Kesihatan

Hati-hati, bukannya melepaskan pendakap dengan kemas, ia sebenarnya menjadikan gigi anda tidak kemas!

Pada masa ini, bukan hanya pendakap biasa, banyak orang juga lebih suka menggunakan pendakap yang boleh ditanggalkan. Tetapi adakah pendakap boleh tanggal lebih berkesan?

Dan apa kelebihan dan kekurangannya? Lihat penjelasannya.

Apakah pendakap?

Dilaporkan dari WebMDPendakap gigi atau juga dikenali sebagai pendakap gigi adalah peralatan pergigian yang membantu menyelesaikan masalah dengan bentuk gigi. Contohnya merangkumi kesesakan gigi, gigi bengkok, atau gigi yang tidak sejajar.

Ramai orang mendapat pendakap ketika memasuki usia remaja, tetapi orang dewasa juga mendapatkannya. Semasa anda memakainya, pendakap perlahan meluruskan dan meluruskan gigi sehingga anda mendapat gigitan biasa.

Beberapa orang juga mempunyai pendakap yang tidak sepadan dengan senyuman mereka. Kemudian anda juga perlu tahu bahawa terdapat dua jenis pendakap, iaitu sanggur kekal dan sementara atau boleh ditanggalkan.

Sanggur yang boleh ditanggalkan ini sering digunakan oleh orang muda di Indonesia.

Adakah pendakap yang dilepas lebih berkesan dalam meluruskan gigi?

Seperti yang anda ketahui, pendakap adalah alat yang harus dilekatkan dengan kuat dan hanya boleh dilepas dan dipasang oleh doktor gigi. Walau bagaimanapun, sekarang banyak orang menjual sekumpulan sanggur, dengan tuntutan bahawa mereka mudah dipasang dan dikeluarkan sendiri.

Pendakap yang dipasang secara kekal, umumnya terdiri daripada pendakap (bahagian berbentuk kotak kecil yang melekat pada permukaan gigi), wayar, getah, dan cincin yang dipasang pada geraham.

Tujuan menggunakan beberapa alat ini adalah untuk meluruskan bentuk gigi.

Daripada berkesan, ternyata pendakap yang ditanggalkan lebih berbahaya daripada pendakap biasa yang dipasang secara kekal.

Kekurangan pendakap yang boleh ditanggalkan

Berikut adalah senarai bahaya pendakap yang boleh ditanggalkan:

1. Boleh menjadikan gigi lebih tidak kemas

Pemasangan pendakap bukan perkara mudah. Terdapat pelbagai pengiraan yang perlu dilakukan, termasuk jarak antara pendakap dan gusi, diameter jenis wayar, dan jenis getah yang digunakan.

Memasang pendakap dengan salah beberapa milimeter, boleh menjadikan gigi beralih ke arah yang salah. Bukan hanya tentang itu, tetapi juga mengenai jarak antara pendakap yang berbeza dari satu gigi ke gigi yang lain.

Pada gigi condong, peraturan pemasangan pendakap akan berbeza dengan gigi yang lebih maju atau lebih ke belakang.

2. Mencetuskan pelbagai penyakit

Penggunaan pendakap yang boleh ditanggalkan juga bukan sekadar soal penyusunan gigi. Pendakap yang boleh ditanggalkan mungkin mempunyai wayar dengan tepi tajam dan menembusi pipi atau gusi dalaman.

Sekiranya itu berlaku, kemungkinan besar anda akan mengalami sariawan. Dalam keadaan yang teruk, luka juga dapat terjadi di rongga mulut, dan bahkan dapat memicu keratosis trauma.

Pada amnya, penggunaan sanggur biasa selalu menjadi rawatan khas untuk berus gigi dan teknik membersihkan pendakap gigi. Ini tentu saja harus dilakukan dengan doktor. Tetapi bagaimana merawat sanggur yang boleh ditanggalkan? Siapa yang mesti anda kendalikan?

3. Rawatan yang kurang optimum

Braces adalah alat yang hanya boleh digunakan sekiranya terdapat petunjuk perubatan dan diagnosis dari doktor gigi. Menggunakan pendakap hanya untuk fesyen, seperti menggunakan tongkat ketika berfungsi dengan baik.

Baca juga: Ini adalah makanan yang harus anda hindari ketika menggunakan pendakap gigi

Kelebihan pendakap yang boleh ditanggalkan

Sebagai tambahan kepada siri kekurangan seperti di atas, memang ada kelebihan lain, iaitu lebih murah. Sudah tentu, harga sanggur yang boleh ditanggalkan jauh lebih murah.

Namun, dengan pelbagai akibat yang boleh timbul, di masa depan anda mungkin perlu membayar yuran yang lebih besar, lebih baik anda melihat keadaan gigi anda terlebih dahulu dengan doktor gigi, betul.

Beberapa contoh kos tambahan adalah untuk memperbaiki susunan gigi yang semakin tidak kemas, merawat gusi yang meradang, hingga berlubang akibat pendakap yang boleh ditanggalkan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!