Kesihatan

Bolehkah Urut Perut Semasa Kehamilan? Lihat Risiko dan Faedahnya!

Sakit adalah keluhan yang sering dirasakan oleh wanita hamil. Namun, banyak wanita hamil khuatir urut, terutama di perut, boleh mempengaruhi janin. Oleh itu, bolehkah urut perut semasa mengandung?

Baca juga: Bolehkah Wanita Hamil Mengikis Mengatasi Sakit Punggung? Inilah Risiko!

Mengenal urut semasa mengandung

Urut urut atau kehamilan adalah sejenis terapi urut yang direka khas untuk digunakan semasa kehamilan. Urut kehamilan juga dikenali sebagai urutan pranatal.

Urut kehamilan biasanya berlangsung selama satu jam, dan harus dilakukan oleh profesional yang cekap dan berpengalaman.

Anda perlu tahu, urut kehamilan mempunyai beberapa kebaikan, misalnya, dapat membantu melegakan kesakitan atau kesakitan yang berlaku semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, terapi ini mempunyai beberapa risiko dan tidak sesuai untuk sesetengah orang atau tempoh kehamilan tertentu.

Kebaikan urut kehamilan

Pertumbuhan janin semasa mengandung boleh memberi tekanan pada bahagian belakang, leher, otot perut, atau bahkan bahu. Terdapat beberapa faedah urut kehamilan termasuk:

1. Melegakan kesakitan

Semasa perut membesar semasa kehamilan, postur berubah untuk kembali ke pusat graviti di atas pinggul. Pada sesetengah wanita hamil, tekanan pada sendi dan otot boleh menyebabkan sakit di punggung bawah, leher, dan bahu.

Nah, urut kehamilan yang dilakukan oleh profesional dapat membantu melegakan kesakitan yang dialami semasa hamil.

2. Mengurangkan bengkak

Melancarkan dari halaman Persatuan Kehamilan Amerika, edema atau pembengkakan sendi semasa mengandung, sering disebabkan oleh kekurangan peredaran darah dan peningkatan tekanan pada saluran darah utama oleh rahim yang tumbuh.

Urut dapat membantu merangsang tisu lembut untuk mengurangkan penumpukan cecair pada beberapa sendi.

3. Kualiti tidur yang lebih baik

Kesukaran tidur adalah masalah yang sering dialami oleh wanita hamil. Ia boleh disebabkan oleh ketidakselesaan fizikal atau kegelisahan. Urut semasa mengandung dapat membantu meningkatkan kualiti tidur dan mengurangkan insomnia yang berlaku semasa kehamilan.

4. Tenang

Manfaat terakhir dari urutan pranatal ialah ia dapat meningkatkan mood dan menenangkan anda secara keseluruhan.

Satu kajian yang mengukur tahap tekanan wanita hamil dan fungsi sistem kekebalan tubuh menunjukkan bahawa wanita yang menjalani urutan pranatal mengalami penurunan yang signifikan dalam tahap hormon stres dan juga peningkatan fungsi sistem imun.

Bilakah urut kehamilan harus dielakkan?

Sebelum melakukan urut semasa mengandung, berbincanglah dengan doktor anda terlebih dahulu. Kerana, ada beberapa syarat yang mesti dipertimbangkan, seperti jika anda mengalami:

  • Mual atau muntah
  • Risiko keguguran yang tinggi
  • Mengalami kehamilan berisiko tinggi, seperti gangguan plasenta (plasenta sedikit terlepas dari dinding rahim) atau persalinan pramatang
  • Preeklampsia atau tekanan darah tinggi
  • Gangguan pembekuan darah

Adakah urut perut semasa kehamilan dibenarkan?

Urut semasa mengandung atau urutan pranatal mempunyai banyak faedah. Namun, tidak semua bahagian badan boleh diurut. Anggota badan yang tidak boleh dipijat semasa mengandung termasuk:

Buku lali

Titik tekanan berhampiran pergelangan kaki dikontraindikasikan semasa kehamilan. Sekiranya urut di kawasan ini dilakukan, dikhuatiri boleh menyebabkan rahim mengecut. Kontraksi yang berlaku jauh sebelum waktu kelahiran boleh menyebabkan persalinan pramatang.

Pelbagai kawasan tangan

hegu. Sumber gambar: //www.medicalnewstoday.com/

Terdapat dua titik di bahagian tangan yang tidak boleh disentuh semasa sesi urut atau akupresur. Titik pertama disebut titik Hegu (LI4), yang merupakan titik antara ibu jari dan jari telunjuk.

Dipetik dari Hello Motherhood, menurut ahli akupunktur Diane Joswick, titik hegu boleh menyebabkan kontraksi pada wanita hamil jika diurut atau dimanipulasi. Perkara lain yang harus dielakkan adalah pergelangan tangan.

Melakukan urutan pada bahagian pergelangan tangan, dikhuatiri boleh menyebabkan kontraksi rahim yang tidak selamat pada peringkat awal kehamilan.

Perut

Melancarkan dari halaman NHS, urut perut semasa kehamilan tidak boleh dilakukan pada 3 bulan pertama kehamilan. Bukan hanya itu, urut perut semasa mengandung boleh menyebabkan komplikasi kehamilan yang serius.

Sebagai gantinya, gosokkan minyak vitamin E dengan lembut untuk kesan yang menenangkan. Ia juga dapat membantu mencegah tanda regangan.

Di samping itu, Dr. Deborah Lee dari Dr Fox Online Pharmacy, seperti yang dilaporkan oleh Net Doctor, mengatakan titik tekanan di pelvis juga harus dielakkan.

Di kaki, semua bentuk urutan mendalam juga tidak dibenarkan. Ini kerana terdapat potensi risiko merangsang pembekuan darah.

Baca juga: Sakit Kaki Semasa Kehamilan, Apa yang Menyebabkannya dan Bagaimana Mengatasinya?

Apakah bahaya melakukan urut semasa mengandung?

Pada trimester pertama, banyak ahli terapi urut tidak akan memberikan urutan kehamilan, sebabnya berpotensi keguguran.

Kerana risiko keguguran lebih tinggi pada trimester pertama, sebilangan ahli terapi urut dan doktor mengesyorkan mengelakkan urut pada trimester pertama untuk mengelakkan risiko ini. Seperti yang dilaporkan oleh WebMD.

Urut perut semasa mengandung tidak boleh dilakukan pada 3 bulan pertama kehamilan.

Bagaimanapun, Dr. Ashfaq Khan yang merupakan perunding dan pengasas Harley Street Gynecology mengatakan bahawa, pada trimester ketiga, terutama selepas minggu ke-34, urut perut semasa kehamilan harus dielakkan.

Ini kerana, mengurut bahagian atas rahim dapat mencetuskan kontraksi, dan dapat memberi ibu rasa tidak selesa.

Oleh itu, sangat disyorkan bahawa sebelum melakukan urutan perut semasa mengandung atau mengurut di mana-mana bahagian badan, anda harus terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda. Ini berguna untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini. Oleh itu, keselamatan calon bayi mesti dipertimbangkan.

Ada soalan lain mengenai urut perut semasa mengandung? Sila berbual dengan kami melalui Aplikasi Doktor Baik. Rakan doktor kami sedia membantu anda dengan akses perkhidmatan 24/7. Jangan teragak-agak untuk berunding, ya!