Kesihatan

Sakit Belakang Tanda Penyakit Ginjal, Apa Ciri-Ciri?

Penyakit ginjal adalah keadaan yang boleh menyebabkan beberapa gejala. Sakit belakang sering dikaitkan sebagai tanda atau gejala penyakit buah pinggang. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tanda sakit belakang yang merupakan tanda penyakit buah pinggang yang perlu anda perhatikan.

Ginjal adalah dua organ berbentuk kacang kecil yang terletak di bawah tulang rusuk, di kedua sisi saraf tunjang.

Organ ini sendiri mempunyai peranan penting untuk tubuh. Mereka membersihkan air, asid, dan sisa dari darah, yang kemudian dikeluarkan dalam air kencing.

Apakah penyebab penyakit buah pinggang?

Penyakit ginjal boleh berlaku apabila penyakit atau keadaan merosakkan buah pinggang menyebabkan ginjal tidak berfungsi dengan baik.

Dalam penyakit buah pinggang kronik, keadaan boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang bertambah buruk selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun.

Dilaporkan dari Klinik MayoBerikut adalah beberapa keadaan dan penyakit yang boleh menyebabkan penyakit buah pinggang.

  • Diabetes jenis 1 atau 2
  • Tekanan darah tinggi
  • Glomerulonefritis (keradangan unit penapisan buah pinggang)
  • Nefritis interstitial (keradangan tubulus ginjal dan struktur sekitarnya)
  • Penyakit buah pinggang polikistik
  • Penyumbatan saluran kencing yang berpanjangan, seperti prostat yang membesar, batu ginjal, dan beberapa barah
  • Refluks vesicoureteral (keadaan yang menyebabkan air kencing masuk ke dalam buah pinggang)
  • Jangkitan buah pinggang berulang, juga dikenali sebagai pielonefritis

Baca juga: Cara Mencegah Batu Ginjal: Bermula dari Mengekalkan Diet Anda hingga Penghidratan Yang Cukup

Adakah benar bahawa sakit belakang adalah tanda penyakit buah pinggang?

Oleh kerana buah pinggang terletak di bahagian belakang dan di bawah tulang rusuk, sukar untuk mengetahui apakah kesakitan yang anda alami berpunca dari punggung atau buah pinggang anda.

Kesakitan dari ginjal boleh menyebabkan sakit di punggung bawah, tepat di bawah tulang rusuk, atau di bahagian sisi, yang lebih dikenali sebagai pinggang. Ini memang merupakan tanda penyakit buah pinggang.

Dilaporkan dari Kompas.com, Dr. Fransiska SpPD dari St. St. Hospital. Carolus mengatakan bahawa kerap berlaku sakit ginjal tidak selalu merupakan tanda gangguan buah pinggang.

Terdapat beberapa ciri tanda sakit pinggang yang rendah yang mesti anda ketahui dan ketahui. Terutama jika rasa sakit dirasakan di sebelah kanan atau kiri di pinggang.

Tetapi, jika sakit di bahagian tengah pinggang, ia mungkin disebabkan oleh penyakit lain.

Di samping itu, anda juga harus mengesyaki jika rasa sakit itu muncul disertai dengan sejarah batu karang sebelumnya. Juga jika air kencing yang keluar berwarna merah atau keluar dari pasir. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalaminya.

Tanda-tanda penyakit buah pinggang lain yang perlu diperhatikan

Sakit belakang bukanlah satu-satunya tanda penyakit buah pinggang. Sakit belakang boleh dikatakan sebagai tanda penyakit buah pinggang jika disusuli dengan tanda-tanda lain.

Melaporkan dari pelbagai sumber, berikut adalah tanda-tanda penyakit buah pinggang lain yang harus anda perhatikan:

Perubahan tabiat membuang air kecil

Ini adalah tanda penyakit buah pinggang yang paling jelas. Ginjal mempunyai fungsi untuk menghasilkan air kencing. Oleh itu, sebarang perubahan dalam air kencing dapat menunjukkan masalah pada buah pinggang.

Contohnya, jika air kencing kurang, kencing lebih kerap, perubahan warna, urin berbuih, bau, sakit, atau darah dalam air kencing. Kesemuanya dapat menunjukkan masalah pada buah pinggang.

Kehadiran protein dalam air kencing

Kerosakan buah pinggang akan menyebabkan protein bocor ke dalam air kencing bersama dengan sel darah. Sekiranya ini berlaku, anda harus segera berjumpa doktor, terutamanya jika anda mempunyai faktor lain yang boleh menyebabkan penyakit buah pinggang, seperti diabetes.

Mudah letih dan sukar untuk menumpukan perhatian

Rasa letih, sedikit tenaga, dan menghadapi masalah untuk berkonsentrasi juga boleh menjadi tanda penyakit buah pinggang yang lain.

Penurunan fungsi ginjal yang teruk boleh menyebabkan penumpukan toksin dan kekotoran dalam darah.

Ini boleh menyebabkan seseorang merasakan gejala yang dinyatakan di atas. Komplikasi penyakit ginjal lain adalah anemia, yang boleh menyebabkan kelemahan dan keletihan.

Pergelangan kaki atau kaki yang bengkak

Sakit belakang, tanda penyakit buah pinggang, juga boleh diikuti oleh pergelangan kaki atau kaki yang bengkak. Ginjal yang menurun boleh menyebabkan pengekalan natrium yang boleh menyebabkan pembengkakan pada kaki dan pergelangan kaki.

Bengkak di bahagian bawah juga boleh menjadi tanda penyakit jantung, penyakit hati, atau bahkan masalah urat kaki kronik.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!