Kesihatan

Bukan Hanya Kayu, Buah Mahoni Juga Berkhasiat Untuk Kesihatan!

Sejauh ini, pohon mahoni terkenal dengan kayu yang dapat digunakan sebagai bahan mentah untuk industri perhutanan. Tetapi siapa sangka faedah buah mahoni juga sangat bermanfaat untuk kesihatan.

Pokok mahoni tumbuh subur di Jawa dan Sumatera

Mahoni sendiri adalah pokok dengan ketinggian rata-rata 25 meter, akar tunggangan, batang bulat, banyak dahan dan kayu bergetah. Kawasan penyebaran pokok ini di Indonesia adalah di Jawa dan Sumatera.

Buah mahoni adalah kotak buah dengan bentuk bujur dengan lima alur. Semasa muda, buahnya berwarna hijau dan akan berubah menjadi coklat apabila masak.

Di dalam buah ada biji berbentuk rata dengan ujung yang agak tebal, berwarna coklat tua dan bersayap. Apabila masak, kulit buah akan pecah dan biji rata akan terbang.

Baca juga: Hati-hati, bakteria Listeria boleh didapati di tembikai yang anda makan! Inilah penjelasannya!

Khasiat buah mahoni untuk kesihatan

Manfaat buah mahoni dapat dirasakan dari pengambilan biji. Berikut adalah kajian yang membuktikan ini:

1. Menurunkan tekanan darah

Ekstrak biji mahoni mempunyai manfaat untuk menurunkan tekanan darah. Ini dibuktikan dalam kajian yang dilakukan di Universiti Pahlawan Tuanku Tambusai, Riau.

Kajian ini dilakukan pada 28 orang dengan hipertensi yang diberi ekstrak biji mahoni selama 7 hari.

Para penyelidik mengatakan tekanan darah sistolik responden turun dari 151.75 mmHg hingga 12.50 mmHg sementara tekanan darah diastolik mereka turun menjadi 79.00 mmHg dari 93.25 mmHg.

Penemuan ini disebut sebagai penyelidik memperkuat penyelidikan sebelumnya yang mengatakan sebatian saponin dan flavonoid dalam ekstrak biji mahoni mempunyai kesan selain ubat tekanan darah tinggi. Sebatian ini mampu melebarkan dan menjadikan saluran darah tidak kaku.

2. Khasiat biji mahoni pada kadar gula dalam darah

Diabetes adalah gangguan metabolik yang dicirikan oleh hiperglikemia kronik dan gangguan metabolisme karbohidrat, lemak dan protein. Keadaan ini disebabkan oleh kecacatan dalam rembesan insulin atau tindakan insulin atau kedua-duanya.

Berkaitan dengan ini, sebuah kajian yang dilakukan di Politeknik Kesihatan Kementerian Kesihatan Medan, Jabatan Farmasi mengatakan bahawa ekstrak biji dari buah mahoni mampu menurunkan kadar glukosa darah pada 15 tikus yang merupakan subjek eksperimen.

Selain itu, satu lagi kajian dari Universitas Lampung mengatakan ekstrak biji mahoni mampu memberikan kesan hipoglikemik, meningkatkan kepekaan reseptor insulin dan memperbaiki kesan pada pankreas.

Para penyelidik mengatakan bahawa semua perkara ini mempunyai kesan besar untuk menurunkan gula darah dan meningkatkan kualiti pesakit diabetes.

3. Mempunyai aktiviti antibakteria

Salah satu faktor yang mencetuskan cirit-birit adalah bakteria Shigella dysenteriae. Betapa bertuahnya, S. dysenteriae adalah salah satu bakteria yang dapat dihambat oleh ekstrak mahoni.

Kelebihan buah mahoni ini dibuktikan melalui penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Farmasi & Sains. Dalam kajian ini, dinyatakan bahawa sebatian metabolit sekunder dari ekstrak biji mahoni yang berperanan dalam menghambat bakteria adalah triterpenoid.

Selain itu, tesis oleh Yasjudani menyebutkan bakteria lain yang dapat dihambat oleh ekstrak biji mahoni. Itu dia:

  • Escherichia coli
  • Bacillus subtilis
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Staphylococcus aureus
  • Staphylococcus epidermidis
  • Vibrio sp
  • Salmonella typhi
  • Candida albican.

4. Mengandungi omega-6

Kajian yang dilakukan di Universiti Hasanuddin, Makassar, mengatakan biji mahoni mengandungi asid linoleat (omega-6) 29.57 peratus.

Penyelidik mengatakan omega-6 boleh digunakan untuk merawat beberapa jenis penyakit. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa buah mahoni digunakan dalam perubatan tradisional.

Manfaat kesihatan yang diperoleh selain dari yang dijelaskan sebelumnya adalah rawatan demam malaria dan penyembuhan luka.

Baca Juga: 7 Manfaat Pucuk Buluh untuk Kesihatan yang Tidak Ramai Tahu

5. Khasiat buah mahoni dalam mencegah demam denggi

Nyamuk Aedes aegypti adalah penyebab utama demam denggi. Oleh kerana tidak ada penawar dan vaksin untuk penyakit ini, pencegahan adalah cara yang paling berkesan untuk mengurangkan kadar penularan.

Berkaitan dengan ini, penyelidikan yang dilakukan di Universiti Sam Ratulangi, Manado, mengatakan bahawa ekstrak biji mahoni dapat membunuh larva Aedes aegypti.

6. Mengandungi antioksidan

Tinjauan literatur yang diterbitkan dalam Jurnal Penyelidikan Kejururawatan Profesional mendapati fakta bahawa biji buah mahoni memberikan manfaat antioksidan bagi manusia.

Penyelidik mengatakan aktiviti antioksidan ini dipengaruhi oleh kandungan kumpulan flavonoid yang merupakan metabolit sekunder.

Kandungan ini berperanan untuk mencegah tekanan oksidatif yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit bagi manusia.

Demikianlah pelbagai khasiat buah mahoni yang perlu anda fahami. Sentiasa makan makanan yang sihat, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2022