Kesihatan

Di sebalik bau yang kuat, ternyata terdapat banyak khasiat belerang untuk kesihatan

Tentunya apabila anda mendengar kata belerang, apa yang terlintas di fikiran anda adalah bau yang tidak menyenangkan. Ya, belerang terkenal dengan baunya dan sering digunakan sebagai ubat semula jadi untuk jerawat. Ternyata khasiat belerang tidak terhad kepada itu.

Mengatasi jerawat hanyalah sebahagian kecil daripada manfaat sulfur untuk kesihatan kita. Bermula dari mengatasi kelemumur hingga osteoporosis. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih banyak maklumat, mari lihat ulasan berikut!

Apa itu sulfur

Sulfur, juga dikenali sebagai sulfur, adalah mineral ketiga paling banyak di dalam badan kita, setelah kalsium dan sulfur.

Elemen sulfur juga terdapat dalam beberapa jenis makanan seperti bawang putih, bawang, telur, dan makanan kaya protein. Ia juga dikenali sebagai sulfur organik.

Walaupun mempunyai bau yang menyengat, belerang mempunyai peranan penting dalam tubuh untuk sintesis protein tertentu. Sebagai contoh, sulfur diperlukan untuk sintesis glutathione, yang bertindak sebagai antioksidan yang kuat, melindungi sel anda dari kerosakan.

Sebagai makanan tambahan, sulfur terdapat dalam bentuk dimetil sulfoksida (DMSO) dan metilsulfonylmethane (MSM).

Khasiat sulfur untuk kesihatan

Sejak zaman kuno, belerang telah diketahui mempunyai manfaat untuk penjagaan dan kecantikan kulit. Tetapi, ada juga faedah sulfur lain yang kita dapat, seperti yang berikut:

1. Merawat jerawat

Manfaat sulfur pertama ialah ia dapat merawat jerawat. Sulfur berfungsi untuk merawat jerawat yang serupa dengan asam salisilat, dan benzoil peroksida, yang biasanya ditambahkan dalam ubat jerawat. Tetapi tidak seperti dua ramuan, sulfur lebih lembut pada kulit anda.

Berdasarkan hasil penyelidikan, sulfur berkesan untuk memerangi jerawat yang sederhana, meradang dan komedonal. Namun, bukan pada jerawat yang sudah parah atau jenis sista bermasalah. Anda boleh memilih ubat jerawat yang mengandungi sulfur dan resorcinol.

Selain itu, belerang juga membantu menyerap minyak berlebihan (sebum) yang boleh menyebabkan jerawat.

2. Anti kelemumur

Sulfur telah disetujui oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah di Amerika sebagai salah satu bahan yang digunakan dalam produk kelemumur di kaunter.

Penggunaan sulfur sebagai anti kelemumur sering digabungkan dengan asid salisilik. Satu kajian menunjukkan bahawa menggunakan syampu yang mengandungi sulfur dan asid salisilik dapat mengurangkan kelemumur.

3. Merawat rosacea

Rosacea adalah penyakit kulit pada wajah yang dicirikan oleh kemerahan dan bintik-bintik yang kelihatan seperti jerawat. Keadaan ini menyebabkan lapisan kulit menebal, dan saluran darah kelihatan dan membengkak.

Memohon krim yang mengandungi belerang ke wajah sekali selama 8 minggu dapat mengurangkan rosacea.

Ini juga dijelaskan dalam kajian tahun 2004, menurut kajian itu, losyen atau pembersih yang mengandungi sulfur dapat membantu meningkatkan manfaat terapi topikal dan oral lain untuk rosacea.

4. Mengatasi masalah pencernaan

Berdasarkan hasil kajian, sulfur organik dipercayai dapat mengatasi beberapa masalah pencernaan. Sulfur membantu sel-sel di lapisan usus untuk tumbuh semula dengan cepat.

Sulfur juga mengurangkan keradangan dan pembengkakan pada usus dan esofagus, menenangkan GERD.

5. Mengatasi alahan

Makanan tambahan MSM dapat membantu melegakan gejala alergi, menurut kajian yang lebih lama yang diterbitkan dalam Journal of Alternative and Complementary Medicine pada tahun 2002. Ia mendapati bahawa mereka yang mengambil suplemen MSM mengalami peningkatan yang ketara dalam gejala alergi pernafasan.

6. Penyakit Alzheimer

Menurut sebuah kajian pada pasien dengan penyakit Alzheimer awal, mereka kekurangan sulfur, sedangkan pesakit dengan tahap penyakit yang lebih maju hampir sepenuhnya kekurangannya.

Laporan itu juga menjelaskan bahawa suplemen sulfur berpotensi tidak hanya untuk mencegah, tetapi juga untuk membalikkan keadaan, dengan syarat Alzheimer tidak maju ke tahap di mana banyak kerosakan telah terjadi pada otak.

7. Pencegahan osteoporosis

Osteoporosis adalah masalah tulang yang sering dialami oleh orang tua, terutama pada wanita.

Pengambilan sulfur organik membantu sel-sel dalam darah, tulang, dan sumsum untuk menghasilkan dan menjana semula tisu yang sihat, untuk mencegah kehilangan tulang dan dengan itu mencegah osteoporosis.

8. Mengatasi keguguran rambut

Anda ada masalah keguguran rambut? Sekiranya demikian, anda harus mencuba menggunakan sulfur organik. Kerana sulfur organik adalah salah satu cara terbaik untuk menjadikan rambut anda lebih kuat, lebih tebal, berkilau, dan merawat keguguran rambut.

Sulfur membantu mengatasi sel-sel yang tidak sihat yang mula menghasilkan keratin, kolagen, dan pigmen, tiga perkara yang sangat penting untuk rambut yang sihat. Bersedia untuk mengucapkan selamat tinggal pada keguguran rambut anda.

Itulah pelbagai faedah sulfur untuk kesihatan. Namun, itu tidak bermaksud anda boleh menggunakan belerang sebagai ubat utama, anda harus berhati-hati kerana jika tidak sesuai, belerang dapat membuat anda gatal.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!