Kesihatan

Leukosit anda rendah? Inilah Sebabnya!

Darah dalam badan terdiri daripada banyak jenis sel darah yang lain. Salah satunya termasuk sel darah putih atau sering disebut sebagai leukosit. Tetapi ada sebilangan orang yang mempunyai leukosit rendah. Nah, inilah penjelasan mengapa leukosit rendah dalam tubuh seseorang.

Baca juga: Mengetahui Leukositosis, Ketika Sel Darah Putih Meningkat Secara drastik

Sel darah putih atau leukosit

Sel darah putih ini dihasilkan di sumsum tulang. Peranannya sendiri sangat penting bagi tubuh untuk mengatasi jangkitan.

Apabila seseorang mempunyai sel darah putih yang stabil, ia akan membantu mengesan sama ada jangkitan telah masuk ke dalam badan atau tidak.

Dilaporkan dari healthline.comTerdapat beberapa jenis leukopenia, bergantung pada jenis darah putih yang rendah, iaitu basofil, eosinofil, limfosit, monosit, neutrofil

Tetapi anda tidak perlu terlalu risau jika leukosit rendah kerana jumlah sel darah putih pada setiap orang berbeza. Bilangan normalnya antara 4,000 dan 11,000 leukosit per mikroliter darah.

Kemudian jika jumlah leukosit tinggi, itu bahkan boleh menjadi petunjuk adanya jangkitan bakteria di dalam badan.

Inilah sebab asas mengapa doktor meminta seseorang melakukan ujian darah ke makmal. Tujuannya adalah untuk mengetahui berapa banyak sel darah, termasuk leukosit.

Penyebab leukosit rendah

1. Masalah sumsum tulang

Tempat di mana sel darah dihasilkan di dalam badan adalah sumsum tulang. Apabila anda mempunyai masalah dengan sumsum tulang anda, ini boleh menjadi penyebab jumlah sel darah putih anda yang rendah.

Pendedahan kepada bahan kimia seperti racun perosak dan benzena perlu waspada, kerana apabila anda terdedah, anda akan sangat mudah terkena penyakit ini.

Bukan hanya itu, orang yang menjalani pelbagai rawatan seperti kemoterapi dan radiasi juga cenderung mengalami gangguan pada sumsum tulang dalam menghasilkan sel darah putih. kamu tahu.

2.Masalah imun

Kekebalan tubuh atau yang biasa disebut sebagai daya tahan tubuh boleh menjadi salah satu faktor penyumbang. Lebih-lebih lagi, anda yang menghidap lupus akan sangat mudah terkena leukositrendah.

Ujian darah. Sumber gambar: //shutterstock.com

Lebih buruk lagi, apabila sistem kekebalan tubuh terganggu, sistem kekebalan tubuh akan menyerang sel darah putih anda sendiri.

3. Jangkitan

Jangkitan virus akan sangat mempengaruhi fungsi sumsum tulang. Salah satu contohnya ialah ketika menderita HIV, tubuh akan menggunakan sel darah putih lebih cepat daripada proses pengeluarannya.

Ini adalah sesuatu yang perlu dibimbangkan kerana penawaran dan permintaan ketidakseimbangan dalam badan.

4. Kekurangan pemakanan

Anda yang kekurangan nutrien seperti vitamin B12 dan asid folik juga dapat mempengaruhi prestasi tubuh dalam menghasilkan sel darah putih. Pastikan anda memilih makanan yang betul agar nutrien yang masuk ke dalam badan seimbang.

Selain itu, anda yang mengambil jenis ubat tertentu seperti antibiotik tertentu juga perlu berhati-hati. Ini dapat memusnahkan sel darah putih sehingga menjadi salah satu penyebab leukosit rendah.

Tetapi anda perlu memberi perhatian, jika penyebab leukosit rendah anda bukan disebabkan oleh beberapa faktor di atas, anda harus melakukan pemeriksaan lebih lanjut dengan doktor. Tujuannya adalah untuk mendapatkan rawatan yang tepat dengan segera.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found