Kesihatan

Mandi di Air Sulfur, Bermanfaat tetapi juga Berisiko untuk Kesihatan

Mata air panas awam biasanya mengandungi mineral semula jadi dan salah satunya adalah sulfur. Sebilangan orang percaya bahawa air dengan kandungan mineral dapat memberikan manfaat kesihatan.

Di satu pihak, ada faedahnya, tetapi anda juga harus mengetahui beberapa risikonya. Berikut ini adalah penjelasan mengenai faedah dan risiko mandi sulfur di tempat mandi awam.

Rendam di mata air panas

Mandi atau berendam di mata air panas semula jadi berbeza dengan mandi dengan air biasa. Orang memanggil perendaman di sumber air panas sebagai istilah balneoterapi.

Balneotherapy bermanfaat kerana sebilangan mineral, seperti sulfur di dalam air, dapat memberikan manfaat kepada tubuh. Selain sulfur, terdapat mineral lain seperti kalsium, bikarbonat, silikat, natrium dan garam magnesium.

Apa faedah mandi sulfur untuk badan?

Mata air panas semula jadi telah wujud selama berabad-abad. Di beberapa tempat seperti di Jepun dan Iceland, pergi ke kolam air panas malah menjadi budaya.

Kerana mandi dengan air panas yang mengandungi mineral semula jadi mempunyai banyak faedah.

"Ini menawarkan pelbagai manfaat untuk kulit. Kesan yang menenangkan dan anti-radang, "kata Joshua Zeichner MD, pengarah penyelidikan kosmetik dan klinikal di jabatan dermatologi Hospital Mount Sinai.

Oleh itu, mandi dengan air yang mengandungi belerang dan mineral lain, terkenal dengan beberapa kebaikan seperti melegakan gejala:

 • Artritis reumatoid
 • Osteoartritis
 • Spondylitis ankylosing
 • Psoriasis

Manfaat lain dari mandi di air sulfur

Seiring dengan perkembangan penelitian, mandi dengan air yang mengandung mineral semula jadi diketahui mempunyai manfaat lain. Antaranya:

 • Mempunyai kesan pada sistem imun dan hormon badan
 • Berfungsi untuk memberikan kesan anti-radang
 • Melegakan kesakitan
 • Berguna sebagai antioksidan
 • Mengatasi fibromyalgia atau sakit di seluruh badan

Di samping itu, mandi air panas dengan pelbagai kandungan mineral di dalamnya, boleh bermanfaat untuk:

 • Membaiki kerosakan akibat pendedahan UV: Kandungan mineral nampaknya mempunyai sifat antioksidan yang dapat meneutralkan radikal bebas dan mungkin mengurangkan risiko terbakar sinar matahari.
 • Rawatan masalah kulit: Boleh membantu dengan perawatan kulit, misalnya, membantu merawat kerengsaan kulit akibat penggunaan retinoid atau mengurangkan keradangan akibat eksim.
 • Mengimbangi mikrobioma: Mandi panas semula jadi dapat membantu menyeimbangkan mikrobioma atau tahap bakteria sihat dan tidak sihat yang terdapat pada kulit. Ia juga dapat mengatasi masalah kulit tertentu seperti psoriasis.

Penyelidikan juga sedang dikembangkan untuk menentukan potensi atau kemungkinan menggunakan air sulfur untuk merawat keadaan tertentu pada organ dalaman manusia.

Risiko mandi sulfur

Walaupun terdapat sejumlah manfaat kesihatan, mandi di air sulfur di tempat mandi umum juga mempunyai risiko berbahaya. Risiko ini merangkumi:

Kehadiran hidrogen sulfida

Ia terdapat di sumber air panas dengan kandungan sulfur yang tinggi. Hidrogen sulfida adalah gas tidak berwarna yang mempunyai ciri bau busuk.

Gas ini beracun, mudah terbakar dan menghakis dalam kepekatan tertentu. Kesan toksiknya setanding dengan karbon dioksida dan sianida dalam kepekatan tertentu.

Pendedahan tahap pendedahan akut yang tinggi boleh mengancam nyawa. Sementara itu, jika terdedah dalam jangka masa panjang boleh memudaratkan kesihatan manusia.

Walaupun pada tahap tertentu, yang sangat rendah, mereka dapat memberi kesan positif pada tubuh, termasuk mendorong proses penyembuhan atau kesan terapi.

Suhu berbahaya

Mandi sulfur umumnya berbentuk mandi air panas yang suhunya agak panas. Tanpa menyedarinya, air boleh menjadi lebih panas dan boleh menjadikan kulit melepuh. Ia boleh menyebabkan luka bakar yang serius atau bahkan kematian.

Tahap keasidan

Setiap mata air panas semula jadi mempunyai kandungan mineral yang berbeza. Sebilangan daripadanya mempunyai tahap keasidan yang tinggi. Ia boleh merengsakan kulit dan mata anda ketika anda merendamnya.

Risiko mikroorganisma berbahaya

Mata air semula jadi mengandungi pelbagai mikroorganisma yang berbeza. Mereka boleh menyebabkan penyakit bawaan air. Ia boleh menyebabkan ruam, jangkitan dan juga penyakit saluran pencernaan.

Adakah terdapat alternatif lain?

Sekiranya anda ingin mengelakkan mandi dengan air sulfur di tempat mandi umum, sekarang ada beberapa pilihan alternatif.

Kemajuan dalam teknologi membantu orang membuat sanus per akuam (SPA). Pasti anda sudah biasa dengan SPA, yang sebenarnya mempunyai makna kesihatan melalui air aka sihat melalui air.

Kini anda dapat merasakan sensasi berendam di air panas di SPA. Bahkan beberapa SPA juga telah menggunakan balneotherapy, yang membolehkan anda berendam dalam air mineral.

Di samping itu, anda masih boleh mendapatkan khasiat belerang tanpa perlu merendam. Anda boleh menggunakan sabun mandi dengan kandungan sulfur dan masih mendapat faedahnya.

Anda juga boleh menggunakan produk penjagaan kulit topikal yang mengandungi sulfur. Kandungan sulfur di dalamnya akan tetap memberi manfaat untuk kesihatan kulit anda.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!