Kesihatan

Untuk mengekalkan pengambilan nutrien, mari kenali 8 fungsi protein untuk badan!

Fungsi protein dalam badan sangat kompleks dan melibatkan hampir semua proses metabolik badan. Sekiranya anda kekurangan protein, tubuh anda boleh jatuh sakit dan mengalami pelbagai masalah kesihatan.

Jadi apa sebenarnya fungsi protein dalam badan? Lihat maklumat berikut!

Fungsi protein dalam badan

Contoh sumber protein yang boleh dimakan. (Foto: //www.freepik.com)

1. Mengimbangkan cecair di dalam badan

Albumin dan globulin adalah protein yang terdapat dalam darah. Kedua-duanya membantu mengekalkan keseimbangan cairan tubuh dengan menarik dan menahan air.

Sekiranya pengambilan protein tidak dipenuhi, kadar albumin dan globulin dalam darah akan berkurang. Akibatnya, protein tidak lagi dapat menyimpan darah di urat. Keadaan ini akan menjadikan cecair masuk ke ruang antara sel-sel badan.

Sekiranya ini berlaku, cecair dapat terus berkumpul di antara ruang sel, mengakibatkan edema. Terutama di perut.

Apabila seseorang mengambil cukup kalori tetapi tidak seimbang dengan protein yang mencukupi, akan ada kekurangan zat makanan yang disebut kwashiorkor. Kwashiorkor jarang dijumpai di kawasan maju dan lebih biasa di kawasan yang kelaparan tinggi.

2. Membangun dan memperbaiki rangkaian

Tubuh memerlukan protein untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu. Dalam keadaan normal, tubuh akan menguraikan jumlah protein yang sama ketika tumbuh dan memperbaiki tisu. Namun, pada waktu tertentu, tubuh akan mengurai lebih banyak protein daripada biasa.

Biasanya keadaan ini berlaku ketika seseorang sakit, semasa mengandung dan semasa menyusu. Di samping itu, orang yang pulih dari kecederaan atau pembedahan, orang tua, dan atlet juga merupakan orang yang memerlukan pengambilan protein yang banyak.

3. Membekalkan pengambilan tenaga

Selain karbohidrat, tahukah anda bahawa protein boleh menjadi sumber tenaga untuk tubuh?

Protein mengandungi empat kalori per gram. Jumlah ini bersamaan dengan jumlah yang terkandung dalam karbohidrat. Sementara lemak membekalkan tenaga paling banyak, iaitu sembilan kalori per gram.

Protein akan menjadi sumber tenaga terakhir yang digunakan oleh tubuh kerana kehadirannya sangat diperlukan di seluruh badan. Dalam keadaan normal, protein juga hanya dapat membekalkan sedikit tenaga kepada tubuh.

Namun, dalam keadaan berpuasa (18-48 jam tanpa pengambilan makanan), tubuh akan menggunakan asid amino untuk memberikan tenaga yang mencukupi untuk aktiviti.

4. Menghantar dan menyimpan nutrien

Protein membawa zat dan nutrien ke dalam, keluar atau ke dalam sel melalui saluran darah. Bahan yang diangkut oleh protein dalam bentuk nutrien, vitamin, mineral, gula darah, kolesterol dan oksigen.

Contohnya, hemoglobin adalah protein yang membawa oksigen dari paru-paru ke tisu badan. Selain itu, terdapat juga lipoprotein yang berperanan untuk mengangkut kolesterol dan lemak lain dalam darah.

Protein adalah spesifik, yang bermaksud ia hanya akan mengikat bahan tertentu. Sebagai contoh, protein yang bertanggungjawab untuk mengangkut glukosa tidak akan mengangkut kolesterol.

Fungsi protein lain juga boleh menjadi simpanan nutrien. Sebagai contoh, ferritin adalah protein yang menyimpan zat besi. Selain itu terdapat juga kasein, protein utama dalam susu yang membantu pertumbuhan bayi.

Baca juga: Sedap dan Sihat, 7 Makanan Ini Mengandungi Protein Tinggi

5. Meningkatkan kesihatan dan imuniti

Kehadiran protein dalam badan membantu membentuk imunoglobulin, atau antibodi, untuk melawan jangkitan. Antibodi adalah protein dalam darah yang dapat membantu melindungi tubuh anda dari bakteria dan virus berbahaya.

Ketika bakteria dan virus menyerang, tubuh akan menghasilkan antibodi yang dapat menyingkirkan bakteria dan virus. Tanpa adanya antibodi, tubuh akan mudah dibanjiri oleh virus dan bakteria.

6. Mengekalkan keseimbangan pH

Protein mempunyai peranan penting dalam mengatur kepekatan asid dan basa dalam darah dan cairan tubuh yang lain. Keadaan pH yang berterusan diperlukan oleh tubuh kerana walaupun sedikit perubahan pH dapat membahayakan atau berpotensi mematikan.

Nah, salah satu cara tubuh dapat mengimbangkan pH adalah dengan protein. Contohnya, hemoglobin, protein yang membentuk sel darah merah. Hemoglobin akan mengikat sejumlah asid sehingga dapat mengekalkan nilai pH darah yang normal.

7. Mengekalkan bentuk sel

Beberapa protein mempunyai serat yang dapat mengekalkan bentuk sel atau tisu di dalam badan. Protein ini merangkumi keratin, kolagen, dan elastin. Ketiga-tiga protein ini dapat mengekalkan struktur tertentu di dalam badan.

Anda dapat menemui keratin protein di kulit, rambut, dan kuku anda. Kolagen adalah protein yang paling banyak terdapat di dalam badan. Kolagen adalah protein struktur yang terdapat pada tulang, tendon, ligamen, dan kulit.

Sementara itu, elastin mempunyai keanjalan yang jauh lebih tinggi daripada kolagen. Keanjalannya yang tinggi membolehkan banyak tisu di badan anda kembali ke bentuk semula jadi setelah meregangkan atau mengecut. Contohnya di rahim, paru-paru, dan arteri.

8. Membantu proses biokimia yang berlaku di dalam badan

Enzim adalah protein yang dapat membantu ribuan tindak balas biokimia di dalam dan di luar sel badan anda. Di dalam badan bila-bila masa reaksi biokimia boleh berlaku dan proses ini memerlukan bantuan enzim.

Bermula dari sistem pencernaan, pengeluaran tenaga, pembekuan darah hingga pengecutan otot, semuanya memerlukan peranan enzim. Itulah sebabnya apabila anda kekurangan enzim, tubuh anda dapat mengalami masalah kesihatan.

Nah, itu adalah rangkaian fungsi protein untuk badan. Pastikan anda sentiasa memastikan pengambilan protein anda agar badan anda dapat berfungsi dengan baik dan kekal cergas untuk melakukan aktiviti.

Protein haiwan untuk badan

Secara keseluruhan, terdapat kira-kira 20 asid amino yang digunakan oleh tubuh manusia untuk membina protein. Asid amino ini dikelaskan sebagai penting atau tidak penting.

Tubuh boleh menghasilkan asid amino yang tidak penting tetapi memerlukan penambahan dari makanan, termasuk protein haiwan.

Protein haiwan adalah sumber protein yang berasal dari haiwan. Beberapa jenis protein haiwan yang boleh anda konsumsi, seperti ikan, pelbagai jenis telur, produk tenusu, daging merah, dan whey.

Jenis protein ini dianggap sumber lengkap kerana mengandungi semua asid amino penting yang diperlukan agar tubuh berfungsi dengan berkesan.

Makanan yang mengandungi protein hewani cenderung lebih tinggi nutrien daripada makanan tumbuhan. Sebilangan nutrien dalam protein haiwan adalah seperti berikut:

  • Vitamin B12. Biasanya, ia mudah dijumpai dalam produk ikan, daging, unggas, dan tenusu.
  • Vitamin D. Vitamin ini terdapat dalam minyak ikan, telur, dan produk tenusu yang lebih baik untuk tubuh.
  • Asid docosahexaenoic (DHA). Biasa disebut sebagai lemak omega-3 yang boleh didapati dalam ikan berlemak.
  • Besi heme. Sebilangan besar terdapat dalam daging, terutama daging merah.
  • Zink. Zink terutama terdapat dalam sumber protein haiwan, seperti daging lembu, daging babi, dan domba.

Kebaikan pengambilan protein haiwan

Protein haiwan juga dikaitkan dengan kesan kesihatan yang positif, walaupun sering dianggap tidak sihat daripada protein tumbuhan. Kajian Kesihatan Jururawat melaporkan bahawa produk unggas, ikan, dan tenusu rendah lemak dikaitkan dengan risiko penyakit jantung yang lebih rendah.

Satu kajian lebih daripada 40,000 lelaki mendapati bahawa makan secara berkala satu atau lebih porsi ikan setiap minggu mempunyai risiko penyakit jantung 15 peratus lebih rendah.

Selain itu, makan telur telah dikaitkan dengan peningkatan kadar kolesterol dan penurunan berat badan. Dalam satu kajian, wanita yang makan telur untuk sarapan pagi dilaporkan merasa kenyang dan kurang makan pada waktu siang.

Akhirnya, faedah pengambilan protein haiwan secara berkala adalah bahawa ia dapat meningkatkan jisim otot tanpa lemak. Pengurangan kehilangan otot sering berlaku seiring bertambahnya usia sehingga pengambilan protein haiwan sangat sesuai untuk mengatasi masalah ini.

Protein sayur untuk badan

Sebilangan besar protein tumbuhan tidak lengkap, yang bermaksud mereka kekurangan sekurang-kurangnya satu asid amino penting. Walau bagaimanapun, beberapa makanan tumbuhan, seperti quinoa dan soba, merupakan sumber protein lengkap.

Penting bagi vegetarian untuk mencampurkan sumber protein dan memastikan tubuh mendapat semua asid amino penting. Beberapa contoh makanan tumbuhan yang kaya dengan protein, seperti biji-bijian, kacang-kacangan, alpukat, kacang soya, rami, dan beras.

Kebaikan protein sayuran

Diet yang tinggi protein tumbuhan diketahui mempunyai banyak manfaat kesihatan. Kajian menunjukkan bahawa vegetarian cenderung mempunyai berat badan yang lebih rendah, menurunkan kolesterol, dan menurunkan tekanan darah.

Selain itu, orang yang kerap mengonsumsi protein sayuran juga mengalami strok, barah, dan kematian akibat penyakit jantung. Nah, beberapa faedah protein sayuran yang anda dapat, termasuk yang berikut;

Mengurangkan risiko penyakit jantung

Satu kajian mendapati bahawa diet yang kaya dengan protein dapat menurunkan tekanan darah, kadar kolesterol, dan risiko penyakit jantung.

Percubaan EcoAtkins melaporkan bahawa diet rendah karbohidrat dan tinggi protein tumbuhan dapat membantu menurunkan kolesterol dan menurunkan tekanan darah.

Perlindungan terhadap kenaikan berat badan

Makanan yang tinggi protein tumbuhan juga dapat membantu mengawal berat badan. Kajian pemerhatian yang diikuti 120,000 lelaki dan wanita berusia lebih dari 20 tahun mendapati bahawa makan lebih banyak kacang dikaitkan dengan penurunan berat badan.

Perlu diingat, makan satu hidangan kacang, kacang buncis, lentil, atau kacang polong setiap hari dapat meningkatkan rasa kenyang. Keadaan ini boleh menyebabkan pengurusan berat badan dan penurunan berat badan yang lebih baik.

Mengurangkan risiko diabetes jenis 2

Satu kajian kecil terhadap penghidap diabetes jenis 2 mendapati bahawa makan 2 hidangan daging merah dengan kacang 3 hari seminggu meningkatkan kolesterol dan gula darah.

Walau bagaimanapun, kajian lain mengenai penghidap diabetes membandingkan diet tinggi protein tumbuhan dengan diet tinggi protein haiwan. Tidak ada perbedaan dalam gula darah, kolesterol, dan tekanan darah.

Makanan yang kaya dengan protein boleh mempunyai profil pemakanan yang sangat pelbagai. Secara umum, cara untuk memenuhi keperluan pemakanan adalah dengan makan makanan yang seimbang. Semasa memilih antara sumber protein tumbuhan dan haiwan, penting untuk mengambil kira nutrien lain yang disediakan oleh makanan.

Mendapatkan cukup protein dalam makanan anda mungkin lebih penting daripada hanya memusatkan perhatian pada satu jenis sahaja. Seimbangkan penggunaan antara protein sayuran dan haiwan untuk mendapatkan kesihatan yang optimum.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!