Kesihatan

Mengenali Leukositosis, Ketika Sel Darah Putih Meningkat Secara drastik

Leukositosis adalah salah satu jenis keadaan yang perlu anda perhatikan. Ini berlaku apabila sel darah putih tumbuh secara mendadak dalam jumlah yang banyak di dalam badan.

Terdapat tiga jenis sel darah yang beredar di dalam tubuh manusia: sel darah merah, sel darah putih, dan platelet. Sel darah ini bergabung dengan triliunan jenis sel lain untuk membantu setiap organ tubuh berfungsi dengan baik.

Bilangan sel dalam badan juga penting untuk dijaga dari terlalu banyak atau terlalu sedikit kerana kesannya pada tubuh cukup besar.

Peranan penting sel darah putih

Apa yang anda tahu mengenai leukositosis? Foto: Pexels.com

Sel darah putih atau leukosit adalah sel darah yang berperanan melindungi tubuh daripada jangkitan dan penyakit.

Bilangan leukosit biasanya akan meningkat apabila tubuh diserang oleh jangkitan atau penyakit. Ini adalah tindak balas untuk melindungi diri daripada penyakit.

Nah, keadaan badan ketika sel darah putih meningkat secara mendadak dan terlalu banyak disebut leukositosis.

Jenis leukositosis

Leukositosis itu sendiri terbahagi kepada 5 jenis bergantung kepada jenis sel darah putih yang meningkat:

Neutrofilia

Neutrofilia adalah peningkatan jumlah sel darah putih yang disebut neutrofil. Kira-kira 40-60 peratus sel darah putih terdiri dari neutrofil, menjadikannya sel darah putih paling banyak.

Harus diingat bahawa neutrofil adalah kes leukositosis yang paling biasa. Kejadian neutrofil biasanya dikaitkan dengan jangkitan dan keradangan.

Baca juga: Ketahui Mengenai Kanser Darah: Gejala dan Rawatan

Limfositosis

Leukositosis mempunyai beberapa jenis. Foto: Pexels.com

Limfositosis berlaku apabila limfosit sel darah putih meningkat. Limfosit membentuk 20-40 peratus sel darah putih. Limfositosis adalah keadaan leukositosis yang sangat biasa. Keadaan ini biasanya berlaku ketika tubuh dijangkiti virus dan leukemia.

Monositosis

Monositosis berlaku apabila jenis sel darah putih monosit yang membentuk 2-8 peratus sel darah putih di dalam badan meningkat. Kejadian ini agak jarang berlaku dan biasanya peningkatan monosit dalam keadaan badan diserang oleh jangkitan dan barah tertentu.

Eosinofilia

Eosinofilia berlaku apabila sel darah putih, jenis eosinofil yang membentuk 1-4 peratus sel darah putih di dalam badan, meningkat. Eosinofilia agak jarang berlaku tetapi keadaan ini biasanya berlaku apabila badan mengalami alahan atau dijangkiti parasit.

Basofilia

Basofilia berlaku apabila sel darah putih, jenis basofil, yang membentuk 0,1-1 persen sel darah putih, meningkat. Kejadian ini sangat jarang berlaku dan umumnya berlaku ketika diserang leukemia.

Salah satu tanda awal yang dapat dirasakan jika gejala terjadi dapat terjadi ketika sel darah putih meningkat. Gejala termasuk demam, pendarahan atau lebam, kelemahan, keletihan, pening, berpeluh, dan pingsan.

Ini juga termasuk kesemutan di tangan, kaki, atau perut, kesukaran tidur, berfikir, atau penglihatan kabur, gatal-gatal, masalah pernafasan dan hilang selera makan atau bahkan penurunan berat badan yang drastik.

Walau bagaimanapun, gejala atau tanda ini tidak selalu berlaku, dan sering berpunca dari penyebab leukositosis.

Gejala yang mungkin anda alami tidak dapat digunakan sebagai diagnosis diri bahawa sudah pasti anda mengalami leukositosis. Untuk itu, anda harus segera berjumpa doktor.

Baca juga: 8 Gejala Paru-Paru Basah Yang Tidak Boleh Diabaikan

Biasanya, ketika tidak hamil, sel darah putih dalam tubuh mencapai 4.000-11.000 per mikroliter. Lebih daripada itu, anda boleh dikatakan mengalami leukositosis.

Angka antara 50,000-100,000 per mikroliter menunjukkan berlakunya jangkitan atau barah yang sangat teruk di dalam badan. Sementara itu, lebih daripada 100,000 biasanya berlaku ketika leukemia atau barah saraf tunjang, serta barah darah lain.

Cara mendiagnosis leukositosis

Periksa dengan doktor untuk mengetahui diagnosis leukositosis. Foto: Shutterstock.com

Untuk mengetahui diagnosis leukositosis yang pasti, doktor biasanya melakukan satu siri ujian seperti jumlah darah lengkap dan dibahagikan mengikut setiap jenis sel darah dan sel darah putih.

Mengetahui jumlah sel darah mengikut jenis dapat membantu doktor anda mengenal pasti kemungkinan penyebabnya.

Selanjutnya, jika terdapat neutrofil atau limfositosis, doktor akan melakukan ujian smear darah atau smear darah periferal. Ujian ini melibatkan penggunaan lapisan nipis sampel darah dan melihat sel secara terperinci dengan mikroskop.

Di samping itu, doktor juga boleh melakukan biopsi saraf tunjang apabila beberapa jenis neutrofil didapati meningkat pada sel darah putih.

Sel darah putih dihasilkan di saraf tunjang dan dilepaskan untuk beredar di dalam darah.

Dalam biopsi ini, sampel saraf tunjang diambil dari pusat tulang, biasanya dari pelvis dengan jarum panjang dan diperiksa di bawah mikroskop.

Ujian ini dilakukan untuk mencari sel yang tidak normal atau masalah dengan pengeluaran atau pembebasan sel dari saraf tunjang.

Pengurusan leukositosis

Ubat mungkin diperlukan seperti yang diarahkan oleh doktor. Foto: Shutterstock.com

Sekiranya penyebab leukositosis, ada beberapa cara untuk mengurangkannya berdasarkan penyebab peningkatan sel darah putih, seperti mengambil antibiotik untuk jangkitan bakteria, merawat dan merawat keadaan yang menyebabkan keradangan.

Leukositosis yang berlaku akibat reaksi alergi dapat diubati dengan antihistamin dan penyedut sementara jika berlaku kerana reaksi ubat, perubahan jenis ubat dapat dilakukan jika memungkinkan.

Dalam kes yang lebih teruk seperti leukositosis yang disebabkan oleh leukemia, kemoterapi, radiasi, atau transplantasi sel induk mungkin dilakukan.

Sekiranya leukositosis menyebabkan darah menjadi sangat pekat atau sindrom hiperviskositi berlaku dalam keadaan darurat, doktor boleh menyuntik ubat tersebut ke dalam vena.

Kaedah ini dilakukan untuk mempercepat penurunan sel darah putih sehingga darah tebal dapat mengalir kembali normal.

Baca juga: Mengenal Diet yang Sihat: Cara yang betul untuk menurunkan berat badan dengan selamat

Leukositosis tanpa sebab yang serius dapat kembali normal setelah beberapa waktu, termasuk pada wanita hamil. Namun, pencegahan dapat dilakukan dengan menghindari atau mengurangkan risiko yang mungkin menjadi penyebabnya.

Oleh itu, menjalani gaya hidup sihat dan menjauhkan diri dari perkara-perkara yang boleh membahayakan tubuh boleh menjadi permulaan.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.