Kesihatan

Jari yang bengkak dan meriah, inilah sebabnya dan bagaimana memperbaikinya!

Jari membengkak dan meriah tiba-tiba? Biasanya ini disebabkan oleh jangkitan pada kulit. Dalam istilah perubatan ia juga disebut paronychia.

Tidak hanya berlaku di sekitar jari, tetapi juga boleh terjadi di jari kaki. Apa yang menyebabkannya dan bagaimana menyelesaikannya?

Punca jari bengkak dan meriah

Jari yang bengkak dan meriah adalah jangkitan kulit yang disebabkan oleh bakteria jenis Candida. Keadaan ini boleh muncul secara tiba-tiba, boleh berlangsung selama berminggu-minggu tetapi ada yang bertahan selama satu atau dua hari.

Bengkak dan nanah di jari atau jari kaki dapat diselesaikan dengan cepat. Tetapi jika dibiarkan boleh menjadi keadaan yang lebih teruk. Malah boleh menyebabkan anda kehilangan kuku jari kaki atau kuku kaki.

Dalam bahasa sehari-hari paronychia juga disebut cantengan. Cantengan ini terbahagi kepada dua, iaitu akut dan kronik.

  • Ingrown akut: jangkitan berlaku di jari, lebih tepat di sekitar kuku dan berkembang dengan cepat. Ia boleh bermula kerana kebiasaan menggigit kuku, manikur atau trauma lain. Ini berlaku bukan disebabkan oleh bakteria Candida, tetapi umumnya disebabkan oleh bakteria Staphylococcus dan Enterococcus.
  • Kegilaan kronik: biasanya berlaku secara perlahan dan boleh bertahan hingga beberapa minggu dan boleh berulang. Biasanya disebabkan oleh bakteria lain. Umumnya berlaku pada mereka yang bekerja di persekitaran basah.

Gejala paronychia yang biasa

Walaupun terdapat dua jenis paronychia, tetapi kedua-duanya mempunyai simptom yang sama, iaitu:

  • Kemerahan kulit di sekitar kuku
  • Kulit di sekitar jari menjadi lebih lembut
  • Terdapat lepuh yang kemudian dipenuhi dengan nanah
  • Perubahan bentuk, warna dan tekstur kulit dan kuku

Bagaimana menyelesaikannya?

Secara amnya, keadaan tangan yang bengkak dan kembung dapat dirawat di rumah. Sekiranya masih dalam keadaan ringan, anda boleh mengatasinya dengan merendam jari anda yang bengkak dan berbuih dalam air suam beberapa kali sehari dan kemudian mengeringkannya selepas itu.

Merendam jari akan membantu jari mereda kering dengan sendirinya. Tetapi jika keadaannya tidak bertambah baik, anda harus berjumpa doktor. Dilaporkan Medscape, rendaman boleh dilakukan 3 hingga 4 kali sehari.

Setelah diperiksa, doktor mungkin akan menetapkan antibiotik sekiranya jangkitannya teruk. Anda juga mungkin diminta untuk melakukan prosedur menguras nanah untuk mempercepat penyembuhan. Ini juga dilakukan untuk mengelakkan penyebaran jangkitan.

Sekiranya anda menghidap paronychia kronik, sebagai tambahan kepada preskripsi ubat antikulat seperti ketoconazole, itraconazole, atau fluconazole, doktor anda mungkin melakukan pembuangan kuku separa. Anda juga akan diberi ubat topikal untuk menyekat keradangan.

Bolehkah jari-jari bengkak dan bernanah dicegah?

Tidak ada cara yang pasti untuk mencegah paronychia. Tetapi anda boleh mengambil langkah berjaga-jaga umum seperti menjaga kebersihan jari dan jari kaki. Kebersihan yang terjaga dapat mengelakkan bakteria masuk di antara kuku dan kulit jari.

Di samping itu, anda harus mengelakkan kebiasaan menggigit jari dan melakukan pedikur manikur dengan berhati-hati untuk mengelakkan jangkitan jari. Sekiranya anda bekerja di lingkungan yang terkena lebih banyak air, cubalah keringkan jari dan jari kaki setiap kali anda berpeluang.

Punca lain jari bengkak

Sebagai tambahan kepada paronychia, terdapat beberapa penyebab jari bengkak, tetapi tidak semuanya membuat tangan meriah. Berikut adalah sebab biasa.

  • Jangkitan ruang dalam: Disebabkan oleh luka yang sangat dalam yang membolehkan bakteria sampai ke tisu jari yang paling dalam atau di sekitar tangan. Orang yang menghidap diabetes atau dengan sistem imun yang lemah lebih berisiko mengidapnya.
  • Herpetic Whitlow: Disebabkan oleh virus herpes simplex 1 atau 2, yang menjangkiti kawasan mulut dan kemaluan. Biasanya orang yang menghidap herpes menjangkiti jari mereka sendiri.
  • Selulitis: Tidak hanya berlaku di tangan tetapi boleh di pelbagai bahagian badan yang lain. Disebabkan oleh bakteria yang masuk melalui luka terbuka dan membuat jangkitan merebak.
  • Felon: Bermula dari luka tikaman yang kemudian membuat bakteria masuk dan menyebabkan jangkitan di sekitar jari.

Demikianlah tinjauan mengenai sebab-sebab dan mengatasi jari-jari yang bengkak dan bernanah. Semoga bermanfaat bagi anda yang mengalaminya.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan? Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found