Kesihatan

6 Punca Sakit Groin pada Lelaki dan Cara Mengatasinya

Pangkal paha adalah kawasan di mana paha atas memenuhi bahagian bawah perut. Kesakitan di kawasan ini boleh timbul dari keadaan yang mempengaruhi pelbagai organ, termasuk organ pembiakan lelaki.

Sakit pada pangkal paha juga boleh menjadi akut (timbul secara tiba-tiba), atau berpanjangan (kronik), bergantung kepada penyebabnya. Ayuh, kenal pasti apa punca dan cara mengatasi gangguan kesihatan ini.

Baca juga: Kekurangan testosteron, penyebab utama lelaki mengalami menopaus!

Apa yang menyebabkan sakit pangkal paha pada lelaki?

Sakit groin adalah keadaan yang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Penyebab yang paling biasa adalah ketegangan pada otot, ligamen, atau tendon di kawasan pangkal paha.

Sekiranya anda sering bermain sukan seperti bola sepak, ragbi, atau hoki, ada kemungkinan anda akan mengalami gangguan ini pada masa-masa tertentu. Penyebab umum lain dari keadaan ini adalah:

1. hernia inguinal

Ini berlaku apabila gelung lemak atau usus menerobos tempat yang lemah pada otot perut bawah (perut). Anda mungkin melihat lekukan di pangkal paha atau skrotum anda.

Seperempat dari semua lelaki akan mengalami masalah ini sepanjang hayat mereka. Sekiranya usus atau lemak tersekat di dinding otot perut, bekalan darahnya mungkin terputus. Ia dipanggil hernia strangulasi.

2. Prostatitis

Ini adalah pembengkakan atau jangkitan kelenjar prostat. Selain kesakitan, anda juga mungkin mengalami kesukaran membuang air kecil.

3. Epididimitis

Keadaan ini dicirikan oleh pembengkakan pada tiub di mana sperma disimpan disebut epididimis. Selalunya, jangkitan menyebabkannya.

4. Orchitis

Ini bengkak pada salah satu atau kedua-dua buah zakar yang boleh menyebabkan masalah kesuburan. Jangkitan yang sama di belakang epididymitis boleh menyebabkan orkitis.

Kedua-dua keadaan boleh berlaku pada masa yang sama. Kadang kala, virus gondok juga boleh mencetuskan orkitis.

Sekiranya bakteria adalah penyebab kedua-dua keadaan, maka antibiotik dapat membersihkannya.

5. kilasan testis

Ini berlaku apabila testis dipusingkan di skrotum. Gejala mungkin terasa seperti anda ditendang di pangkal paha. Ini bukan perkara remeh, anda harus segera mendapatkan bantuan perubatan sekiranya anda mengalami keadaan ini.

Sekiranya tidak dikeluarkan secara pembedahan dalam beberapa jam, testis mungkin mati. Keadaan ini paling biasa berlaku pada remaja lelaki.

6. Masalah pinggul

Kadang-kadang, sakit pinggul akibat artritis atau masalah lain boleh memancar ke pangkal paha lelaki. Biasanya keadaan ini menjadi lebih perlahan dan mungkin terasa lebih teruk ketika anda memandu atau duduk di tempat duduk rendah.

Untuk mengatasinya, doktor akan mencuba terapi fizikal dan ubat anti-radang terlebih dahulu untuk mengatasi masalah tersebut. Anda mungkin memerlukan pembedahan jika ini tidak berjaya.

Gejala sakit pangkal paha

Gejala penyakit ini pada lelaki sangat bergantung kepada penyebabnya, beberapa di antaranya adalah seperti berikut:

Gejala hernia inguinal

Dilaporkan dari WebMDGejala sakit pangkal paha akibat keadaan ini termasuk:

  1. Bulge muncul di pangkal paha atau skrotum
  2. Terdapat tanda-tanda kemerahan atau sakit tiba-tiba berhampiran bonjolan
  3. Tidak dapat membuang air besar atau membuang air kecil
  4. Mual, muntah, demam

Gejala akibat prostatitis

Ini adalah pembengkakan atau jangkitan kelenjar prostat. Selain sakit di pangkal paha, kemungkinan anda juga mengalami kesukaran membuang air kecil.

Gejala akibat epididimitis

Epididymitis adalah sejenis tiub di mana sperma disimpan di dalam badan lelaki. Apabila anda mengalami pembengkakan, anda akan merasakan sakit pangkal paha disertai dengan:

  1. Sakit ketika membuang air kecil
  2. Demam, dan
  3. Keputihan putih dari susu dari zakar

Baca juga: Cecair Seminal Kuning, Apa yang Menyebabkannya?

Diagnosis dibuat

Sebilangan besar kes ini tidak memerlukan rawatan perubatan khas.

Namun, anda harus berjumpa doktor sekiranya anda mengalami kesakitan yang teruk dan berpanjangan. Terutama jika disertai demam atau bengkak, kerana ini mungkin menunjukkan penyakit yang lebih serius.

Doktor anda akan menilai gejala anda dan bertanya mengenai aktiviti fizikal anda baru-baru ini.

Maklumat ini akan membantu doktor anda mendiagnosis masalahnya. Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal kawasan pangkal paha bersama dengan ujian lain.

Rawatan rumah untuk sakit pangkal paha pada lelaki

Dilaporkan dari MayoklinikSekiranya sakit pangkal paha anda disebabkan oleh ketegangan atau keseleo, anda boleh mengambil langkah berikut untuk mengatasinya:

  1. Ambil ubat penghilang rasa sakit seperti ibuprofen atau acetaminophen
  2. Letakkan pek ais atau beg kacang polong beku yang dibalut tuala di kawasan sakit selama 20 hingga 30 minit dua hingga empat kali sehari.
  3. Hentikan aktiviti sukan buat sementara waktu untuk menghilangkan ketegangan atau keseleo di pangkal paha.

Langkah rawatan perubatan

Sekiranya penyebab sakit pangkal paha adalah patah tulang, maka pembedahan mungkin diperlukan untuk memperbaiki keadaan ini. Anda mungkin juga memerlukan prosedur pembedahan jika: hernia inguinal adalah penyebab gejala sakit pangkal paha yang anda alami.

Terapi fizikal juga boleh disyorkan untuk menghilangkan keluhan ini. Secara amnya ini akan melibatkan gabungan latihan regangan dan pengukuhan.

Sebagai langkah pelengkap, doktor atau ahli terapi juga dapat membungkus kawasan selangkangan dengan pakaian mampatan atau pita atletik. Tujuannya adalah untuk membantu melegakan bengkak.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!