Kesihatan

Jenis ubat penenang yang biasa disyorkan oleh psikiatri, apakah itu?

Jenis ubat penenang cukup pelbagai dengan mekanisme tindakan yang berbeza. Jenis ubat ini boleh menyebabkan sistem saraf pusat atau kemurungan CNS jadi penggunaannya mesti mengikut preskripsi doktor.

Walaupun ubat penenang ditetapkan secara sah, banyak jenis berpotensi untuk disalahgunakan. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai jenis ubat penenang, mari lihat penjelasan berikut!

Baca juga: Kesan Keganasan Terhadap Kanak-kanak: merosakkan Kesihatan Fizikal dan Psikologi

Apakah jenis ubat penenang?

Dilaporkan Garis Kesihatanubat penenang atau ubat penenang berfungsi dengan melambatkan aktiviti otak. Oleh itu, ubat ini biasanya digunakan untuk membuat badan berasa lebih santai.

Selepas pemeriksaan, doktor boleh menetapkan ubat penenang untuk merawat masalah mental, seperti kegelisahan dan gangguan tidur.

Pengeluaran dan penjualan ubat penenang mempunyai peraturannya sendiri. Sebabnya ialah ubat penenang boleh mencetuskan ketagihan dan penyalahgunaan.

Juga dikenali sebagai ubat penekan, ubat penenang mempunyai kesan yang menyebabkan tidur jadi penting untuk mengambilnya pada dos yang tepat untuk mengelakkan ketagihan. Terdapat tiga kelas penenang utama yang perlu diberi perhatian, iaitu:

Barbiturates

Jenis ubat penenang ini boleh diambil sendiri atau dengan anestesia. Barbiturate adalah depresi CNS yang tidak selektif yang sebelumnya menjadi terapi utama untuk menenangkan pesakit atau mendorong dan mengekalkan tidur.

Kadang-kadang barbiturat digunakan untuk merawat gangguan kejang.

Benzodiazepin

Dalam perubatan moden, barbiturat digantikan oleh benzodiazepin terutamanya kerana boleh menyebabkan ketergantungan fizikal dan gejala penarikan yang serius.

Benzodiazepin juga merupakan sejenis ubat penenang yang digunakan untuk merawat kejang, kejang otot, dan kegelisahan sebelum prosedur perubatan.

Pil tidur "Z-ubat"

Jenis ubat penenang ini bertindak pada reseptor tertentu dalam sistem saraf pusat, yang disebut BZ1 yang menjadikannya bertindak sebagai bantuan tidur pada sasaran.

Beberapa contoh ubat "Z-drug" termasuk Ambien atau zolpidem, Lunesta atau eszopiclone, dan Sonata atau zaleplon.

Ubat ini bertindak pantas dan dianggap sebagai hipnosis kerana tidak banyak mengubah pelbagai tahap tidur. Halusinasi dan psikosis telah dilaporkan pada beberapa orang yang menggunakan ubat ini, jadi tidak digalakkan untuk penggunaan jangka panjang.

Kesan sampingan sedatif

Pelbagai jenis ubat penenang mempunyai kesan sampingan jangka pendek dan jangka panjang. Beberapa kesan sampingan yang dapat dirasakan segera termasuk mengantuk, pening, penglihatan kabur, pernafasan lebih perlahan, kesukaran fokus atau berfikir, dan berbicara lebih lambat.

Sementara itu, penggunaan ubat penenang jangka panjang boleh menyebabkan kesan sampingan yang lain.

Beberapa kesan sampingan jangka panjang yang dimaksudkan, seperti sering lupa atau hilang ingatan, gejala kemurungan seperti keletihan dan perasaan putus asa, kerosakan tisu, untuk mencetuskan keadaan kesihatan mental.

Baca juga: Pendaki Sosial Termasuk Gangguan Mental? Ayuh, lihat penjelasannya

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found