Kesihatan

Anak Kecil Anda Mempunyai Demam, Memampatkan Menggunakan Air Hangat atau Plaster, Mana Yang Lebih Berkesan?

Demam adalah keadaan apabila suhu badan melebihi ambang normal. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menjelaskan bahawa suhu badan manusia normal berada dalam lingkungan 36.5 hingga 37 ° Celsius, tanpa mengira suhu di luar.

Pada kanak-kanak, demam boleh membuat mereka tidak selesa, gelisah, rewel, dan menangis selalu. Terdapat dua cara yang boleh anda cuba, iaitu memampatkannya dengan menggunakan tuala basah yang hangat atau demam. Mana yang lebih berkesan? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Baca Juga: Perbezaan Antara Demam Biasa dan Suhu Tubuh Corona: Inilah Fakta Lengkap

Demam pada kanak-kanak

Petikan kesihatan anak-anak, Demam pada kanak-kanak terbahagi kepada dua kategori, iaitu ringan dan tinggi. Demam ringan berlaku apabila suhu badan anak anda berada dalam lingkungan 37 hingga 39 ° Celsius. Sementara demam tinggi, di atas 39 ° Celsius.

Cara termudah untuk mengetahui suhu badan anda adalah dengan menggunakan termometer. mengikut St. Hospital Penyelidikan JudeDi Amerika Syarikat, pengukuran oral adalah kaedah terbaik untuk menentukan suhu badan anak.

Penyebab demam yang paling biasa pada kanak-kanak adalah jangkitan virus. Kenaikan suhu badan adalah bentuk tindak balas sistem imun yang melawan.

Baca juga: Mengetahui Keadaan Demam pada Kanak-kanak Yang Perlu Tahu Ibu

Meringankan demam kanak-kanak dengan kompres hangat

Kompres adalah salah satu ubat rumah yang paling biasa bagi ibu bapa untuk menghilangkan demam anak mereka. Kaedahnya sangat mudah, cukup gunakan tuala yang direndam dalam air dan kemudian letakkan di permukaan kulit bayi anda.

Ibu boleh meletakkan tuala basah di dahi, lipatan ketiak, atau pangkal paha. Masukkan tuala selama 10 hingga 15 minit, kemudian basah semula setiap setengah jam.

Menurut Ikatan Pediatrik Indonesia (IDAI), kompres untuk demam harus menggunakan air suam. Air suam akan membantu mengeluarkan haba dari badan melalui liang melalui proses penyejatan.

Kenapa mesti air suam?

Kajian oleh sejumlah penyelidik di Universitas Muhammadiyah Purwokerto menjelaskan, kompres air suam dapat menyokong proses penyembuhan demam seperti:

  • Pelebaran saluran darah (vasodilasi) sehingga bekalan oksigen dapat sampai ke seluruh bahagian tubuh. Ini dapat membantu proses menurunkan suhu badan.
  • Air suam boleh menghantar isyarat ke bahagian otak yang disebut hipotalamus melalui saraf tunjang. Apabila reseptor pengatur suhu di hipotalamus dirangsang, tubuh mula menghilangkan haba dengan berpeluh.

Bolehkah saya menggunakan air sejuk?

Tidak boleh memampatkan anak yang demam menggunakan air sejuk. Kompres sejuk boleh membuat saluran darah menyempit (vasokonstriksi), yang sebenarnya boleh mencetuskan kenaikan suhu badan.

Terdapat beberapa bahaya yang boleh timbul jika anda memaksa si kecil memampatkan menggunakan air sejuk, iaitu:

  • Air sejuk dapat merangsang pengeluaran haba dalam badan.
  • Jadikannya mungkin menggigil, atau peningkatan aktiviti otot yang boleh membuat anda menggigil atau gemetar.
  • Menimbulkan warna kebiruan pada kulit kerana peningkatan aktiviti otot.

Memampatkan menggunakan demam plaster

Plaster demam diletakkan di dahi. Sumber gambar: www.healthline.com

Akhir-akhir ini, trend penggunaan demam plaster mula diminati. Ini kerana kaedah penggunaannya cukup mudah dan lebih praktikal daripada kompres tradisional menggunakan tuala basah.

Plaster demam mengandungi hidrogel berasaskan polyacrylate dengan sebatian paraben dan menthol. Kandungannya dirumuskan untuk mempercepat proses pemindahan haba dari badan ke plaster. Cara menggunakannya juga mudah, cukup lekatkan plaster ke dahi, lipatan ketiak, atau pangkal paha.

Bercakap mengenai keberkesanan, kompres tradisional menggunakan tuala masih menjadi pilihan terbaik. Satu kajian menjelaskan, menggunakan tuala kompres dengan air suam dapat mengurangkan suhu badan sebanyak 0.71 ° Celsius. Manakala plaster compress hanya 0.13 ° Celsius.

Kompres air suam dianggap unggul kerana mempunyai fungsi dan cara kerja yang lebih pelbagai, seperti meningkatkan bekalan darah dan oksigen ke seluruh bahagian tubuh.

Bilakah memberi ubat penghilang demam?

Tidak ada had masa untuk memberi ubat demam kepada anak-anak. Ibu boleh memberikannya sebaik sahaja suhu badan anak meningkat. Pengurang demam juga boleh digunakan walaupun anda menggunakan kaedah kompres.

Ibu boleh menggunakan beberapa pilihan pengurang demam yang terdapat di farmasi, seperti ibuprofen dan paracetamol. Jangan lupa membaca dos dan peraturan untuk minum supaya bayi kesayangan anda tidak mengalami kesan sampingan tertentu.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Sebilangan ibu bapa mungkin berpendapat bahawa demam pada anak dapat disembuhkan secara bebas di rumah. Keputusan itu tidak salah, kerana demam pada kanak-kanak biasanya mereda dan hilang dalam jangka masa tiga hari.

Tetapi, tidak ada salahnya berjumpa doktor sejurus selepas anak anda demam. Kerana, pengendalian bebas yang tidak betul sebenarnya boleh membahayakan keadaan bayi kesayangan anda.

Bayi yang suhu badannya terus meningkat hingga 40 ° Celsius memerlukan rawatan khas. Sekiranya tidak, bayi boleh mengalami sawan atau apa yang lebih dikenali sebagai langkah.

Kejang pada bayi yang berlangsung lebih dari 15 minit dapat meningkatkan risiko kerosakan otak, epilepsi, dan gangguan mental.

Jangan ragu untuk berjumpa doktor yang berkaitan dengan masalah kesihatan anda dalam aplikasi Good Doctor. Doktor yang dipercayai kami akan membantu dengan perkhidmatan 24/7.