 dan ke-36 kehamilan.

Jenis tetanus

Tetanus terbahagi kepada empat jenis. Masing-masing mempunyai ciri yang berbeza. Empat jenis tetanus adalah tetanus umum, tetanus lokal, tetanus cephalic, dan tetanus neonatal.

1. Tetanus biasa

Jenis tetanus ini adalah salah satu yang paling biasa di hampir 80 peratus pesakit. Tanda yang paling biasa yang dapat diperhatikan adalah kekejangan otot rahang selama beberapa minit, terutama apabila terdapat rangsangan dari sentuhan, cahaya, dan suara.

Sekiranya tidak dirawat dengan betul, sawan boleh berterusan selama berminggu-minggu, dan pemulihan boleh memakan masa berbulan-bulan. Kejang yang berlaku biasanya disertai demam, tekanan darah tinggi, degupan jantung yang cepat, dan berpeluh.

Dalam kes tertentu, rahang boleh 'terkunci' dan tidak bergerak. Ini kerana tetanospasmin telah menyerang saraf motorik, yang mencetuskan kontraksi pada otot di leher.

2. Tetanus tempatan

Tetanus setempat biasanya berlaku sebelum tetanus umum. Tidak seperti jenis tetanus sebelumnya, racun pada tetanus jenis ini hanya menyerang otot di bahagian badan tertentu, atau bersifat tempatan.

Tetanus setempat sangat jarang berlaku. Peratusannya hanya satu peratus daripada keseluruhan kes. Walaupun begitu, jangan diabaikan kerana boleh membawa maut.

Baca juga: Jenis Luka Bakar dan Rawatan yang Betul

3. Tetanus cephalic

Jenis tetanus ini jarang berlaku. Peratusannya agak kecil jika dibandingkan dengan jenis lain. Walaupun begitu, gejala yang muncul tidak boleh diremehkan, kerana mereka dapat menyerupai tetanus umum, yaitu kejang.

Kejang dan lumpuh separa disebabkan oleh ketidakseimbangan saraf kranial, saraf di otak yang mengawal pergerakan otot. Kecederaan kepala atau jangkitan telinga (otitis media) mungkin menjadi pencetus.

Tetanus cephalic dapat berkembang menjadi tetanus umum, jika tidak dirawat dengan baik. Ini dapat dilihat dari kesamaan gejala pada kedua-duanya.

4. Tetanus neonatal

Sebagai tambahan kepada tiga jenis tetanus yang telah disebutkan, ada satu jenis yang relatif jarang berlaku, iaitu neonatal. Tetanus ini mirip dengan tetanus umum, tetapi berlaku pada bayi baru lahir.

Penyebab tetanus neonatal yang paling biasa adalah ketidakupayaan ibu untuk menjaga kebersihan, sehingga menjadikan tali pusat bayi mudah dijangkiti. Jangkitan juga boleh berlaku apabila alat perubatan yang digunakan untuk memotong tali tidak bersih atau terkena bakteria.

Bayi yang mengidap tetanus neonatal akan mengalami kesukaran untuk menelan, menghisap, dan kekejangan otot di bahagian-bahagian tertentu badan. Dalam kes-kes tertentu, tidak mustahil kejang juga boleh berlaku.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2022