Kesihatan

Ketahui Mengenai Ubat Guaifenesin: Faedah dan Cara Menggunakannya

Mungkin bagi sebilangan daripada anda sudah biasa dengan ubat yang satu ini. Guaifenesin digunakan untuk melegakan batuk dan beberapa gejala demam.

Tetapi anda harus berhati-hati, jika penyalahgunaannya sebenarnya boleh membahayakan tubuh, berikut adalah penjelasan lengkap mengenai ubat guaifenesin!

Manfaat perubatan Guaifenesin

Guaifenesin adalah ubat yang digunakan untuk merawat batuk yang disebabkan oleh selesema, bronkitis, dan penyakit pernafasan lain.

Ubat ini berfungsi untuk menipis lendir di saluran udara dan menenangkan tekak anda.

Secara umum, ubat guaifenesin tidak digunakan untuk merawat batuk yang disebabkan oleh merokok atau masalah pernafasan jangka panjang seperti emfisema.

Ubat ini tergolong dalam golongan ekspektoran yang berfungsi sebagai penipis kahak dengan meningkatkan penghidratan kelenjar pernafasan yang berkesan sehingga meningkatkan jumlah dan mengurangkan kelikatan (ketebalan) kahak.

Ubat ini boleh dibeli di farmasi tanpa preskripsi doktor kerana ia termasuk ubat bebas. Tetapi mesti diingat, walaupun anda dapat membelinya secara bebas, itu tidak bermaksud anda boleh memandang rendah peraturan untuk menggunakan ubat yang satu ini.

Anda mesti mengetahui sepenuhnya pelbagai maklumat mengenai ubat yang satu ini, bermula dari bentuk dos, kandungan, harga, petunjuk, kontraindikasi, fungsi guaifenesin, dos, dan kesan sampingan ubat ini sendiri.

Bagaimana guaifenesin berfungsi?

Ubat batuk ini tergolong dalam golongan ekspektoran yang mempunyai beberapa fungsi sehingga dapat menghilangkan masalah batuk anda. Fungsi utama ubat ini adalah untuk menghilangkan kahak.

Ubat ini berfungsi untuk mengurangkan lekatan dan ketegangan permukaan kahak atau dahak. Akibatnya, akan ada peningkatan jumlah dan kelikatan dahak.

Ubat ini berfungsi untuk mengubah kahak yang sebelumnya lebih tebal dan sukar diusir, dan batuk lebih kerap akan menjadi lebih berair dan mudah diusir.

Oleh itu, anda dapat mempercepat pengeluaran kahak dan melegakan pernafasan anda.

Cara menggunakan guaifenesin dengan betul

Agar tidak menggunakannya dengan tidak betul, anda harus tahu cara menggunakan ubat ini sehingga sesuai dan sesuai, berikut caranya:

 1. Sebelum mengambilnya, anda mesti membaca dengan teliti panduan ubat yang diberikan oleh ahli farmasi atau doktor. Pastikan anda benar-benar memahami cara menggunakan ubat ini
 2. Anda harus memperhatikan berapa banyak dos yang harus anda gunakan
 3. Jangan cuba meningkatkan dos dan jangan mengambil ubat ini di luar arahan atau cadangan doktor
 4. Secara amnya, ubat ini boleh digunakan sebelum atau selepas makan. Tetapi yang pasti, tanya doktor anda terlebih dahulu
 5. Sekiranya anda menggunakan ubat ini dalam bentuk cecair, lebih baik menggoncangnya sebelum menggunakannya secara perlahan. Anda juga harus menggunakan sudu yang telah disediakan agar dosnya sesuai
 6. Sekiranya anda sudah mengambil ubat ini dalam bentuk kapsul, anda tidak boleh beralih ke bentuk lain seperti cecair. Kerana ubat dalam bentuk kapsul mengandungi pelbagai jenis ubat dari bentuk tablet dan larutan
 7. Anda diminta untuk mengambil ubat ini secara berkala agar faedahnya dapat dimaksimumkan
 8. Anda juga tidak boleh berhenti mengambil ubat ini sebelum waktu yang ditentukan dan disyorkan
 9. Sekiranya keadaan anda bertambah buruk, anda harus berjumpa dan memberitahu doktor mengenai keadaan anda
 10. Ikuti arahan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan

Kesan sampingan Guaifenesin

Pada dasarnya setiap ubat mesti mempunyai kesan sampingan yang berbeza. Kesan sampingan ini juga tidak semestinya berlaku dalam setiap penggunaan ubat, bergantung pada keadaan setiap orang.

Terdapat beberapa perkara yang boleh muncul sebagai kesan sampingan ubat guaifenesin ini. Sekiranya penggunaan ubat ini digunakan secara berlebihan atau berlebihan boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk mual dan muntah.

Selain itu, ubat ini juga memberikan kesan sampingan seperti menyebabkan pening dan mengantuk secara tiba-tiba. Anda tidak boleh mengambil ubat ini semasa memandu atau melakukan kerja yang berat dan berbahaya.

Ubat ini juga boleh menyebabkan sakit perut dan ruam. Sekiranya anda mempunyai hipersensitiviti terhadap ubat ini, maka anda mungkin mengalami alahan.

Beberapa reaksi alergi yang boleh muncul seperti ruam, gatal-gatal, sukar bernafas, mual, muntah, pening, dan pembengkakan wajah termasuk bibir dan lidah.

Sekiranya anda mengalami keadaan ini, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Dos Guaifenesin

Bagi orang dewasa, dos ubat ini adalah 200 mg hingga 400 mg setiap 4 jam. Kami mengesyorkan agar penggunaan ubat ini tidak boleh digunakan lebih dari 2.4 gram sehari.

Ubat ini boleh dinaikkan menjadi 600 mg hingga 1200 mg setiap 12 jam jika benar-benar diperlukan.

Dos untuk kanak-kanak 12 tahun ke atas adalah sama dengan orang dewasa. Jangan sekali-kali memberikan ubat ini kepada kanak-kanak tanpa arahan terlebih dahulu daripada doktor.

Peningkatan dos juga hanya dapat dilakukan dengan preskripsi dan arahan doktor. Anda mesti menggunakan ubat ini mengikut dos yang disyorkan oleh doktor supaya tidak ada yang berbahaya berlaku.

Cara menyimpan ubat guaifenesin

Kami mengesyorkan agar anda menyimpan ubat-ubatan mesti mengikut arahan dan peraturan. Berikut adalah beberapa petua untuk menyimpan ubat guaifenesin:

 • Ubat ini harus disimpan pada suhu bilik
 • Jangan dedahkan kepada cahaya matahari langsung
 • Jangan sekali-kali menyimpan ubat ini di tempat yang lembap
 • Jangan simpan ubat ini di dalam peti sejuk beku apalagi membekukannya
 • Jangan simpan ubat ini di bilik mandi kerana udaranya lembap
 • Sebaiknya jaga ubat ini dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan

Petunjuk untuk guaifenesin

Walaupun ubat ini dapat dijual dengan bebas, pengguna ubat ini tidak dapat menggunakannya secara sembarangan. Anda mesti mempunyai petunjuk media terlebih dahulu untuk menggunakan ubat yang satu ini.

Pada dasarnya ubat ini digunakan untuk anda yang mengalami batuk yang produktif. Ubat ini juga boleh digunakan jika anda batuk disertai hidung berair, tetapi biasanya akan diberikan bersama dengan ubat lain dari kelas antitussive dan produktif.

Biasanya ubat ini boleh digunakan oleh beberapa orang yang mengalami keadaan seperti selesema, alergi, atau jangkitan. Ini adalah salah satu masalah kesihatan yang menyebabkan batuk, hidung berair, hidung tersumbat, dan sukar bernafas.

Guaifenesin dikontraindikasikan

Sekiranya anda mempunyai sejarah alahan terhadap ubat yang satu ini, anda tidak boleh menggunakan ubat jenis ini lagi. Ubat ini juga dikontraindikasikan untuk kanak-kanak di bawah umur 4 tahun.

Sekiranya ubat ini digunakan oleh orang yang mempunyai sejarah alergi, ia boleh menyebabkan reaksi alergi. Di samping itu, jika diberikan kepada kanak-kanak di bawah usia 4 tahun, gangguan pertumbuhan boleh berlaku pada kanak-kanak.

Ubat ini juga tidak boleh digunakan pada wanita hamil, kerana bahan aktif dalam ubat ini dapat menyebabkan gangguan kehamilan dan mempengaruhi penyusuan.

Ubat ini dikelaskan sebagai ubat kategori C untuk wanita hamil. Ini bermaksud bahawa kajian bahan ini dalam eksperimen haiwan telah menunjukkan kesan buruk pada janin (teratogenik atau embrioidid atau kesan sampingan lain).

Di samping itu, tidak ada kajian terkawal pada wanita, atau kajian tentang wanita dan percubaan haiwan tidak dapat dilakukan. Oleh itu penggunaannya harus dielakkan semasa mengandung.

Amaran terhadap guaifenesin

Anda harus memberitahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah atau keadaan seperti berikut:

 • Sekiranya anda mempunyai alahan terhadap ubat ini
 • Elakkan menggunakan ubat ini untuk orang dengan batuk yang berterusan seperti asma, emfisema, bronkitis kronik, dan batuk kerana merokok.
 • Anda juga harus mengelakkan penggunaan ubat ini pada orang yang mengalami gangguan fungsi ginjal dan hati
 • Anda harus memberi perhatian semasa memberi ubat ini kepada kanak-kanak berusia lebih dari 6 tahun dan mempertimbangkan risiko yang ditimbulkan oleh ubat ini
 • Anda juga harus memberitahu doktor anda jika anda mengambil ubat lain, termasuk makanan tambahan dan produk herba
 • Segera berjumpa doktor sekiranya selepas 7 hari menggunakan ubat ini keadaannya tidak bertambah baik

Kandungan ubat Guaifenesin

Ubat ini adalah jenama ubat yang mengandungi nama yang sama, iaitu guaifenesin. Bahan ubat ini juga dikenali dengan nama lain, iaitu glyceryl guaiacholate.

Bahan ini dibuat secara sintetik dan mempunyai struktur kimia 3- (o-methoxyphenoxy) -1 dan 2-propanediol.

Interaksi ubat Guaifenesin

Anda harus berhati-hati semasa menggunakan ubat ini jika digabungkan dengan ubat lain. Beberapa interaksi mungkin berlaku antara kedua-dua ubat ini, seperti keberkesanan ubat yang berkurang atau peningkatan tahap kesan sampingan.

Anda harus terlebih dahulu meminta doktor yang mengetahui dan memahami keadaan anda dengan lebih baik sebelum mengambil ubat pada masa yang sama.

Jadi, sekarang anda tahu semua tentang guaifenesin, bukan? Jangan salah gunakan kerana boleh membahayakan anda. Ikuti nasihat doktor, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!