Kesihatan

Mesti Perhatikan! Inilah Cara Mengatasi Kesemutan yang Betul

Kesemutan adalah keadaan yang sering dialami oleh semua orang. Ternyata mengatasi kesemutan bukan dengan ubat yang anda tahu. Inilah cara menangani kesemutan yang betul, lihat penjelasan di bawah!

Cara mengatasi kesemutan

Kesemutan adalah gejala neuropati, yang merupakan keadaan yang berlaku akibat kerosakan pada sistem saraf periferal. Kesemutan sering muncul secara tiba-tiba, dapat bertahan dalam waktu yang singkat atau untuk waktu yang lama sehingga mengganggu aktiviti harian.

Berikut adalah beberapa kaedah berkesan untuk mengatasi kesemutan, termasuk:

Rehat yang mencukupi

Tidur sangat penting untuk membantu saraf sembuh, kerana badan akan melakukan pembaikan semula jadi semasa anda tidur.

Rehatkan kesemutan pada tangan dan kaki dan meningkatkan waktu tidur dapat membantu melegakan keadaan ini dengan sendirinya.

Cuba mengubah kedudukan badan

Penyebab utama kesemutan adalah mampatan saraf, kerana postur badan yang lemah. Contohnya, duduk atau berdiri di posisi yang salah dapat meningkatkan tekanan pada badan, dan merosakkan otot dan tulang belakang, menyebabkan rasa kesemutan.

Cuba gunakan bantal ketika duduk sebagai alas, dan pilih kerusi yang selesa dan beristirahat di leher. Kedudukan kerusi yang baik dapat membantu mengurangkan beban pada badan dan seterusnya menyokong proses penyembuhan saraf.

Mengambil dadah

Beberapa jenis ubat, seperti ibuprofen, naproxen sodium, dan suntikan steroid, dapat membantu menghilangkan rasa sakit yang muncul di kawasan kaki dan tangan yang kesemutan.

Bukan hanya itu, ubat ini juga dapat membantu melegakan bengkak, disebabkan oleh keradangan yang berlaku.

Melakukan senaman

Ini adalah kaedah paling berkesan untuk merawat kesemutan di seluruh badan kerana semua bahagian badan bergerak ketika bersenam.

Aktiviti sihat ini juga menjadikan otot lebih aktif dan terlatih dengan lebih baik sehingga mengurangkan risiko kekejangan otot dan kesemutan.

Kurangkan pengambilan alkohol dan merokok

Mengonsumsi alkohol dan merokok adalah salah satu penyebab kerap kesemutan. Anda harus mengurangkan pengambilan alkohol dan rokok jika anda ingin mengurangkan gejala kesemutan.

Kedua-dua bahan penggunaan ini juga merupakan sumber banyak penyakit serius yang dialami oleh seseorang.

Kompres dengan air suam

Tidak sukar untuk mempraktikkan kaedah ini kerana anda hanya perlu memampatkan bahagian badan yang kesemutan dengan air suam. Penggunaan air suam sangat berkesan kerana dapat membantu membuat aliran darah kembali lancar dan otot kembali relaks.

Mengangkat kaki

Anda juga boleh mengangkat kaki dan menyandarkannya ke dinding. Ini dapat mengurangkan tekanan pada tulang belakang, yang merupakan pusat saraf.

Cara herba untuk mengatasi kesemutan

Bukan hanya tabiat yang mesti dilakukan, berikut adalah beberapa cara herba untuk mengatasi kesemutan, termasuk:

Makan alpukat

Mengonsumsi alpukat adalah salah satu cara untuk mengatasi kesemutan secara semula jadi. Alpukat diketahui kaya dengan magnesium, zat penting yang sangat baik untuk kesihatan otot dan tulang di dalam badan.

Itulah sebabnya mengapa alpukat sangat baik untuk dimakan untuk menghilangkan kesemutan, diabetes, hingga penyakit buah pinggang.

Makan kayu manis

Kayu manis mengandungi vitamin B kompleks yang merupakan vitamin penting untuk otot dan tulang yang sihat. Kayu manis juga dipercayai mempunyai nutrien yang sangat baik untuk aliran darah yang lancar sehingga gejala kesemutan dapat dikurangkan.

Mengonsumsi ramuan kunyit

Tidak asing lagi bahwa kunyit telah digunakan sebagai ubat herba untuk mengobati berbagai penyakit, salah satunya adalah kesemutan. Selain itu, asid perut, cacar air, bisul, dan masalah kesihatan yang serupa juga dapat disembuhkan.

Cara memakannya senang, anda hanya memproses serbuk kunyit yang dicampurkan dengan madu dalam segelas air suam dan kemudian meminumnya.

Minum air halia

Mengonsumsi air halia adalah cara semula jadi untuk mengatasi kesemutan. Sama seperti air kunyit, halia dipercayai dapat mengurangkan keradangan pada tubuh yang boleh menyebabkan sakit kronik.

Bukan hanya itu, air halia juga dapat meningkatkan bekalan darah di dalam badan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found